Eksplodirao kovčeg na sahrani
Ilustracija
Eksplodirao kovčeg na sahrani

Ilustracija

Eksplodirao kovčeg na sahrani, Foto: Ilustracija

Pročitajte još:

Incident se dogodio juče oko 10.30 tokom pripreme za polaganje sanduka u raku. Od jačine eksplozije, komadi drvenog sanduka su se razleteli i povredili staricu D. A. (71) iz Žablja, koja se nalazila u blizini.

Ekipa Hitne pomoći je odmah posle eksplozije zbrinula povređenu staricu, dok je policija uzela uzorke sanduka i suvog leda da bi utvrdila kako se sanduk raspršio u delove. Povređena žena je pukom srećom lakše povređena. Ona je prebačena u bečejski dom zdravlja, gde joj je ukazana prva pomoć, a potom u Urgentni centar u Novom Sadu, gde je utvrđeno da ima samo oderotine i posekotine.

Groblje

Alo!/ Masanori Jošida

Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Prvi rezultati istrage ukazuju da je mrtvački sanduk eksplodirao najverovatnije zbog reakcije suvog leda koji su radnici komunalnog preduzeća ubacili u sanduk da bi se telo pokojnika brže rashladilo!

Kako saznajemo, pogrebnici su posle incidenta prebacili pokojnika u drugi sanduk, posle čega je sahrana nastavljena.

Šta je suvi led?

Suvi led je ugljen-dioksid u čvrstom stanju. Osim što se koristi za čišćenje, koje je poznato kao draj ajs blasting tehnika, ima primenu i u medicini pri transportu krvi, organa i krvne plazme na niskoj temperaturi, za hlađenje hrane i pića, ali i za hlađenje pokojnika.

- Suvi led se stavlja u sanduke isključivo tokom leta, kada je visoka temperatura, jer u Bečeju nemaju hladnjaču! U Bečeju se nalazi fabrika suvog leda, pa im je zbog toga dostupan - kaže naš izvor blizak istrazi.

Dok policija istražuje kako je došlo do eksplozije, Stanislav Nešić, šef pogrebnog sektora JP „Komunalac“ u Bečeju, izjavio je za medije da ova informacija nije tačna i da se u Bečeju ništa nije desilo.

- Ne znam ko je to rekao, ali to je čista laž i izmišljotina - kratko je rekao Nešić.

Ovo nije prvi slučaj da se na sahranama događaju neprijatne scene. Grobari iz Srbije još pamte nesvakidašnju sahranu kada je u sanduk pokojnika spušten njegov mobilni telefon. Sin koji je sahranjivao oca zamolio je komšiju da to uradi umesto njega i da izvadi bateriju iz telefona. Međutim, tokom opela se čula zvonjava telefona iz sanduka, pa su i sveštenik i sin bili zatečeni.

Groblje

Alo/ Dejan Briza

Foto: Alo/ Dejan Briza

Tokom sahrana se dešavalo da se neko od rodbine od tuge malo napije i da zameni tela pokojnika. Još se prepričava događaj iz 2019. godine kada je kod Požege zamenjeno telo pokojnica. R. J. (57) iz okoline Požege umalo je sahranjena na drugom groblju, u drugom selu, i to u grobnici namenjenoj drugoj ženi i pod tuđim imenom!

Incident se dogodio greškom pogrebnika, koji su zamenili sanduke sa telima dve žene, a da stvar bude još bizarnija, nesrećnu R. J. su obukli u mušku odeću, namenjenu trećem pokojniku!

Da su tela zamenjena, primetio je njen sin Slaviša, kome su pogrebnici predali kovčeg. On je video da je u sanduku njemu nepoznata starija žena kada ga je otvorio da bi se oprostio od majke. 

Preporučujemo: