Hitna pomoć
Alo
Hitna pomoć

Alo

Hitna pomoć, Foto: Alo

Zaposleni medicinski tehničar B.V. u Hitnoj pomoći u Sremskoj Mitrovici, koji je navodno otvorio vrata i odbio da primi pacijenta Živka Rakulića Baju (56), koji je ubrzo preminuo ispred ambulante u tom gradu, uhapšen je i određen mu je pritvor.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Sremskoj Mitrovici navode da je pokrenut istražni postupak protiv jednog lica za teško delo protiv zdravlja ljudi u vezi krivičnog dela nesavesnog pružanja lekarske pomoći.

- Navedenom licu određen je pritvor rešenjem Višeg suda - rekli su iz tužilaštva.

Zaprećena kazna zatvora za to delo je od 2 do 12 godina zatvora. B.V. je prema nepotvrđenim informacijama već ranije osuđivan i to za nanošenje lakih telesnih ozleda kad je pretukao jednog čoveka.

Podsetimo, Živko Rakulić preminuo je 1. aprila u ranim jutarnjim satima, kako se pretpostavlja od srčanog udara, ispred zdravstvene ambulante u Sremskoj Mitrovici, jer ga u Hitnoj pomoći nisu primili na pregled. Dok je u Domu zdravlja formirana komisija da ispita činjenice ovog slučaja porodica je podnela krivične prijave protiv ustanove i zaposlenog.

Živka je njegov kolega sa posla doveo u Hitnu pomoć, koja se nalazi u dispanzeru na Savi u ulici Promenada. Na ulazu ga je sačekao medicinski tehničar B.V, koji mu je rekao da nije hitan slučaj i da se javi svom lekaru u zdravstvenu stanicu.

Kolega je Živka potom odvezao do zdravstvene stanice u ulici Petra Preradivića, na drugom kraju grada, koja je u tom momentu bila zatvorena. U njoj je bila jedino čistačica koja je uradila šta je mogla - pozvala je Hitnu pomoć. Vrlo brzo Živko Rakulić je preminuo od srčanog udara ispred ove ambulante.

Hitna pomoć je stigla samo da konstatuje smrt.

- Uopšte ga nisu pustili u Hitnu pomoć, nego je ovaj samo malo odškrinuo vrata i pitao ga šta hoće. On je rekao da ga bole ruke, u strahovitim bolovima je bio, plače čovek, vrišti, ovaj kaže "nisi ti za hitnu pomoć, idi ti kod svog lekara". Otišli smo do ambulante koja nije radila, on je izašao tamo i šetka se, ja mu kažem "uđi u kola, hladno je", a on kaže da mu je lakše kad se kreće. Šetao se i u jednom momentu uhvati se za gelender i neki zvuk je ispustio i pade. Potrčim i pridržim ga i tada mi je umro na rukama - pričao je Živkov kolega.

Dan pred smrt Živko je bio kod svog sina gde su slavili rođendan njegovog unuka. Nikada nije pio, niti je živeo nezdravo, pa je poziv očevog kolege sa posla, da dođe do dispanzera jer je tati loše, njegov sin Živojin u prvi mah shvatio kao prvoaprilsku šalu.

- Znali smo da se šalimo kad je 1. april i prvo sam pomislio, ma nemoguće, kako moj otac može da bude loše. Ljudina. Krenuo sam da se spremam kad me je njegov kolega opet zvao i rekao da dođem što pre jer moraju u drugu zdravstvenu ustanovu. Dok sam vozio bicikl ka Sremskoj Mitrovici zvao me treći put i rekao da je otac umro i da je tu policija. Nisam i dalje verovao da je to moguće. Kad sam stigao tamo bila je samo policija. Hitna je već otišla. Pitao sam ih "gde je" i vikao "nije to moj tata". Kleknuo sam na kolena i dopuzao nekako do njega, nisam imao snage da mu okrenem telo i da ga pogledam - rekao je Živojin.

Živko Rakulić je prema svedočenju svog sina živeo pošteno i skromno. Radio je u jednoj firmi i bio dobrovoljni davalac krvi 30 godina.

Dao je krv čak 55 puta, ali ta dobrota mu se nije vratila.