Igor Stamenković
Facebook/Printscreen/Igor Stamen
Igor Stamenković

Facebook/Printscreen/Igor Stamen

Igor Stamenković, Foto: Facebook/Printscreen/Igor Stamen

 

Branilac Igora Stamenkovića, osumnjičenog za krađu testova iz matematike za malu maturu, podneo je danas žalbu Ustvnom sudu Srbije, jer Viši sud u Beogradu još nije odlučio o njegovoj žalbi kojom je Stamenkoviću 21. juna određen pritvor.

"Prinuđeni smo da izjavimo ustavnu žalbu, jer je prošlo je 10 dana od izjavljivanja žalbe na rešenje o određivanju pritvora, a rok za odlucivanje je 48 časova", rekao je za Tanjug Stamenkovićev branilac, advokat Dimitrije Ilić.

Prijemni, srednja škola, matematika, 2019

Screenshot

 

Žalba Ustavnom sudu podneta je i jer je u rešenju o određivanju pritvoru navedeno postojanje "osnova sumnje" da je Stamenković izvršio krivična dela, a za pritvor je, kako tvrdi Ilić, neophodno postojanje "osnovane sumnje".

Igor Stamenković

Facebook/Printscreen/Igor Stamen

 

On smatra da bi navedene povrede zakona morale da dovedu do ukidanja pritvora njegovom branjeniku, zbog čega se obraća Ustavnom sudu.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda doneo je rešenje kojim je Stamenkoviću odredio pritvor zbog postojanja osobitih okolnosti da bi u toku istrage mogao da utiče na svedoke, kao i da bi mogao da ponovi krivično delo.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Na to rešenje Stamenkovićev advokat je izjavio žalbu o kojoj bi treba da odluči krivično vanpretresno veće suda.

Stamenković se tereti da je izvršio krivično delo povreda tajnosti podataka u sticaju da krivičnim delo oduzimanje tuđe stvari, a na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu branio se ćutanjem, odnosno iskoristio je zakonsko pravo da ne iznosi odbranu.

Krađa i "provaljivanje" testa iz matematike doveli su do odlaganja polaganja testa iz matematike za dva dana.