Stradali u nesreći na Ibarskoj
Privatna arhiva
Stradali u nesreći na Ibarskoj

Privatna arhiva

Stradali u nesreći na Ibarskoj, Foto: Privatna arhiva

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu, Nikola Mihailović osuđen je na četiri godine zatvora zbog izazivanje saobraćajne nesreće na Ibarskoju kojoj je četvoro mladih izgubilo život. U nesreći su nastradali Aleksandar Savatić (22) taksista iz Valjeva, Đorđe Subotić (19), Đorđe Belušević (22), kao i studentkinja Katarina Ivanković (20), a još četvoro je teže i lakše povređeno. 

Porodice nastradalih su ogorčene su zbog sramno male kazne.

Vozio pijan


Vozač "BMW-a smrti" je kobne noći vozio sa 1,36 promila alkohola u krvi, a kretao se najmanje 117 kilometara na sat, iako je ograničenje na tom delu puta bilo 50! On je kod mesta Županjac, udario u taksi vozilo "dačija" koja se tek uključila na Ibarsku magistralu.

Nikola Mihailović

Facebook

Nikola Mihailović, Foto: Facebook

Kako je ispričala advokat Milena Stamatović, koja zastupa porodicu nastradalog Đorđa Subotića, ali i njegovog brata od ujaka Stefana Stevanovića (18), koji je u ovoj nesreći bio teško povređen i borio se za život, tragedija i tuga porodica je nemerljiva.

- Vrlo je verovatno da bi neko dobio veću kaznu da ubije životinju nego čoveka. Okrivljeni će sada, dok presuda ne postane pravnosnažna, biti u kućnom pritvoru sa nanogicom, kasnije će se sve to njemu uračunati u zatvorsku kaznu i on će konkretno iza rešetaka provesti mnogo manje nego što je njegova kazna za ovako nešto... - rekla je Stamatović.

Aleksandar Savatić

Facebook

Aleksandar Savatić, Foto: Facebook

Prema nalazu veštaka, i vozač "dačije" snosi određenu odgovornosti "jer se nije bezbedno zaustavio pre uključenja na auto-put, te nije procenio da se BMW kretao velikom brzinom, što, kako kaže advokat, "nije moguće proceniti u noćnim uslovima".

- Veštakov nalaz se svodi na to da je odgovornost oba vozača podeljena i da je navodno vozač "dačije" ima obavezu da pretpostavlja. U ovom slučaju zanemarena su osnovna načela poverenja koje posebno propagiraju veštaci sa Saobraćajnog fakulteta koji su i veštačili ovu nesreću - navela je advokat Stamatović.

Poginuli nam se nikada neće vratiti, ali...

Sestra poginulog Đorđa Subotića, Aleksandra Subotić, rekla je da samo ima želju da pravda na neki način bude zadovoljena, tačnije da se vozač osudi na odgovarajuću kaznu zatvora.

Ona kaže da je presuđena kazna veoma mala.

- Meni, kao i ostalim porodicama, pogotovo majkama koje su izgubile svoju decu, ništa sada ne znači na koliko će biti osuđen vozač, da li je to jedna godina ili mnogo više, ali jednostavno on će izaći veoma brzo iz zatvora, a porodicama se nikada neće vratiti poginuli... - rekla je Aleksandra.

Đorđe Subotić

Facebook

Đorđe Subotić, Foto: Facebook

Ona je rekla da se nakon nesreće molila da joj preživi makar brat od ujaka, Stefan Stevanović, koji je u nesreći bio povređen.

- Stefan se polako oporavlja, ali ova nesreća i povrede ostaviće trajne posledice celog života. Svakog dana sam ga obilazila dok se borio za život u Urgentnom centru da preživi i nadala se da će biti dobro - rekla je Aleksandra.

"Uzdamo se u Božiju pravdu"

Da su svi roditelji nastradalih duboko ogorčeni zbog presude govore i tužne reči majke poginule Katarine Ivaković.

- Način na koji je sudija izrekla kaznu je bio strašan, ja bih je samo pitala da li ona ima decu i da li može da pretpostavi kako je nama roditeljima koju su istu izgubili? Mi našu decu ne možemo nikako da vratimo, možemo samo da se uzdamo u Božiju pravdu pošto u našoj državi sudstvo očigledno ne funkcioniše kako treba - rekla je Maja Ivanković.

Đorđe Belušević

Društvene mreže

Đorđe Belušević, Foto: Društvene mreže

Porodice se samo nadaju da će javni tužilac uložiti žalbu na ovu prvostepenu presudu za koju je rok 15 dana, te da će se ponovni postupak pokrenuti protiv Mihailovića.

- Na kamerama i samom snimku jasno se vidi da se "dačija" zaustavila pre uključenja na Ibarsku magistralu, ja ne znam zašto su veštaci rekli da se on nebezbedno uključio na put. To se svakako vidi i apsolutno nije tačno, još hoće da okrive preminulog vozača, strašno... Niko ne pominje da je Mihailoviću urađen alko-test mnogo nakon nesreće, ali i da je inspektor koji je radio uviđaj rekao da nikada nije radio saobraćajnu nesreću u kojoj je neko brže vozio - jecajući je rekla majka Katarine Ivanković.

Napeto suđenje

Tokom izricanja presude majka Maja Ivanković, navela je da je bilo strašno, ali i da su svi očajno reagovali.

- Jedva sam smogla snage da odem na suđenje, da vidim ubicu svoje ćerke. Rekla sam sebi: "Preživela si smrt deteta, preživećeš i ovo suđenje". Najstrašnije mi je bilo kada sam videla njegovu majku koja je bila ponosna na to što je njen sin dobio tako malu kaznu, borila se da ga što pre izvuku iz zatvora - navela je Maja.

Katarina Ivanković

Društvene mreže

Katarina Ivanković, Foto: Društvene mreže

Podsetimo, ova jeziva nesreća dogodila se oko sat posle ponoći 9. avgusta prošle godine. U "dačiju", koja se iz pravca Bogovađe uključila na Ibarsku u pravcu Beograda, zakucao se "BMW" koji je naišao iz pravca Ljiga velikom brzinom. Udarac je bio toliko jak da je "BMW" "dačiju" gurao 70 metara po putu, pre nego što je auto probio bankinu i izleteo na livadu. Mladi ljudi su se te večeri vraćali iz noćnog provoda. Mladići u "dačiji" su baš zbog toga iznajmili taksi vozilo, kako ne bi morali da voze ukoliko konzumiraju alkohol.

Pročitajte još: