aerodrom konstantin veliki, niš
Promo
aerodrom konstantin veliki, niš

Promo

aerodrom, niš, Foto: Promo

Nesvakidašnji pokušaj šverca otkriven je 23. juna u Nišu, nakon sletanja aviona iz Ciriha.

Voz šine nesreća

Alo!/Ana Paunković

- Na kontrolnom prolazu pojavila se žena u invalidskim kolicima. Ona je išla u pratnji stjuardese koja joj je pomagala oko nošenja prtljaga i guranja kolica. Ušla u zeleni kontrolni prolaz, kroz koji prolaze ljudi koji nemaju šta da prijave - kaže izvor iz Uprave carina.

"Svarovski" i "Dior"

Ubrzo potom nastala je prava drama, koja se i dalje prepričava među carinicima. Naime, kada je žena došla do Carine, na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, odgovorila je da nema. Međutim, carinik je rekao da otvori kofer kako bi to i proverio.

Policija, ubistvo, ulica, masakr

Shutterstock, ilustracija

Policija, Foto: Shutterstock, ilustracija

- Nakon što je otvoren kofer, carinici su pronašli novu markiranu garderobu. Svaki komad imao je etikete na kojima su još uvek stajale cene. Među stvarima bile su "hugo boss" muške pantalone, sakoi, haljine, bluze, košulje, čak i "svarovski" nakit i ženska torba "dior" - kaže sagovornik.

Nakon što je otkrivena, žena u kolicima počela je da drami. Bunila se, krenula da psuje.

- Kada su joj carinici pronašli još jedan važeći srpski pasoš u torbici sa ličnim stvarima, drama je postala još veća. Ona je tada iskočila iz kolica i stala na noge. Bilo je jasno da je glumila da je invalid u nadi da je neće pretresati jer je u kolicima. Dok je stajala, počela je da viče i vređa carinike - kaže sagovornik.

PROČITAJ JOŠ:

Simuliranje

Drama na aerodromu postajala je sve veća. Scene koje je pravila, prema rečima našeg sagovornika, postojale su sve veće.

- Onda joj se, navodno, slošilo, simulirala je padanje u nesvest. Onda joj je bilo malo bolje, pa je opet nastavila sa vikanjem i vređanjem - kaže izvor.

Pomahnitala žena nije se tu zaustavila.

- Ubrzo je ponovo krenula da pada u nesvet. Da govori da joj je loše. Smirila se tek kada su carinici rekli da zovu Hitnu pomoć i kada su posegnuli za telefonom - objašnjava sagovornik.

Njoj je garderoba oduzeta, a pasoš koji je pronađen u duplom dnu predat je policiji kako bi se utvrdilo odakle joj dva validna pasoša.

Ovu dramu potvrdila je i carinica sa niškog aerodroma, voditelj carinskog refarata Klaudija Đorđev.

aerodrom konstantin veliki, niš

Promo

aerodrom konstantin veliki, niš, Foto: Promo

Lažne suze

- Kada se pojavila na kontrolnom prolazu, kolega ju je pitao dodatno da li ima nešto da prijavi za carinu, na šta je odgovorila da nema osim ličnih stvari. Uprkos tome, on je hteo da pogleda, da proveri. Kada je počeo da vadi garedobu, ona je krenula da plače, viče, tražila je advokata, vređala... Kada su kolege popisale robu pobrojano je oko dvadesetak odevnih predmeta i nova garderoba od oko 3.000 evra. Sve to vreme bila je veoma drska i bezobrazna - govori sagovornica.

Ovaj nesvakidašnji slučaj šverca samo je jedan u nizu sa kojim se carinici svakodnevno susreću. Garderoba je odlična za zaradu švercera od kada je sveta i veka. I to je slučaj i danas. Tako se tekstilna roba sa uglavnom zaštićenim likovima krije u gepecima automobila, ali neretko i u turističkim autobusima. Najbolji primeri su torbe koje "nikome ne pripadaju".

100 lica švercera

Kad carinik zaustavi, šverceri često, poput uhvaćene Aleksinčanke, zaborave na gestove i mimiku.

- Dešava se da glume nezainteresovanost, pa zevaju ili se protežu, ali kad počne detaljna kontrola, menja im se raspoloženje, pa postaju razdražljivi i nasrtljivi. Nekada ih može razotkriti i neka nelogičnost, poput one da se u zimskom periodu voze u automobilu bez grejanja i očigledno smrzavaju jer su obučeni kao za izlazak na sneg. Potom se ispostavi da grejanja u automobilu nema jer se umesto njega u instrument-tabli nalazi švercovana roba - kazali su u Carini.

Najveće zaplene u junu

Švercovali 25 kg ekstazija

Carinici su u saradnji sa policijom 12. juna na izlaznoj strani graničnog prelaza Gradina sprečili krijumčarenje gotovo 25 kilograma ektazija, koji je bio sakriven u podu jednog automobila. Detaljnom kontrolom "mercedesa" u kojem su bila dvojica 47-godišnjih državljana Holandije turske nacionalnosti ustanovljeno je da se u šupljini ispod poda automobila krije krijumčareni tovar narkotika.

Carinici su iz pomenute šupljine izvadili čak 10 paketa, oblepljenih crnom selotejp trakom, u kojima se nalazilo ukupno 24.865 grama tableta ekstazija svetlozelene boje sa utisnutom ilustracijom ručne bombe.

Dve tone garderobe iz Turske

Carinici su 25. juna na ulaznoj strani graničnog prelaza Gradina zadržali više od dve tone garderobe za koju se sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine.

Prekršaj je otkriven kada je na red za kontrolu stigao kamion beloruskih registarskih oznaka, kojim je iz Istanbula ka Minsku transportovano preko 20 tone robe široke potrošnje.

Prilikom pregleda šlepera carinski službenici su otkrili da se među prijavljenom robom nalazi i garderoba zvučnih brendova, poreklom iz Turske. Reč je o oko 8.000 odevnih predmeta "armani", "tomi hilfiger", "dolče i gabana", "najk", "adidas", "riplej", "šanel", "fendi" i "filip plejn" i drugih.

235.000 evra oduzeto za dva dana

Carinici su u saradnji sa graničnom policijom 8. i 9. juna sprečili nekoliko pokušaja da se iz zemlje iznesu neprijavljene devize u iznosima većim od dozvoljenog limita od 10.000 evra, pa je tako za samo dva dana zadržano 235.000 evra.

Tokom kontrole jednog autobusa na graničnom prelazu Gradina koji saobraća na redovnoj liniji Novi Pazar - Istanbul, kod sedmoro putnika otkriveno je više od 170.000 evra, 70.000 danskih kruna i 62.500 švedskih kruna preko dozvoljenog limita. Prethodnog dana na administrativnom punktu Merdare, u automobilu koji je iz pravca Kuršumlije išao ka AP KiM, otkriveno je 58.900 švajcarskih franaka i 3.500 evra. Devize su pronađene u "mercedesu" švajcarskih registarskih oznaka, kojim je upravljao francuski državljanin.