Drama na aerodromu Nikola Tesla
Alo!
Drama na aerodromu Nikola Tesla

Alo!

Nikola Tesla, Foto: Alo!

Kako saznajemo, nesvakidašnji carinski prekršaj otkriven je kada je u Beograd sleteo avion iz Frankfurta. U njemu je bio i turistički vodič koji je sa presedanjima doputovao iz Havane preko Paname i Frankfurta. Nakon što je preuzeo dva velika kofera, uputio se ka zelenom kontrolnom prolazu kuda idu putnici koji nemaju šta da prijave.

- Koferi su mu bili vrlo upadljivi, pa ga je carinik zaustavio i pitao šta ima da prijavi. Rekao je da nema ništa, ali smo ipak odlučili da to i proverimo, pa smo prtljag pregledali na skeneru koji nam mnogo pomaže u radu. Tada smo videli da su koferi puni kubanskih cigara - kaže Branka Popović, šefica carinske ispostave Aerodroma Beograd.

PROČITAJ JOŠ:

Prema njenim rečima, uhvaćeni krijumčar tompusa sve vreme je bio prilično smiren i pribran.

- Pitala sam ga kako se tek tako uputio sa tolikom količinom cigara, pa još i ušao u zeleni kontrolni prolaz, a on mi je odgovorio: "Krenuo sam, pa ako prođem, prođem. Znam da su velike gužve, pa ako budem imao sreće, proći ću, ako ne, uhvatićete me" - kaže sagovornica i dodaje da uhvaćeni švercer nije sa sobom nosio mnogo ličnih stvari, štaviše one su bile smeštene u rancu.

U koferima koje je pored ranca nosio sa sobom nije bilo drugih stvari. Tu su bile samo kubanske cigare.

Aerodrom

RINA

Aerodrom , Foto: RINA

- Koferi su bili prepuni. Kada se otvore, tompusi ispadaju sa svih strana. Među otkrivenim cigarama bilo je najviše onih bez robne marke – 500 komada i cigara "monte kristo" još 500 komada, ali su se tu našle i cigare "romeo julija" – 200 komada i čak 700 raznih vrsta cigara marke "kohiba", od kojih su neke i iz ograničene serije iz 2017. - priča sagovornica.

Kako kaže, ovakav prekršaj nesvakidašnji je jer do sada niko nije pokušao da prokrijumčari toliku količinu.

- Imali smo do sada različite prekršaje, ali nikad ovakvog tipa. Uvek bude oko desetak kutija, 200, 300, 500. Dakle, bilo ih je, ali nikad ovolika količina - kaže Popovićeva.

Kako kaže, ovakav prekršaj nesvakidašnji je jer do sada niko nije pokušao da prokrijumčari toliku količinu.

Lazanski u jutarnjem progovorio o izdaji Krajine! U studiju nastao MUK, a onda pomenuo emotivnu vezu SVIMA ZNANOG SRPSKOG POLITIČARA i Kolinde...

AUTOR: Alo.rs/N.M./D.N. DATUM I VREME: 06.08.2019. 12:01 - 06.08.2019. 14:05 Novi ambasador Srbije u Rusiji i vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski bio je gost emisije Novo jutro na TV Pink kod voditelja Predraga Sarape. Miroslav Lazanski, Foto: Printscreen Tema emisije bila je zločinačka akcija "Oluja" i besramno slavljenje etničkog čišćenja u Hrvatskoj.

- Imali smo do sada različite prekršaje, ali nikad ovakvog tipa. Uvek bude oko desetak kutija, 200, 300, 500. Dakle, bilo ih je, ali nikad ovolika količina - kaže Popovićeva.

Carinski prekršaj

Popovićeva ukazuje na to da građani koji dolaze iz zemalja poput Kube mogu kao suvenir da ponesu do 50 cigara kao deo ličnog prtljaga. Sve više od toga podleže naplati uvoznih dažbina, odnosno zaplenjuje se, a protiv putnika se vodi prekršajni postupak. Sud odlučuje o sankcijama, a najčešći ishod postupka su novčana kazna i trajno oduzimanje krijumčarene robe. Kako se pak radi o duvanskim proizvodima, u presudi se nalaže i njihovo uništenje.

- Svako ko nije siguran na koji kontrolni prolaz treba da prođe, preporučujemo da ode na crveni i prijavi cariniku sve što sa sobom nosi. U interesu putnika je da tako postupe jer zahvaljujući odličnoj međunarodnoj saradnji i razmeni informacija sa stranim carinskim administracijama, često unapred znamo za rizične putnike koji dolaze u našu zemlju. Ukoliko se putnici upute u zeleni kontrolni prolaz, to ne znači da će nesmetano moći da prođu i da ih niko neće zaustaviti. Pritom, kada putnik krene kroz zeleni prolaz, a carinik ga otkrije, on više neće moći da plati carinske dažbine, već je odmah u carinskom prekršaju - zaključuje ona.

BONUS VIDEO: