Požar, vatrogasci
Alo!/Dejan Briza
Požar, vatrogasci

Alo!/Dejan Briza

Požar, vatrogasci, Foto: Alo!/Dejan Briza

Prava drama dogodila se u noći između petka i subote u selu Divci, pokraj Valjeva, kada su vatrogasci dobili dojavu da u dvorištu Boškovića gore dva objekta.

Pročitajte još:

 

 

Dok su svi pokušavali da ga smire, on je po sebi posuo benzin, a potom izvukao upaljač i plamen prislonio na odeću.

- Probudila me je svetlost vatre, kao i sirene vatrogasaca. Odmah sam, kao i ostale komšije, pohitao ka požaru, da pomognemo pri gašenju. Stigli smo i videli kako Vojislav vitla nožem i psuje i bogara - priča vidno uznemireni komšija.

Mislili da će im sve izgoreti

Meštani Divca imaju samo reči hvale za vatrogasce koji su izašli na teren da ugase požar.

- Tim ljudima svaka čast, rizikovali su svoje živote samo da bi spasli osobu koja je rešila da umre. Plamen je bio ogroman, strahovali smo da se ne proširi i zahvati kuće i objekte u okruženju, ali sve je ubrzo ugašeno - rekle su Vojislavove komšije.

On dodaje da su svi zanemeli od užasa gledajući u stravičan prizor.

- Vojislav je pretio da će pobiti sve  koji kroče u dvorište, a onda se polio benzinom. Jedan od policajaca pokušavao je da razgovara sa njim, da ga odgovori od te sulude ideje, ali... - svedoče komšije.

Stravični trenutak koji je usledio pamtiće do kraja života. Vatra je zahvatila i treći objekat u dvorištu, a Vojislav je kresnuo upaljač. Kako je zaiskrilo, njegova odeća, koja je bila natopljena benzinom, u trenu je buknula.

- Bilo je strašno kada se polio i zapalio. Sve se odigralo pred našim i očima vatrogasaca koji su pokušavali da ugase požar koji mu je gutao kuću. Bežao je u plamenu po dvorištu i vrištao od bolova - pričaju uzrujane komšije.

U sledećem trenutku, svi su morali da potraže zaklon.

- Dok je bežao, a vatrogasci jurili za njim, nešto je grunulo. Usledila je stravična eksplozija i srušio se zid na jednom od objekata. Valjda je eksplodirala kanta sa gorivom - objašnjavaju komšije nestvarnu scenu.

Preporučujemo i ovo:

 

 

Srećom, vatrogasci su uspeli da stignu do Vojislava, koji je živ goreo, i da ugase plamen. Pritrčale su lekarske ekipe, koje su ga hitno transportovale u Opštu bolnicu u Valjevu, nakon čega je zbog ozbiljnosti povreda prebačen u Beograd. Iako je Vojislava u Divcu pratio loš glas, nikome od komšija ne pada na pamet zašto bi zapalio svoje domaćinstvo, a potom i sebe.

Važio je za osobenjaka preke naravi, a veruje se da je imao i zdravstvene probleme. Priča se da se neretko svađao i tukao. Meštani su rekli da Vojislav živeo sam u trošnoj udžerici, iako je imao kuću koja je izgrađena sredstvima države posle razornog mioničkog zemljotresa, septembra 1998.

 

 

- Nakon zemljotresa, napravljena mu je nova kuća, ali on se nikada u nju nije uselio. Živeo je sa majkom, koja je umrla pre nekoliko godina. Vojislavov brat, koji je živeo u Požarevcu, takođe je preminuo i Vojislav je ostao sam. Koliko znamo, nigde nije radio, primao je socijalnu pomoć i gajio je koze. Znamo samo da je bio veoma čudan i prek i da su ga zbog toga svi izbegavali - pričaju njegove komšije.