Vladan Grahovac
Društvene mreže
Vladan Grahovac

Društvene mreže

Vladan Grahovac, Foto: Društvene mreže

"Popio sam toga dana tri litra vina, nekoliko limenki piva, uzeo pet grama marihuane i 10 mililitara droge "dži". Moje ponašanje nikada nije bilo destruktivno, uvek je bilo autodestruktivne prirode. Da me je prethodnog dana policija u Raškoj kada sam obio prodavnciu pića zaržala 48 časova, ništa od ovoga se de bi desilo, jer sam planirao tih dana da se dobrovoljno prijavim za lečenje od alkoholizma."

Grahovac je optužen da je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine brutalno ubio staricu Jelicu Tatarovski (82) iz Niša sa 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem iz koristoljublja u njenom stanu na Bulevaru dr Zoranana Đinđića u Nišu i nakon toga ukrao 760 evra. Nakon zločina on je pobegao za Beograd gde je uhapšen nekoliko dana kasnije.

"Da je bio pod uticajem svega što je naveo ne bi mogao to da uradi"

Dr Veselin Pečenica predsednik komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu izjavio da je na osnovu analize ličnosti i sudskih spisa komisija veštaka zaključila da je ponašanje Grahovca "u značajnoj meri bilo racionalno" a kontrola postupaka pod "dominantnom voljom".

Upitan od strane zamenika VJT Andrije Ivića da ako se uzme kao tačno da je Grahovac uzeo pomenutu količinu alkohola i droge, da li bi mogao da više puta ulazi u zgradu, presvlači se, izbegava kamere, odlazi u bolnicu pa u Beograd, dr Pečenica je istakao da bi se to sve sigurno odrazilo na njegovu motoričku sposobnost koja bi bila snižena.

- Obzirom da navodi da je konzumirao i drogu "dži" očekivalo bi se potenciranje dejstva alkohola jer sve deluje depresivno na centralni nervni sistem. Iz tih razloga mislimo da bi i druge sposobnosti okrivljenog bile kompromitovane, osim amnezije koju iznosi u svojoj odbrani. Kada je komisija radila prvi nalaz, pre iznošenja odbrane okrivljenog, ocenjeno je da u vreme izvršenja krivičnog dela nije bio neuračunljiv. Nakon iznošenja odbrane evidentira se velika disproporcija između činjeničnog stanja i njegovog subjektivnog odnosa prema krivičnomm delu. Smatramo da isti ne bi bio sposoban da predmetno krivično delo učini s pretpostavkom da je konzumirao sve navedene supstance. Da je konzumirao sve navedeno bila bi neophodna hitna medicinska pomoć usled omamljenosti, sediranosti i pospanosti a motorički ne bi bio sposoban da preduzima sve radnje - objasnio je dr Pečenica.

Pročitajte još:

Odgovarajući na pitanje dr Zorana Ćirića, stručnog savetnika odbrane, da li su veštaci imali u vidu da je Grahovac lečen zbog zlostavljanja i kako se to odrazlio na razvoj njegove ličnosti, dr Pečenica je istakao da su i tu činjenicu uzeli u obzir kada su zaključili da kod okrivljenog postoji samo granični poremećaj ličnosti.

Ukazujući na to da se Grahovac leči od 2016. godine od depresije dr Ćirić je upitao da li se može ta bolest svrstati u privremena duševna oboljenja, ali je dr Pečenica to negirao.

Dr Pečenica je rekao i da zavisnost od većeg broja psihoaktivnih supstanci i alkohola ne predstavlja u pravnom smislu duševnu bolest, kako to potencira odbrana. On je objasnio da je okrivljeni tokom života konzumirao psihoaktivne supstance i da je vremenom došlo do politoksikomanske zavisnosti, zbog čega je i data mera lečenja narkomana u zdravstvenoj ustanovi, a ne lečenja od alkoholizma jer je prva mera šireg karaktera.

Za 10 minuta joj naneo 50 teških povreda

Vladan G.

facebook.com

Vladan G., Foto: facebook.com

Savetnik odbrane dr Ćirić upitao je dr Pečenicu i za ocenu da li činjenica da je na telu ubijene žene utvrđeno 26 ubodnih rana sa značajnom dubinom kanala, 16 sekotina i 15 ozbiljnih razderotina, što je ukupno oko 50 ozbiljnih rana nanetih u periodu od 10 do 15 minuta, može upućivati na psihičko stanje Grahovca? Pre nego što je odgovorio, regovao je zamenik VJT Ivić uz napomenu da se u optužnici navodi da su povrede nanete u periodu "od 10 do 15 minuta a verovatno i duže", što treba uzeti u obzir.

- Broj povreda, intenzitet nanošenja i vreme trajanja nanošenja mogu na indirektan načinu kazati na psihičko stanje okrivljenog u vreme izvršenja krivičnog dela za koje se tereti. Ako imamo situaciju da je nanešen veliki broj povreda posebno ako su intenzivne I u vrlo kratkom vremenskom intervalu, to može upućivati na afektno stanje. U drugoj situaciji, posebno u drugom vremenskom periodu, isključuje se ova mogućnost a sugeriše na tendenciju da se započeta radnja dovrši - istakao je dr Pečenica.

Odbrana osporava veštačenje

Sud je saslušao i savetnika odbrane dr Ćirića koji je izneo niz primendbi na nalaz veštaka Specijalne zatvorske bolnice iz Beograda, smatrajući da je nepotpun i sa “značajnim nedostacima”. On smatra da se razvoj ličnosti okrivljenog odvijao u nepovoljnim porodičnim okolnostima zbog brutalnosti koju je ispoljavao njegov otac a kasnije je u bio i seksualno zlostavljan u 5.godini što je dovelo do poremećaja – disharmonične neskladne ličnosti, na koji su se kasnije nadovezali I psihički poremećaji –depresija, za koju kaže da predstavlja privremeno duševno oboljenje, i zavisnost od psihoaktivnih susptanci.

Ubistvo, Niš

Alo.rs

Ubistvo, Niš , Foto: Alo.rs

Sud je prihvatio predlog advokata odbrane Jelene Arsić da se sasluša veštak Zavoda za sudsku medicinu u Nišu dr Radovan Karadžić o tome koliko je povreda na telu starice bilo naneto dok je bila živa, sa koliko snage su nanete, kakva je njihova mehanika i intenzitet. Suđenje se nastavlja 21. decembra.

Možda sam i pre ubio nekoga, al se ne sećam 

Grahovac je u ranijoj odbrani pred sudom rekao da je kriv jer forenzičke dokaze ne može da ospori, ali da se ubistva ne seća jer mu se već dešavalo da ima crne rupe u pamćenju kada pomeša velike količine alkohola i droge. On je ispričao da ga je u mladosti otac brutalno prebijao a njegov prijatelj i silovao kada je imao 5.godina. Zbog trauma se odao alkoholu, drogama i prostituciji.

Kada je saznao da je HIV pozitivan krenuo je u Niš da se vidi sa bivšim partnerom i drugaricom ali su ga obili, pa se napio i uzeo drogu "dži" koja izaziva agresiju. Kako tvrdi, hteo je da skoči sa solitera, ali je onda izgubio pamćenje, a sledeće čega tvrdi da se seća je da je u autobusu sa Beograd sa zamotanom ruku.

- Ni na kraj pameti mi nije palo šta se desilo. I ranije mi se dešavalo da imam crne rupe u sećanju kada pomešam alkohol i narkotike. Možda sam ranije još nekoga ubio u takvom stanju, a da se ne sećam - naveo je Grahovac ranije u svom obraćanju pred sudom.

Pročitajte još:

Ne sećam se da sam ubio Jelicu: Ikonopisac iz Raške o ...

Komentari (1)

mož da priča šta hoće

28.11.2020 00:17

kad ode u zatvor makar i na kratko onda ce ga oni sa sličnom dijagnozom trtiti i ito tretirati tako da nikad ne izadje na nogama. . Perpetum mobile.