Maja Adrovac
Alo!/Vladimir Marković
Maja Adrovac

Alo!/Vladimir Marković

Maja Adrovac, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Ivan Adrovac (37), suprug Maje Adrovac, koji je dovođen u vezu sa atentatom na biznismena Milana Beka, osuđen je u Švajcarskoj na 14 godina zatvora jer je kao član kriminalne grupe „Pink Panter“ od 2008. do 2016. učestvovao u pljačkama devet zlatara.

Suđenje Adrovcu je završeno odmah nakon priznanja da je učestvovao u pljačkama. Švajcarski mediji prenose da je Adrovac na sudu bio uljudan, da je nosio naočare i bio uredno podšišan, kao i da je izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo. Sud je ocenio da Adrovac nije bio uključen u planiranje pljački, ali da je imao značajnu ulogu u njihovom sprovođenju.

Ivan Adrovac

promo

Ivan Adrovac , Foto: MUP

Prilikom određivanja visine kazne, sud je naročito uzeo u obzir to što su pljačke bile oružane i što su izvedene na bezobziran i nemilosrdan način, pa su ljudi bili dovedeni u opasnost i zbog pretnji oružjem strahovali su za svoje živote. Adrovac se branio i tvrdio da prilikom krađa nije korišćeno pravo oružje, već replike, ali sud je to odbacio.

Vrednost ukradenih dragocenosti procenjuje se na oko 20 miliona franaka. Adrovčev deo bio je daleko manji od ukupne sume, ali pozamašan za srpske uslove, procenio je sud. Osim u Švajcarskoj, opljačkane su i zlatare u Nemačkoj i Austriji.

Maja Adrovac, Ivanova supruga, bila je uhapšena u julu 2015, jer su bili nađeni meci i tragovi DNK koji su je povezali sa napadom na biznismena, ali to Višem sudu tokom prvog postupka nije bio dovoljan dokaz da je osudi za umešanost u pokušaj ubistva, pa joj je izrekao oslobađajuću presudu u junu 2016. Tu odluku je, međutim, Apelacioni sud ukinuo po žalbi tužioca i naložio da joj se ponovo sudi u istom postupku sa Zdravkovićem.

Adrovac je, osim za pljačke, osuđen i za uništavanje tuđe imovine, falsifikovanje dokumenata i krađu automobila. Ta presuda, međutim, nije konačna i o njoj će odlučivati drugostepeni sud.

Adrovac je u pritvoru od marta 2016, kada je uhapšen u blizini švajcarsko-austrijske granice. Vozio je ukradeni BMW i imao falsifikovanu vozačku dozvolu Litvanije na ime Dilis Aidas.

Za Ivana Adrovca i njegovu suprugu Maju šira javnost je čula tek nakon ranjavanja biznismena Milana Beka 14. novembra 2014. ispred njegove kuće na Dedinju. Tada je istragom bio obuhvaćen i Ivan Adrovac, ali on nikada nije bio zvanično optužen, dok je protiv njegove supruge Maje u toku suđenje zbog sumnje da je umešana u atentat.

Komentari (1)

Jana

01.09.2018 18:41

Mene bi bilo sramota da ja zivim od muzove kradje i lopovluka sram vas bilo sto nas sramotite po belom svetu.