Jovan Jovica Vukotić
Privatna arhiva
Jovan Jovica Vukotić

Privatna arhiva

Jovan Jovica Vukotić, Foto: Privatna arhiva

Jovanu Vukotiću (38) iz Kotora je zatvorska kazna zamenjena ekstradicionim pritvorom jer je Crna Gora tražila njegovo izručenje zbog sumnje da je pokušao da ubije članove kavačkog klana. On je odslužio 15 meseci zatvora zbog falsifikovanja makedonskog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov.

- Viši sud u Beogradu je Vukotiću odredio ekstradicioni pritvor i ta odluka je pravnosnažna. Isti sud doneo je dva puta odluku o ispunjenosti uslova za ekstradiciju. Prvu odluku je uvažavanjem naše žalbe ukinuo Apelacioni sud u Beogradu. S obzirom na to da Viši sud nije postupio po nalogu iz odluke Apelacionog suda, a na šta je bio obavezan, mi smo ponovo izjavili žalbu i čekamo novu odluku Apelacije - izjavila je juče za „Alo!“ Zora Dobričanin Nikodinović, koja je Vukotićeva pravna zastupnica.

Zpra Dobričanin Nikodinović,advokat

Privatni album

Uloila žalbu, Zora Dobričanin Nikodinović, advokat, Foto: Privatni album

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je u novembru prvostepeno rešenje kojim je bilo utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje Vukotića Crnoj Gori, koja ga traži zbog sumnje za pokušaje ubistva i držanja oružja.

Apelacioni sud je tada Višem sudu u Beogradu naložio da ponovo odluči o zamolnici Crne Gore i otkloni nepravilnosti iz ukinute odluke.

Apelacioni sud je usvojio kao osnovanu žalbu Vukotićevog branioca Zore Dobričanin Nikodinović u kojoj je, kako kaže, ukazano na činjenicu da rešenje Višeg suda ne sadrži razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, odnosno, u rešenju postoji odsustvo razloga o odlučnim činjenicama, zbog čega je doneto uz bitnu povredu odredbi krivičnog postupka. U obrazloženju svoje odluke, Apelacioni sud je naveo da je 2009. između Srbije i Crne Gore zaključen ugovor o izručenju, koji je dopunjen 2010, i koji je u ovom slučaju pravilno primenjen u pitanjima koja su tim ugovorom uređena.

Odbacio sve optužbe

Na saslušanju povodom istrage u Crnoj Gori, koje je obavljeno u Beogradu, Vukotić je letos negirao delo za koje se tereti, podnoseći tužilaštvu dokaze o svom alibiju. On je pod istragom crnogorskog tužilaštva za pokušaj ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića u Kotoru 2016. Prema ranijim saopštenjima crnogorske policije, Vukotić je osumnjičen i da je 23. maja 2016. u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu Radoja Zvicera, jednog od, kako se veruje, vođa suparničkog kavačkog klana.

 „Međutim, izjavljenom žalbom je osnovano ukazano da tim ugovorom nisu propisane pretpostavke za izručenje okrivljenog stranoj državi, već su te pretpostavke propisane odredbom člana 16 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, zbog čega se primena te odredbe zakona u konkretnom slučaju ne može zanemariti“, navodi se u odluci.

Kako Viši sud tu odredbu Zakona nije primenio, prema stavu Apelacionog suda je propustio da u prvostepenom rešenju iznese razloge o svim činjenicama nužnim za donošenje pravilne i zakonite odluke u toj krivičnopravnoj stvari, zbog čega je rešenje moralo biti ukinuto.
Međutim, Viši sud je ponovo doneo odluku da su ispunjeni uslovi o ekstradiciji Vukotića, na šta je odbrana uložila žalbu. Konačnu reč daće Apelacioni sudu u Beogradu. Vukotić, inače, ima državljanstvo i Srbije i Crne Gore.