Boing 727
wikipedia
Boing 727

wikipedia

Boing 727, Foto: wikipedia

Nakon što je avion poleteo iz Dubrovnika ka Beogradu, tri mladića iz Hrvatske odlučila su da otmu avion. Pored glumaca i fudbalera, u avionu su bili estradna zvezda Biljana Petrović i general Milan Šijan, narodni heroj, ratni komandant Šeste ličke brigade, koja se proslavila spasavajući maršala Josipa Broza Tita prilikom desanta na Drvar.

- Snimali smo seriju u Crnoj Gori i krenuli u Beograd jer je trebalo da igramo predstavu „Tramvaj zvani želja”. Avion je svratio u Dubrovnik da pokupi putnike, a kada smo uzleteli, izdvojila su se dvojica mladića sa pištoljima. Pretili su i tražili da ispraznimo prve redove, a sećam se da im je krajnji cilj bio da stignu u Johanesburg - ispričao je svojevremeno Miša Janketić.

Mikija spasao strah od letenja

U otetom „boingu 727” trebalo je da bude i glumac Miki Manojlović.

- On se zbog straha od letenja nije ukrcao, već se zaključao u hotelsku sobu i odbio da pođe, što je na kraju ispalo dobro za njega, jer od straha ko zna kako bi to preživeo - ispričao je glumac Marko Nikolić u emisiji „Dosije”.

Čim se avion odvojio od zemlje, ustala su tri dugokosa mladića - organizator Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpić. Dvojica su izvadila pištolje, a jedan nož. Počeli su da galame i vitlaju oružjem, da psuju i prete da će početi da ubijaju ako iko prstom mrdne, a od onih koji su sedeli u prvim redovima zahtevali su da se premeste pozadi. Pritom su im stavljali cevi oružja u usta, na slepoočnice, a onaj sa nožem je uhvatio jednu od stjuardesa i prislonio joj sečivo uz grlo...

Kad su ispraznili prvih nekoliko redova u avionu, otmičari su se stuštili ka pilotskoj kabini i kapetanu saopštili da oni sad komanduju i naredili mu da umesto ka Beogradu avion usmeri ka Italiji, ka jednom od aerodroma na jugu, gde će, ako sve bude po njihovom planu, osloboditi putnike i sa posadom i rezervoarima punim goriva nastaviti let. Na mig pilota Ljubomira Zekavice kopilot Mirko Pintar je uspeo neprimećeno da pošalje tajnu šifru i javi da je avion otet. Na poruku je prva reagovala kontrola leta na dubrovačkom aerodromu i zatražila potvrdu od posade. Kad je potvrda ubrzo stigla, sve kontrole avio-saobraćaja u Jugoslaviji i svim susednim zemljama začas su saznale da je „Jatov“ “boing 727” u rukama otmičara i da leti prema jugu Italije.

Iznad Italije otmičari su promenili plan i naredili pilotu da ih vozi u Izrael. Posle dužeg natezanja, grčke vlasti su im dozvolile da u Atini uzmu gorivo i nastave let, ali su im Izraelci zabranili ulazak u svoj vazdušni prostor. Pod pretnjom dva „fantoma” izraelskog ratnog vazduhoplovstva, u zoru narednog dana sleteli su u Larnaku na Kipru.

Putnici su na aerodromu uspeli da pobegnu otmičarima tako što su izazvali požar u avionu, a u svemu su im pomogle stjuardese. Jelić je kasnije osuđen na osam, a saučesnici na pet i tri godine zatvora. Jelić je tvrdio da je iza ove otmice stajala teroristička grupa Bader-Majnhof.

Nikolić se sreo sa otmičarem posle 33 godine

Jelić je za naše medije izjavio da nije ustaša već Srbin iz Hrvatske i da je avion oteo iz političkih razloga. Rekao je da je njegova životna želja bila da ubije Tita kako bi se osvetio državnom vrhu. Međutim, bio je dospeo u zatvor u Nemačkoj, a Tito je u međuvremenu umro. U nemačkom zatvoru se upoznao sa pripadnicima terorističke grupe Bader-Majnhof i pod njihovim uticajem je odlučio da otme avion. Jelić je zbog toga odležao osam godina, a ukupno je 15 godina proveo iza rešetaka. Zatim je otišao u Švedsku, gde se oženio, dobio dve ćerke, koje su danas prvakinje u profesionalnom boksu. Jelić se posle 33 godine, u aprilu 2015. sreo sa glumcem Markom Nikolićem, a susret je organizovala ekipa emisije „Dosije”. Otmičar je od glumca zatražio oproštaj, a Nikolić mu je u šalio odgovorio: „Nisam se posle toga plašio, nastavio sam da letim, ali neki više nikad nisu ušli u avion. Sve najbolje vam želim i da se vidimo na nekom ostrvu da letujemo zajedno ako nas neko ne ukrade”. Jelić sada piše knjigu o otmici.

Janketić: Hteo sam da osujetim plan otmičara

Glumac Miša Janketić rekao je juče za „Alo!” da je sa jednom stjuardesom hteo da osujeti plan otmičara. - Pitao sam je gde stoji oružje koje putnici ostavljaju kada ulaze u avion, a ona mi je rekla da je u sefu i da ne možemo do njega. Iako smo videli otmičara sa pišoljem kod pilotske kabine, koji je u gipsu uneo oružje, i još jednog sa nožem, nismo ozbiljno shvatali situaciju jer nam je takvo nešto u to vreme bilo neshvatljivo. Ne sećam se gde su tada sedeli Laušević i Nikolić, ali kasnije nismo nešto pričali o tom događaju - kazao nam je Janketić. On kaže da su putnici pomislili za njega da je otmičar jer je ležerno stajao kod prozora i pušio, ali su ga na vreme prepoznali. - Neko je rekao: „Onaj tamo mi je jako, jako sumnjiv”, jer su tražili nekog otmičara koji se ubacio među putnike. Onda je neko iz FK Budućnost zapalio novine u WC-u i tada je počeo da kulja dim. Kada je neko viknuo: „Požar!”, svi su počeli da beže ka vratima. Neki su skakali na pomoćna krila, pa su na kraju otmičari ostali sami u avionu - prisetio se glumac, koji nije hteo da se sretne sa otmičarem kada su ga zvali iz emisije „Dosije”.

Komentari (1)

nada

18.08.2018 18:27

1981 godinama koga to interesuje !!!!!!!!!!!