Zatvor u Pančevu
Alo!/Vladimir Marković
Zatvor u Pančevu

Alo!/Vladimir Marković

Zatvor u Pančevu, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Moćna tvrđava osvanula je u Pančevu! Ne, nije reč o zidinama starog grada, koje su slučajno pronađene u centru, već o najmodernijem Kazneno-popravnom zavodu u Srbiji, koji je posle dve godine gradnje, u skladu s najvišim evropskim standardima, otvoren u Pančevu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Nijedan Pančevac ili putnik, koji se našao na Bavaništanskom putu, nije mogao da ne primeti savremeni kompleks od crvene opeke. Glavna smeštajna zgrada za osuđenike dominira ovim kompleksom, a ono što prvo upada u oči su, svakako, moderna žičana ograda koje pored osoblja, ima važnu ulogu - da ovu tvrđavu čini bezbednom i sigurnom. Na ulazu se nalaze neprobojna stakla, tunel za skeniranje stvari, kao i prostorije za ručni pretres. Kako smo saznali, celi zavod pokriva više stotina kamera sa video-nadzorom.

- Kompleks ima 10 zgrada ukupne površine 24.000 kvadrata. U centralnom zatvorskom objektu od 12.500 kvadrata smešteno je 312 soba, uključujući samice, sobe za osobe s invaliditetom i bolnički blok. Prilikom izgradnje ovog zavoda ispoštovani su svi međunarodni standardi za humani smeštaj, zdravstvenu zaštitu i čuvanja osetljivih kategorija, u koje spadaju i osobe sa posebnim potrebama - rekli su nam na licu mesta iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Posao dobilo 170 stražara

Novi Kazneno-popravnog zavod ima kapacitet za smeštaj 500 ljudi, tačnije 300 osuđenika i 200 pritvorenika, dok će u novom kompleksu biti zaposleni i novi radnici. Zavod će imati oko 270 zaposlenih, od čega će njih 200 biti stražari, a od toga 170 novozaposlenih.

Ekipa „Alo!“ imala je mogućnost da zaviri u svaki kutak i da se uveri da je zaista reč o najmodernijem zatvoru u našoj državi. U glavnoj zgradi za smeštaj obišli smo sve prostorije, počev od prijemnog odeljenja do prostorija u kojima će osuđenici učiti i trenirati. U prijemnom odeljenju osuđenici se šišaju i kupaju, a put nas je dalje odveo do medicinskog bloka u kojem se nalaze lekarska ordinacija s ultrazvučnim aparatom i moderna stomatološka ordinacija. Nakon medicinskog bloka nailazi se na kontrolnu sobu, u kojoj će osoblje preko ekrana pratiti šta se dešava u zavodu.

- Ovo je muški zatvor. U svakoj ćeliji će boraviti po dva osuđenika. Svaka soba ima tuš-kabinu i toalet. Postignute su velike uštede u državnom budžetu, jer je celi novi zavod opremljen nameštajem - krevetima, dušecima, ormarima, stolovima i stolicama koje su izradili osuđenici u Požarevcu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, kao i štićenici u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu. Reč je o radno uposlenim osuđenicima, koji su prošli obuku u metalskim, drvnim i krojačkim pogonima u navedenim zavodima. Svi oni imaju šansu da sa naučenim zanatom lakše pronađu posao posle isteka kazne - kažu iz Uprave.

 

U zatvoru se nalaze radionice i prostorija za obuku osuđenika, u koje će uskoro biti prebačene mašine na kojima će sticati znanje. Tu je i dobro opremljena teretana sa fiskulturnom salom, gde će moći da se bave sportom, ali i kuhinja sa zatvorskom pekarom. U centralnoj zgradi nalazi se i kapela s ikonama, koja će osuđenicima biti na raspolaganju. U dvorištu zgrade su sportski tereni i krug za šetnju, koji su ograđeni žicom, ali osuđenicima omogućavaju da na pravi način iskoriste svoje pravo na svež vazduh i slobodno vreme.

U kompleksu je i zgrada sa prostorijama za porodične posete, popularno zvane ljubavne sobe, koje su moderno opremljene, kao i prostorije za osobe sa posebnim potrebama.
Kazneno-popravni zavod u Pančevu je prvi zatvor u Srbiji koji učestvuje u prekograničnoj saradnji sa zatvorom iz Evropske unije.

- Reč je o projektu koji se sprovodi zajedno sa zatvorom u Temišvaru. Više od 40 osuđenika biće obučeno za rad u sušari za voće, povrće i lekovito bilje. Sredstva za ovaj projekat su obezbeđena iz IPA fondova - navode iz Uprave.

 

Kazneno-popravni zavod svečano je otvoren pre sedam dana, a do kraja godine će raditi punom parom. Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona evra, od čega je Razvojna banka Saveta Evrope kreditirala 18 miliona evra, a Srbija je sufinansirala pet miliona evra za nameštaj, koji su pravili osuđenici u drugim zatvorima.

 

PROČITAJTE JOŠ VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS OVDE

Komentari (18)

Ja

08.10.2018 09:23

sramota! a posten narod nema leba da jede. ajmo svi ovamo da lepo zivimo. izgleda da su prestupnici u ovoj drzavi jedino na ceni ili neko priprema sebi teren.

šone

08.10.2018 09:24

Dali je ovo hotel za poštene političare

gaga

08.10.2018 09:33

Dođe mi da odem u taj zatvor koliko je lepo. Bolnice i škole se raspadaju ali se u zatvor ulaže. Užas. Kriminalci treba da pate a ne da uživaju

Pop

08.10.2018 09:33

Правимо затворе у установе за обучавање радне снаге, као да су будући затвореници неписмени и неквалификоване особе. Неби ме чудило да затвори у будућности постану факултети који ће будуће затворенике да преквалификују у високо образоване лопове, преваранте и убице. Напредујемо нема шта. Друштвено користан рад претварамо у друштвено корисну обуку. Почињем да размишљам како је бити боље човек ван закона него обрнуто.

Ja

08.10.2018 09:42

Odusevljenje gde ce boraviti, ubice, pedofili, kriminalci..otpad ovog drustva!? Sad biste trebali slikati skole po Srbiji i uporediti slike sa ovim, poljske wc-ove po kojima skacu pacovi, plafone sto se obrusavaju deci na glavu, kako se greju, prokisnjavanja, uzinu koju primaju, koju placamo itd. Usporedba sa ovim ol-inkluziv usovima o nasem trosku...

nada

08.10.2018 09:42

Isplati se robijati i to jos i o trosku drzave !!!!!!!!!!! Nadam se da ovo nije za teske kriminalce, silovitelje i ubice !

Lela

08.10.2018 10:15

Ovo je sramota, nemamo mesta po bolnicama za bolesnike, nemamo mesta u vrticima za decu, ali zato imamo luksuzni zatvor. SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Mina

08.10.2018 10:19

Pa ovo je stimulacija za krimose.Bolje uslove od mene imaju pa nesto razmislham da opljackam i izubijam neku bakicu pa da me strpaju u PA .

Zoran CZZG

08.10.2018 10:35

Kako da se dobije jedno mesec dana?

nada

08.10.2018 11:32

Ovo je za one sa dubokim dzepom - sirotinji ni tu nema mesta !!!!!!!!!

SASAKG

08.10.2018 11:44

ovo je raj kakav turizam kakvi bakraci drzava do organizuje i deli vaucere za odlazak u zatvor na odmor od po 7 dana milina da se naspavam od zeen i dece samo tako

nm

08.10.2018 12:06

ovo ipak nije trebalo ovako senzacijalno objaviti ipak je to zatvor za kriminalce otpad drustva a bolnice nam se raspadaju

makybg

08.10.2018 12:51

opremite porodilista i bolnice ovako, namestajem iz zatvora. sramota ziva!!!

XXL

08.10.2018 13:14

Sad fale samo zatvorenici kao oni iz američkih filmova ko je glavni, a ko ne sme da se sagne po sapun.

MTV

08.10.2018 14:44

BOZANSTVENO.Samo da vidim koje delo treba da ucinim,da bi bio smesten u ovo bozanstvo.Da se odmorim od obaveza.

Ja78

08.10.2018 16:10

Ekstra! Sad znam gde ću na letovanje. Jedino tu mogu da odem a da me ne košta?

Goran

08.10.2018 16:21

I za tamo treba veza:)

Milena 1

08.10.2018 16:39

ovde ce da boravi odabrana elita koja ce debelo da plati ovakav luksuz