Majda Garović
facebook.com
Majda Garović

facebook.com

Majda Garović, Foto: facebook.com

Osim glasnog uzdaha na početku pretresa kod Špagovićeve nije bilo moguće primetiti nikakvu emociju.

Sudija Zoran Đorđević otkrio je da je ubicu svoje majke pronašao upravo svedok zahvaljujući svom znanju i umeću i čestitao mu je na tome.

- Ja sam zapanjen kako ste sve otkrili i na koji način ste ispratili komunikacije vaše pokojne majke. Mislim da bi neki ljudi iz policije trebalo da dođu kod vas na obuku. Mi imamo odeljenje za visokotehnološki kriminal, ali ovo kako ste vi radili na slučaju je za divljenje - rekao je sudija Đorđević obrativši se Garoviću na početku njegovog svedočenja osvrnuvši se pritom na njegov iskaz koji je dao u Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici u toku dokaznog postupka.

- Ja sam dao svoj intelektualni maksimum da bih utvrdio šta se desilo sa mojom majkom i policija je prihvatila moja saznanja koja imam kao inženjer elektrotehnike. Ranije sam se bavio mikro čipovima, a sada radim na solarnim sistemima - objasnio je Garović.

Majda Gladović, ubijena pa spaljena

facebook

Majda Gladović, ubijena pa spaljena, Foto: facebook

Sudiju je potom zanimalo gde je bio njegov otac Ljubisav, suprug ubijene Majde kada je ona nestala iz kuće u Zemunu.


- Tog 15. juna je bila subota i moj otac je po običaju, došao kući u Zemun iz vikendice iz Karlovčića gde boravi preko nedelje. Nije našao majku kod kuće i popodne me je obavestio da je nigde nema. Inače, ja sam je tog jutra video kada sam krenuo na poslovni put u Nemačku. Tokom puta sam joj pisao poruke, ali ona nije odgovarala. Kad sam se uveče dovezao do odredišta u Nemačkoj shvatio sam da je moja majka nestala i vratio sam se brzo za Srbiju da je tražim jer se ona uvek kući vraća na spavanje iako je posećivala prijateljice na Novom Beogradu i u centru grada. Ostala bi kod njih nekoliko sati, igrale su karte. Pošto je imala dve mačke i psa zbog njih bi morala da se vrati kući posle najviše četiri, do pet sati - ispričao je sin mučki ubijene starice. Garović je rekao da je optuženu znao samo iz viđenja "preko ograde", ali da je njena porodica nikada nije imala komšijske nesuglasice sa njegovom.

- Nismo bili prijatelji, ali jesmo dobre komšije - rekao je Dejan koji ima poteškoće pri izražavanju na srpskom jeziku, budući da se sa čeriri godine sa roditeljima preselio u Nemačku, gde je živeo do prošle godine.

Na pitanje branioca optužene Dušana Čkonjevića sin ubijene Majde je odgovorio da uprkos bliskosti sa majkom nije znao nista o njenoj komunikaciji sa Špagovićevom, kao i da nije znao da joj je pozajmljivala novac.

Bila je oluja i jaka kiša pre nego što sam našao sagorelu ženu

Drugi saslušani svedok Miroslav Pavlović koji je otkrio Majdin leš u kontejneru u Krčedinu, ostao je pri iskazu datom u Tužilaštvu, samo je pojasnio zašto nije osetio paljevinu. - Opisao sam kako je izgledao kontejner i sagoreli leš u njemu koji mislim da je bio ceo, ali nisam mogao da zagledam. Sklonio sam se odatle i prepustio to policiji. Prethodne večeri je bila strašna oluja sa jakom kišom, pa nisam video vatru ili trenutak kad je donet leš i zapaljen u tom kontejneru- rekao je Pavlović

Podsetimo, Špagovićeva je na prethodnom ročištu iznela odbranu, a osporavala je delove optužnice o načinu na koji je počinila zločin koji je priznala. Njena odbrana bila je usmerena na to da dokaže da nije reč o teškom ubistvu na svirep i okrutan način, za šta se tereti, već da je reč o "običnom" ubistvu.

Razlika između ova dva krivična dela je u visini kazne, jer za ubistvo se može izreći kazna od 5 do 15 godina zatvora, dok je za teško ubistvo raspon kazne od deset godina do doživotne robije.

Prema nezvaničnim saznanjima, Jelena Špagović je negirala i da je staricu u Zemunu ubila iz koristoljublja, iako nije sporila da je imala dug prema njoj od 2.500 evra.

Jelena Špagović

facebook.com

Jelena Špagović, Foto: facebook.com

Ovaj zločin otkriven je kada je 20. juna 2019. godine u kontejneru u Krčedinu pronađen spaljen trup žene, koja je kasnije identifikovana kao Majda Garović, čiji je nestanak prijavljen nekoliko dana ranije. Istragom je otkriveno da iza ubistva stoji njena komšinica Jelena Špagović, dok je prvovremeno kao njen pomagač bio označen njen rođeni brat Momčilo Dunović, kojeg sada odbrana predlaže kao svedoka.

Muž se razveo od Jelene

Branilac optuzene obavestio je sud da je ona od decembra razvedena od Marka Špagovića sa kojim ima malo dete. Inače, Marko će biti pozvan da na narednom ročištu zakazanom za kraj aprila kaže šta zna o ubistvu Majde Garović, kao i Darko Špagović i Mijailović Zorica.

Tužilaštvo zatajilo, istraga ima vise manjkavosti

Sudija Đorđević rekao je da ga čudi zašto nije naloženo i obavljeno neuropsihijstrijsko veštačenje optužene u istrazi, kao ni zašto još nije okončana istraga protiv brata Špagovićeve, Momčila Dujovića ni posle 14 meseci iako je rok za to šest meseci.

- Prema mojim saznanjima u odnosu na Dujovića nije doneto rešenje o obustavi, niti o završetku istrage jer još uvek ima svojstvo osumnjičenog i na snazi je istraga protiv njega - objasnila je zamenik tužioca angažovana u ovom postupku.

Pročitajte još: