KO UĐE U LJUBAVNU SOBU, NI ROBIJA MU NEĆE TEŠKO PASTI Zavirite u novi srpski zatvor sa pet zvezdica u Pančevu - teretana, sportski tereni, kapela i to nije sve! (FOTO)

Kompleks se sastoji od 10 zgrada ukupne površine 24.000 kvadrata, a centralni zatvorski objekat od 12.500 kvadrata ima 312 soba za smeštaj osuđenika

Zatvor u Pančevu
Zatvor u Pančevu, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Moćna tvrđava osvanula je u Pančevu! Ne, nije reč o zidinama starog grada, koje su slučajno pronađene u centru, već o najmodernijem Kazneno-popravnom zavodu u Srbiji, koji je posle dve godine gradnje, u skladu s najvišim evropskim standardima, otvoren u Pančevu.

 

Nijedan Pančevac ili putnik, koji se našao na Bavaništanskom putu, nije mogao da ne primeti savremeni kompleks od crvene opeke. Glavna smeštajna zgrada za osuđenike dominira ovim kompleksom, a ono što prvo upada u oči su, svakako, moderna žičana ograda koje pored osoblja, ima važnu ulogu - da ovu tvrđavu čini bezbednom i sigurnom. Na ulazu se nalaze neprobojna stakla, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Kako smo saznali, celi zavod pokriva više stotina kamera sa video-nadzorom.

- Kompleks ima 10 zgrada ukupne površine 24.000 kvadrata. U centralnom zatvorskom objektu od 12.500 kvadrata smešteno je 312 soba, uključujući samice, sobe za osobe s invaliditetom i bolnički blok. Prilikom izgradnje ovog zavoda ispoštovani su svi međunarodni standardi za humani smeštaj, zdravstvenu zaštitu i čuvanja osetljivih kategorija, u koje spadaju i osobe sa posebnim potrebama - rekli su nam na licu mesta iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Posao dobilo 170 stražara

Novi Kazneno-popravnog zavod ima kapacitet za smeštaj 500 ljudi, tačnije 300 osuđenika i 200 pritvorenika, dok će u novom kompleksu biti zaposleni i novi radnici. Zavod će imati oko 270 zaposlenih, od čega će njih 200 biti stražari, a od toga 170 novozaposlenih.

 DETALJI STRAVIČNOG UBISTVA U NOVOM SADU "Moj muž krenuo u piceriju po ručak, pitao komšiju zašto baca smeće u naše dvorište, a onda..."

Ekipa „Alo!“ imala je mogućnost da zaviri u svaki kutak i da se uveri da je zaista reč o najmodernijem zatvoru u našoj državi. U glavnoj zgradi za smeštaj obišli smo sve prostorije, počev od prijemnog odeljenja do prostorija u kojima će osuđenici učiti i trenirati. U prijemnom odeljenju osuđenici se šišaju i kupaju, a put nas je dalje odveo do medicinskog bloka u kojem se nalaze lekarska ordinacija s ultrazvučnim aparatom i moderna stomatološka ordinacija. Nakon medicinskog bloka nailazi se na kontrolnu sobu, u kojoj će osoblje preko ekrana pratiti šta se dešava u zavodu.

- Ovo je muški zatvor. U svakoj ćeliji će boraviti po dva osuđenika. Svaka soba ima tuš-kabinu i toalet. Postignute su velike uštede u državnom budžetu, jer je celi novi zavod opremljen nameštajem - krevetima, dušecima, ormarima, stolovima i stolicama koje su izradili osuđenici u Požarevcu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, kao i štićenici u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. Reč je o radno uposlenim osuđenicima, koji su prošli obuku u metalskim, drvnim i krojačkim pogonima u navedenim zavodima. Svi oni imaju šansu da sa naučenim zanatom lakše pronađu posao posle isteka kazne - kažu iz Uprave.

 

U zatvoru se nalaze radionice i prostorija za obuku osuđenika, u koje će uskoro biti prebačene mašine na kojima će sticati znanje. Tu je i dobro opremljena teretana sa fiskulturnom salom, gde će moći da se bave sportom, ali i kuhinja sa zatvorskom pekarom. U centralnoj zgradi nalazi se i kapela s ikonama, koja će osuđenicima biti na raspolaganju. U dvorištu zgrade su sportski tereni i krug za šetnju, koji su ograđeni žicom, ali osuđenicima omogućavaju da na pravi način iskoriste svoje pravo na svež vazduh i slobodno vreme.

U kompleksu je i zgrada sa prostorijama za porodične posete, popularno zvane ljubavne sobe, koje su moderno opremljene, kao i prostorije za osobe sa posebnim potrebama.
Kazneno-popravni zavod u Pančevu je prvi zatvor u Srbiji koji učestvuje u prekograničnoj saradnji sa zatvorom iz Evropske unije.

- Reč je o projektu koji se sprovodi zajedno sa zatvorom u Temišvaru. Više od 40 osuđenika biće obučeno za rad u sušari za voće, povrće i lekovito bilje. Sredstva za ovaj projekat su obezbeđena iz IPA fondova - navode iz Uprave.

 

Kazneno-popravni zavod svečano je otvoren pre sedam dana, a do kraja godine će raditi punom parom. Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega je Razvojna banka Saveta Evrope kreditirala 18 miliona evra, a Srbija je sufinansirala pet miliona evra za nameštaj, koji su pravili osuđenici u drugim zatvorima.

Pratite nas na Instagramu Fejsbuku

 

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS OVDE

 • Korisnik: Milena 1
  08/10/2018 - 16:39
  ovde ce da boravi odabrana elita koja ce debelo da plati ovakav luksuz
 • Korisnik: Goran
  08/10/2018 - 16:21
  I za tamo treba veza:)
 • Korisnik: Ja78
  08/10/2018 - 16:10
  Ekstra! Sad znam gde ću na letovanje. Jedino tu mogu da odem a da me ne košta😂
 • Korisnik: MTV
  08/10/2018 - 14:44
  BOZANSTVENO.Samo da vidim koje delo treba da ucinim,da bi bio smesten u ovo bozanstvo.Da se odmorim od obaveza.
 • Korisnik: XXL
  08/10/2018 - 13:14
  Sad fale samo zatvorenici kao oni iz američkih filmova ko je glavni, a ko ne sme da se sagne po sapun.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najnovije - Alo.rs