Za osobom koja je pomoću lične karte podigla novac još se traga
Profimedia
Za osobom koja je pomoću lične karte podigla novac još se traga
Za osobom koja je pomoću lične karte podigla novac još se traga, Foto: Profimedia

Lisice na ruke stavljene su službenicima banke I. R. i D. Đ. i protiv njih je pokrenut krivični postupak zbog nesavesnog rada u službi, dok je A. N. pod istragom zbog sumnje da je počinio prevaru. Trojici uhapšenih je određen pritvor.

Procedura isplate u banci

- Osoba koja je podigla novac morala je lično da dođe dan ranije i popuni obrazac sa zahtevom kojom traži da joj se isplati veća količina novaca. To se čini u slučajevima kada se podiže suma veća od 600.000 dinara ili u protivrednosti oko 4.900 evra. Novac joj se isplaćuje u roku od 24 časa, a kontrolu isplate rade dva službenika. Klijent je dužan da potpiše isplatni nalog, kao i da zatvori račun ako je novac bio oročen - objasnili su nam u jednoj beogradskoj banci.

Sumnja se da je A. N. mozak prevare i da je našao pomagača koji je falsifikovao ličnu kartu, te je s vremena na vreme podizao novac. Prema rečima našeg sagovornika iz istrage, klijent je u ovom slučaju morao dan ranije da se najavi da podiže veću svotu deviza.

- Prvi rezultati istrage ukazuju na sumnju da je nepoznati muškarac podizao novac u dogovoru sa A. N. Oni su sve organizovali, a službenici I. R. i D. Đ., koji je trebalo da rade proveru, kako se sumnja, prećutkivali su sumnjiv način podizanja para. Na taj način je nepoznati muškarac u više navrata podigao ukupno 400.000 evra s kamatom.

Ostao bez  para koje je štedeo ceo život
Ostao bez para koje je štedeo ceo život, Foto: Shutterstock

Kada je slučaj prijavljen, operativnom radom došli smo do podataka koji ukazuju na umešanost A. N. U cilju dalje istrage i dok ne bude uhapšen i četvrti član grupe, više detalja se neće iznositi - rekao je za „Alo!“ sagovornik iz istrage.

Ceo slučaj je otkriven pre nekoliko dana, kada je penzioner otišao do banke da proveri koliko mu je „narasla“ štednja i šokirao se. U banci su mu rekli da na računu ima - nula dinara! Tada je penzioner pokušavao da ubedi službenike banke da nije on podigao novac i da nikoga nije ovlastio da u njegovo ime to učini. Međutim, bankari su ostali nemi na njegove tvrdnje, te su mu kratko rekli da, ukoliko sumnja da mu je novac nestao, to prijavi policiji, što je nesrećni čovek i uradio. Uspaničeni penzioner je inspektorima dao izjavu, u kojoj je naveo da je izabrao jednu banku koja je davala dobru kamatu. Mislio je da nema potrebe da proverava račun jer ni u najgorim snovima nije mogao da posumnja da će mu nestati štedni ulog. Inspektori su nakon konsultacije s tužiocem pokrenuli istragu i trag ih je u rekordnom roku odveo do osumnjičenih I. R. i D. Đ. i A. N.

Zaprećene kazne

Službeno lice koje kršenjem zakona ili drugih propisa ili opštih akata, propuštanjem dužnosti nadzora ili na drugi način nesavesno postupa u vršenju službe, iako je bilo svesno da usled toga može nastupiti teža povreda prava drugog ili imovinska šteta, u iznosu koji prelazi 450.000 dinara, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. Prema Krivičnom zakoniku, onaj ko u nameri da sebi ili drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist i dovede nekog lažnim prikazivanjem ili prikrivanjem činjenica u zabludu ili ga održava u zabludi i time ga navede da ovaj na štetu svoje ili tuđe imovine nešto učini ili ne učini, kazniće se zatvorom od dve do deset godina i novčanom kaznom.

 

Borivoje Borović
Borivoje Borović, Foto: Rajko Ristić

 

„Kradu pare zbog kockarskih dugova“

Advokat Borivoje Borović kaže da se osumnjičenima za nesavestan rad u praksi obično izriče kazna od godinu dana zatvora do oslobađajućih. On navodi da okrivljeni za prevaru obično dobijaju po pet godina robije, uz obavezu vraćanja novca, ali da te kazne mogu da budu i manje ako sklope nagodbu s tužilaštvom. - Bankarski službenici kojima se na teret stavlja prevara mogu i da sklope sporazum o priznanju krivice, pošto su svi dokazi protiv njih, pa služe kaznu od 2,5 godina i vraćaju pare. Međutim, bankari se teško odriču novca koji su ukrali. Ima dosta primera u praksi gde službenici banke pronevere tuđe oročene pare jer zapadnu, obično, u kockarske dugove. Oni onda oročene pare prebacuju s računa na račun, pa se ponekad prevara i ne otkrije, ali se nekad desi da klijent traži veću sumu, pa ne mogu da podmire račun oštećenog i tada padnu - kaže Borović, koji je i sam branio neke bankarske službenike ogrezle u dugove.

Komentari (28)

vesna

13.02.2016 07:29

Zasto se kriju ime banke i imena sluzbenika?! Pre neku godinu je na svim naslovnim stranama izasla vest o slicnom slucaju u Komercijalnoj banci i to se sam sluzbenik prijavio da je sa racuna klijenata skidao neprimetne sume dugi niz godina?! A ovo je kao da su dedi usli u kucu i opljackali ga?! I da li je moguce da po nekom zakonu banka nije obavezna da nadoknadi stetu klijentu nego treba on sam da se bakce sa istragom?! U bankama se btw sve snima, iznad svakog sluzbenika je kamera!

Zoran

13.02.2016 08:07

@vesna - Sberbanka je u pitanju. Ni druge nisu ništa bolje, verujte. Najgora je AIK.

ivandj

13.02.2016 08:28

@vesna - Zato što je laž

ABC

13.02.2016 10:01

@vesna - Tačno je da se u bankama sve snima, ali je istina i da se sve prikriva, pa čak i najteža dela, a sve zbog "ugleda " banke. Da stranka nije sama otišla u policiju, ova pljačka ne bi izašla u javnost. U ovakvim situacijama banka nadoknadjuje štetu klijentu, ali je problem kako će to ona da naplati od zaposlenog koji je učinio to delo. Tačno je da je isti slučaj, ali sa duplo većim iznosom bio u Komercijalnoj banci u Beogradu. I dokle se stiglo po tom slučaju....

labus

13.02.2016 13:15

@vesna - kukuuu... da nije moj mladja??

djole

13.02.2016 08:32

Molim vas da napisete i kolike su kazne, za ovakva krivicna dela, u normalnim drzavama. Naime opsti je utisak da je Srbija pravi raj za bandite svih profila. Najlepse hvala!

Jovan+

13.02.2016 09:17

Dobar clanak. Bio bi jos bolji da je navedeno o kojoj se banci radi. Ovako ispada prazna prica. Neko krade?

Luna

13.02.2016 09:34

Zasto se ne kaze koja je banka i koji su to slizbenici? Cega se boji drzava da narod ne pohrli da podize novac i da vise niko ne ulaze.

Stojko

13.02.2016 12:28

@Luna - Zato sto je banka verovatno dobrim delom u drzavnom vlasnistvu. Da je neka strana privatna odavno bi objavili i ime i ime direktorovog psa.

vitez

13.02.2016 10:36

Može ovo da se sredi, zašto se banke ne povežu sa bazom MUP-a pa bi se odmah otkrio falcifikat lk.

Mister No

13.02.2016 11:53

Cekaj, pa jel to jos neko veruje nasim bankarima. Ha ha ha... Covek stavio u banku 400.000€. Care pa nije ovo Svajcarska.

Neša

13.02.2016 11:57

Čemu čuđenje? Bankari su lopuže i krvopije otkad je sveta i veka. Ovde su samo odrali čoveka skraćenim postupkom!

ana

13.02.2016 11:59

kad se uvrfdi krivica voleli bismo da im vidimo slike sa punim imenom i prezimenom. Zasto Srbija stiti lopove i razbojnike. Zar hoće da narod zove vojsku i policiju da ga spašava?

CIRINELA

13.02.2016 12:55

Ono sto nismo dobili kao odgovor na celo ovo pisanje ni od novinara a pogotovo od advokata jeste da li je banka duzna da nadoknadi celokupnu stetu ili ce stedisa morati da uteruje svoje novce od pocinioca - bankarskog sluzbenika. Ako je ovo drugo onda stedise jasno vam je sta cinti - dizite ustedjevinu dok nije kasno.

drmr

13.02.2016 16:53

@CIRINELA - Osteceni se upucuje da pravdu trazi na sudu,jer cilj je i da koji dinar preostali i zivce potrosi do kraja :-)

Nenad

13.02.2016 13:43

Iz izjave advokata B.B. je ocigledno da nas sistem ne funkcionise. Kada nas zakon bude kaznjavao mnogo stroze i to ne samo pocinioca nego i banku koja nije dovoljno razvila bezbednosne procedure u poslovanju onda mozemo da se nadamo da nece biti ovakvih prevara, bar ne ovako primitivnih. Za ovaj slucaj je kriva iskljucivo banka i njene bezbednosne strukture i ona mora da nadoknadi novac a ne prevaranti, od njih neka naplacuje novac banka, to su njeni uposlenici.

Mima

13.02.2016 14:05

Zašto ne objavite u kojoj banci se to desilo? Štitite imidž i rejting lihvara? I bez ovog slučaja banke rade na principu čistog lopovluka koji im je omogućio labavi zakon NBS-a.Kamata na štednju koju banke plaćaju klijentima nigde nije veća od 0,5%,ali je zato kamata na kredite negde i do 18%-22% koju oni naplaćuju od korisnika kredite. Uz sve to prete da će umesto da isplate i tih 0,5% kamate na štednju, naplaćivati štedišama još i ležarinu.

cicamaca

13.02.2016 16:52

@Mima - Baš sam se i ja to zapitala...koja banka..ali koja god da je,nije sigurno ,jer pare navodno ne treba drzati u sefu,sto znaci da ih redovno neko overava,a sad ni na racunu..cuvena slamarica je zakon

kontrolor

13.02.2016 20:44

@Mima - sberbank

sberbanka

13.02.2016 23:47

@Mima - rekose danas u nekim medijima

pera zdera

14.02.2016 00:23

@Mima - Nubis Banka

baba

13.02.2016 15:35

BANKA JE OBAVEZNA DA MU DA SVE PARE JER JE OSIGURAN A POSLE STIZU KAZNE VRATITI POD HITNO SMRTNU KAZNU

nnnnn

13.02.2016 18:56

Sad ce Borivoje da ih brani i da im uzme duplo!!!!!Krajnje posten lik,jos ce i fiskalni da im da...

Dragomir

13.02.2016 19:23

Када сам чуо да су банкари мазнули туђе евре жив BIO нисам а пола ме нема!Ома сам све пете у дупе трчећи ошо и из једне банке подигао мојих 20 (и словима двадесет) евра!Да имам сто хиљадарки евра па ми отму некако бих преболео јер ако сам толико ,,зарадио,, јопет ћу да их ,,зарадим,,!Али,бато,за 20 евра неко би погинуо!Тако ти је код нас сељаци!

Sotir

13.02.2016 21:24

Kojaaaaaaa bankaaaa

zivomir

13.02.2016 22:46

Deda je bas pronasao pravu banku.Sber banka iz Rusije,a neki faktor u upravi je Mladjan Dinkic. Naravno,i cinovnici siu nista bolji.

iva

14.02.2016 07:09

Jako mi je drago , nego imam pitanje . " koji su ojadili dedu " , vi ste novinari ? Čiji je on deda ? Valjda klijent , nn lice , čovek , stariji gospodin .... a , jeste ojađeno ovo novinarstvo ! i , treba da klečite , još se sagnite .

lazar

14.02.2016 19:22

SAD CE TI LOPOVI DA DOBIJU MINISTARSKA MESTA