Srđan Kalaba
privatna arhiva
Srđan Kalaba

privatna arhiva

Srđan Kalaba sa kolegom iz Zvornika sa kojim je radio kao konobar na Jahting klubu „Kej”, Foto: privatna arhiva

Tačno pre osam godina, 1. avgusta 2012. godine, telo Srđana Kalabe iz Zemuna izvučeno je iz Dunava, nedaleko od splav-restorana Jahting klub „Kej” kod Ušća na kojem je nepunih osam godina radio kao konobar. Ratko Kalaba u ispovesti za alo.rs kaže da je istraga urađena traljavo i površno i da je slučaj arhiviran pre nego što je rasvetljeno kako je zdrav i prav mladić naprasno nastradao!

- Obdukcija je pokazala da moj sin nije otrovan i da nije bio pijan niti drogiran! U telu nije bilo vode, a utvrđeno je da nije imao srčani niti moždani udar. Obdukcija je pokazala „da se uzrok stradanja ne može utvrditi jer su nastale truležne promene”. Međutim, gazda splava Petar Đorđević je na dan sahrane pred mojom rodbinom rekao: „Žao mi je, bio mi je najbolji radnik, ali nažalost srce nije izdržalo!” Kad sam ga upitao: „Otkud telo onda u vodi?”, zaćutao je i ubrzo otišao, a kasnije se nije javljao niti nam je pomogao da se smrt rasvetli. Sve ovo me navodi na sumnju da je Srđanu neko naudio i posle toga zataškao smrt! - tvrdi Ratko Kalaba i kaže da je Srđan u noći između 29. i 30. jula 2012. radio do ponoći i da zbog oluje nije mogao da se vrati kući.

Preporučujemo i:

- Gazda mu nije ponudio da se taksijem vrati kući, već je njemu i kolegi iz Zvornika rekao da prenoće na brodiću, koji je služio kao depo za odlaganje raznih stvari i imao je dva improvizovana ležaja, a znao je vrlo dobro da je Srđan neplivač! Nije im ponudio da prenoće na splavu, gde su obično ostajali kad rade noću. Na splavu je bio čopor gazdinih pasa, dok za njegovog najboljeg radnika nije bilo mesta! - ogorčeno kaže otac i navodi da je telo nađeno dva dana kasnije.

Rtako Kalaba

privatna arhiva

Osam godina traga za istinom o smrti sina: Ratko Kalaba, Foto: privatna arhiva

- Menadžerka Svetlana Arsić nas je zvala 31. jula po podne i pitala zašto se Srđan nije pojavio na poslu. Kada sam otišao tamo, rekla mi je da je 30. jula imao zadatak da pripremi brod za plovidbu i da je, između 9 i 10 ujutru, netragom nestao, dok su mi kuvarica i šankerica rekle da su ga poslednji put videle dok im je pomogao da isteraju pticu koja je uletela u restoran. Narednog dana sam otišao u policiju da prijavim nestanak, dok sam u povratku zamolio gazdu za pomoć. Rekao sam mu:„Imaš čamac, molim te, pretraži obalu!”. Dva radnika su čamcem pretražila reku i začas našla telo u vodi. Kada je izvučen, telo je bilo belo, dok je obdukcija urađena 20 sati kasnije kada je pocrnelo od truljenja! - kaže ožalošćeni otac i nabraja šta je u istrazi ostalo nerešeno.

- Nejasno je zašto je gazda splava, koji je finansirao sahranu, u čituljama naveo „da je Srđan preminuo”. Ne znamo zašto je Srđanov kolega, koji je kritične noći prespavao s njim u barci, naprasno otišao u Zvornik. Nije utvrđeno ko je plasirao priču da je Srđan navodno imao srčani udar! Srđanove kolege su bile iznenađene kada smo im žena i ja rekli da je obdukcija potvrdila da mu je srce bilo zdravo! Otišli smo na splav 40 dana posle tragedije po Srđanove stvari, a konobari su nam rekli da im ništa nije jasno: „Čujemo čak i kada kamen padne u vodu! Ne znamo kako se Srđan našao u vodi”- kaže otac na kraju razgovora i ističe da neće odustati dok ne sazna istinu.

Pozvali smo Više javno tužilaštvo u Beogradu da proverimo zbog čega je slučaj arhiviran, ali još nismo dobili odgovore. Pokušali smo da razgovaramao sa Petrom Đorđevićem sa Jahting kluba „Kej”, ali nismo uspeli da stupimo u kontakt sa njim.  

Uroša su tražili su spasioci Mreže za opasnost Srbije

facebook

Telo je nađeno u Dunavu, a posle izvlačenja je preneto na obdukciju koja je urađena tek 20 sati kasnije, kada je počelo truljenje , Foto: facebook

 

Uzdali se u zamenicu tužioca, a ona ih otkačila!

Ratko Kalaba kaže da je Više javno tužilaštvo u Beogrdu brzo diglo ruke od istrage.

- Advokat Nenad Ranković iz Zemuna, koga smo angažovali da nam pomogne, pohvalio je zamenicu javnog tužioca Tatjanu Vukiće

vić, koja je vodila slučaj, govoreći: „Ona je vrh vrhova! To će ona da reši!” Međutim, ona se nije udostojila ni da nas primi na razgovor. Stojeći smo pričali u njenoj kancelariji, posle čega nam je rekla da napišemo šta nam treba i žurno otišla. Sledeći put nam je rekla: „Ne mogu ništa da uradim, to je krivična prijava protiv nepoznate osobe!”- tvrdi Srđanov otac.

 

 

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

 

Komentari (2)

sara

02.07.2020 13:33

Tužite gazdu!!!.

Ff

02.07.2020 18:28

Taj Gazda,sto drzi azil za pse,je Kapetan rečne plovidbe.Plovi citavim tokom Dunava....Imali smo relativno skoro mogućnost da u raznim vestima citamo o nehumanom i unosnom biznisu šverca pasa u zemlje zapadne Evrope...Dunav je medjunarodna reka.