Mesto gde su psi usmrtili čoveka
Z. Čonkaš
Mesto gde su psi usmrtili čoveka

Z. Čonkaš

Mesto gde su psi usmrtili čoveka, Foto: Z. Čonkaš

Na Petrovaradinu u Novom Sadu dogodila se jeziva nesreća kada su komšijski psi izujedali starca do smrti.

Psi rase pit bul, vlasnistvo M. I. (1987), ušla su u dvorište komšije Đurđa M. (1932), napala ga i izujedala u predelu glave i tela.

Od zadobijenih povreda Đurađ je preminuo na licu mesta.

Igora Maksimović (29) vlasnica pasa, uhapšena je.

"Njoj je određeno 48-časovno zadržavanje, a na teret joj se stavlja teško krivično delo protiv opšte bezbednosti počinjeno iz nehata. Vlasnik pasa je njen muž koji se trenutno nalazi u Nemačkoj", rekla je portparol novosadske PU Mileva Tomić.

Direktor "Zoohigijene" Aleksandar Bursać rekao je za lokalni Radio "021" da su na molbu forenzičara uzeti brisevi dva psa, a sačinjen je i zapisnik.

"Psi su odvedeni u prihvatilište za pse u naselju Šangaj. Oni će biti na posmatranju, a potom će, prema nalogu republičkog veterinarskog inspektora, biti kastrirani i sterilisani. Prema rečima supruge vlasnika dva pit bula, psi su bili u poteri za jednom mačkom, a čovek je pokušao da je odbrani i odvoji pse. Međutim, njemu nije bilo spasa", naveo je Bursać.

Direktor novosadskog javnog preduzeća "Zoo higijena" Aleksandar Bursać izjavio je danas da su psi koji su na Petrovaradinu napali čoveka trenutno u privhatilištu na posmatranju, a uzeti su im brisevi sa šapa i vilice.

Bursać je kazao da je nešto pre sedam sati "Zoo higijena" dobila poziv od strane MUP-a i prijavu da se na toj lokaciji dogodio napad pasa sa smrtnim ishodom.

"Naša je ekipa je u 06.58 minuta stigla na lice mesta i uhvatila te pse, a od policije smo zamoljeni da uzmemo forenzičke briseve sa njihovih šapa i usta i to su moje kolege i uradile, a zatim su pse smestili u naša vozila, dok je republički veterinarski inspektor sačinio zapisnik prema kojem nam se nalaže da te pse odvedemo u prihvatilište na posmatranje", rekao je Bursać novinarima.

On je kazao da se, koliko je njemu poznato, radi o vlasničkim psima, čiji je vlasnik trenutno u Nemačkoj, a psi su boravili u kućnom dvorištu i sa njima je bila supruga vlasnika.

"Po njenim rečima psi su pojurili za mačkom koja je pobegla kroz međukomšijsku ogradu, koju su psi jureći za njom preskočili, a komšija je izašao da odbrani tu mačku i oni su i njega napali i usmrtili ga", rekao je Bursać.

On je istakao da svaki pas mora imati odgovornog vlasnika i da je samo to bitno, a ne o kojoj rasi pasa se radi.

Na pitanje novinara kakve su moguće zakonske posledice po vlasnika pasa, Bursać je rekao da će po njegovim saznanjima slučaj biti tretiran kao ubistvo iz nehata.

LSV: Ko je odgovoran za strahotu u Petrovaradinu

 

Komentari (36)

ana

11.07.2016 09:11

u rodjenom dvoristu !!!!!!Ovako nesto nikad nije bilo.Kao da se neko debelo trudi na zlu.

mosa

11.07.2016 11:53

@ana - 84g starost nemoc mozda mu je smrt i dobro dosla samo ako nije imao dobru pemziju.

Lala

11.07.2016 09:35

Pse uspavati, vlasnika na par godina robije, a komunalna nek pocne da radi posao za koji je i plaćena, ne da bije narod, nego i da kažnjava vlasnike pasa koji ih vode bez povodca, određene vrste bez brnjice i koji ne počiste fekalije za njima. Takođe da prate čiji psi napuštaju dvorišta, lutaju ili jure bicikliste, pa da se jednom uvede red !

fradd

11.07.2016 09:43

I naravno, nije kriva rasa, sve je do obuke i treninga. To što nikad ne čujemo da je labrador uradio ovako nešto, već isključivo čujemo za staforda i pit bula, je čista sučajnost.

maja

11.07.2016 10:04

@fradd - Upravo! Kad neka druga rasa napadne, kazu samo PAS, a u ovom slucajevima, puna su im usta "Staford, staford!" Boze moj, samo staford ima zube i moze da napadne

Dema

11.07.2016 10:34

@fradd - Majo,nije valjda da ne kapiraš da je "fradd" to rekao u ironičnom smislu???

sss

11.07.2016 09:56

Zakon je precizan, samo ga treba primenjivati. Za vlasnika kazna zatvorom, bar deset godina, ubistvo s predumišljajem, jer nije čuvao adekvatno krvoločne pse, a još nije ni bio u blizini, već su zveri napale čoveka u sopstvenom dvorištu. Da se bar jedan ovakav bahat vlasnik zveri, osudi kako treba, videli bi brzo kako se poštuje zakon, a ne bez povoca i korpe na njušci, gradom šetaju džukele i šetaju krvoločne pse, koji pri tom i unerede ulicu, pa normalni ljudi idu kao u slalomu, da ne nagaze..

nebojša

11.07.2016 10:04

Kriva je rasa iz iskustva znam ,ja sam sa svojim labradorom imao bliski susret sa pomenutom vrstom jedva smo izvukli (dva muškarca i vlasnica staforda )mog psa da ga ne zakolje ,prijavio sam u policiju oni su došli posle 1 mesec i rekli mi da je slučaj zastareo ,umesto mog psa moglo je da bude neko dete razmislite o tome

Dema

11.07.2016 10:15

Eto,opet stafordi! Prošli put kada su izujedali devojčicu,mnogi su komentarisali da ih je sigurno devojčica nečim isprovocirala,inače je navodno ne bi napali.E,baš me zanima šta će sada ti isti reći,s obzirom da je ovaj čovek bio u svom dvorištu,a psi došli kod njega.Da ih nije možda iziritiralo to što je komšija zalivao cveće?

МаркоНС

11.07.2016 11:01

@Dema - Шта бре има да залива цвеће, уместо да седи кући и гледа ТВ.

Srboljub

13.07.2016 10:01

@Dema - Lepo pise Pit Bul

Dema

13.07.2016 18:25

@Dema - Srboljube,da DANAS lepo piše "pit bulovi",a PREKJUČE je lepo pisalo "stafordi"! Garantujem ti 100% da je tako pisalo! Pretpostavljam da je novinar shvatio da je napravio (nenamernu) grešku,pa je ispravio.Ali,svejedno,suština ostaje ista,jer su stafordi i pit bulovi veoma slični psi!

Irena

11.07.2016 10:36

Najjednostavnije je zabraniti rase krvolocnih pasa., posebno onih dobijenih raznim ukrstanjima Redom, kako se koja pokaze agresivnom.

lili

11.07.2016 16:12

@Irena - Srbija je postala raspustena banda zlikovaca, ubica, lopova, dilera, siledzija i pomahnitalih pomodara. Vlasnika i zenu novcano i zatvorski kazniti a psa uspavati (ubiti), pa ce drugi put da razmisle svi koju vrstu psa i kako drzati. Zakonski svaki krvolocni pas mora da ima korpu na njusci i da je na lancu na ulici. Kod kuce u dvoristu mora da je na lancu. Ti psi su neuracunljivi i imalo je slucajeva gde su svom gazdi ubili bebu ili decu pa cak i same vlasnike napadali i klali.

milan

13.07.2016 15:31

@Irena - evo jos jedan poznavalac pasa...burazeru svaki pas je krvolocan. Osudjujem slucaj napada i na zalost ubistva jednog coveka. Ali opet ponovaljam da je svaki pas krvolok< to je osobina koji su naasledili od vukova. E, sad neki psi imaju manju dozu krvolocnosti, a neki mnogo vecu. Svaki pas se treba pravilno socijalizovati kako na ljude tako i na ostale zivotinje. Nemojte da me vredjate u daljim odgovorima (ukoliko ih bude bilo) jer sam ja zaboravio vise nego sto ste vi naucili o psima

Looney Tooney

11.07.2016 10:47

Kozojebi i brđani drže staforde, pit bule i puline, da bi se khurchili, nervirali lavežom i smradom komšije i glavni razlog, da im inkasanti ne bi pisali struju, gas, vodu...Smradovi od ljudi, veće životinje od ovih krvoločnih i glupih zveri. Žrtva će na kraju biti kriva jer je pokušala da im slomi volju (stane na put da ne udave mačku).A možda ih je iziritirala Josipa Lisac bukom i kreštanjem sa exita.

sinnebojsa

11.07.2016 11:49

prvo treba razgraniciti jesu li pit bulovi ili stafordi ili je u pitanju neka pudlica

San.....

11.07.2016 16:17

@sinnebojsa - Nebitno je da li su pitbulovi, stafordi, pudlice..... Nemoze se pas drzati u neogradjenom dvoristu, i dvoristu cije je ograda visine te da pas moze preskociti... Radi svoje svesti se to mora obezbediti, i sta sad zivece normalno a njihovi psi ubili coveka, i ja imam staforda, al je u boksu, ako je van onda je na povodcu, ili eventualno odvedemo ga na neku poljanu gde nema nikoga da se istrci i ispliva ako je voda u pitanju... Ali ne bih pustila kera da pored mene seta ulicom

Bricauskas

11.07.2016 12:31

Nema sta ovde mnogo da se komentarise... Treba poceti sa naoruzavanjem i ko ili sta me napadne pucam odma, ne pitam nista, (kao u Americi). Ako cemo cekati da drzava zastiti gradjane, nece nas biti uskoro... Pa jel vidite dokle smo dogurali?

neko

11.07.2016 18:20

@Bricauskas - evo gore baš neko napisao da su psi služili za zaštitu, isto ko oružja. Treba lepo svi da se naoružamo pa da nesretni slučajevi ne budu sa psima nego sa oružjem... U Americi će se ti njihovi zakoni posle ovih skorašnjih pucnjava vrlo brzo promeniti...

borovo

11.07.2016 14:03

Poznajem vlasnike pasa...Mnogo dobri i fini mladi ljudi,dobri domacini i imaju malodobnu decu.Vlasnik je prevoznik i cesto je na putu. Drzao je pse da zastiti svoju porodicu od provala i kradja u proslosti..Znam i to da su psi voleli decu pa i mene kad dodjem kod njih...ovo je nesretni slucaj...

I tebe ce jednog dana

11.07.2016 14:29

@borovo - A nesrecnik nije fini sram te bilo. Zatvor za osobe koje imaju ove krvolocne strvine. Ne drze ih zbog zastite vec pomodarstva. Gde je macka jesu li i nju rastrgli

neko

11.07.2016 18:19

@borovo - eto zaštitio je decu... sad će odrasti u domu za decu jer su im oba roditelja u zatvoru...

miloš 2

11.07.2016 14:03

Ej, mačka u dvorištu 2 krvoločna psa, to je priča za malu decu, a u ostalom šta je radio pokojnik u svom vlastitom dvorištu, vlasnik neće biti osuđen, a psi idu nekom od tajkuna da čuvaju vilu od inkasanata i kontrolora krađe struje. To je naša stvarnost, zadnji smo u Svetu.

zix

11.07.2016 14:08

Moj komšija, do mojih vrata, ima staford terijera. Plašim se kad ga sretnem, ali mu se iz straha šlihtam.

Драгомир

11.07.2016 15:22

ИМА ЛИ ГРОЗНИЈЕГ ПСА ОД ПИТ БУЛА!Нема!Ужасног изгледа па ма шта ви мислили!Ако хоћеш да уживаш у лепоти пса онда набави пар хаскија.Лепота од пса који због немања знојних жлезди уопште немају ружан мирис.Умиљати су и воле да се играју са децом.А пит булови?Имати их значи да је питање времена када ћеш заглавити робију!

neko

11.07.2016 18:17

@Драгомир - Nijedan pas nema znojne zlezde...zbog toga dahću.

Srboljub

12.07.2016 14:38

@Драгомир - Ima groznijih pasa koliko hoces: Kineski Cubasti Pas, Bul Terijer, Civava, Mops, Japanski Cin, Barzoj... Neko ce reci da je neka od ovih rasa lepa, to je individualna stvar. Svaki pas ima neke mane, eto Haski je tvrdoglav, potrebno mu je dosta vezbe i trcanja da ne bi pravio nered, moze biti hiperaktivan i tezak je za dresuru. Kakav ce pas biti zavisi prvenstveno od vlasnika i ovo je njihova krivica, ali ako napadnes 2 psa dok vijaju macku (sto 90%pasa radi kad vide macku) neces dobro proci.

milann

13.07.2016 15:23

@Драгомир - A i veruj mi da ni nema boljeg od pita za decu, ukoliko je naravno pravilno socijalizovan. A novinari bi mogli da se pozabave vestima gde su psi, izmedju ostalih i pitovi spasili zivote ljudi tj njihovih vlasnika

N. Beograd

11.07.2016 16:47

U bloku 63 deo prema Vojvodjanskoj ulici u Bezaniji neki ljude imaju ogromnog vucjaka kojeg pustaju da trci i samo govore, nece on, a meni srce u petama. Niko se ne drzi propisa , mi moramo da menjamo trasu prolaza da bi neki pas trcao.

zix

11.07.2016 16:47

Mosa sram te bilo i ti imaš problem sa vrućinom.

lesko

11.07.2016 18:41

pozdrav za taj gradski odbor lsv! ljudi vi nemate pojima o psima ! ne posto je opasni psi, samo opasni vlasnici. ko zeli u svom dvoristu pit bula, rota , dobermana i ostale rase koje se koriste kao sluzbeni psi, treba ih podvrgnuti psiho testu i utvrditi zasta taj pas toj osobi treba. kod svakog psa na ovom svetu je bitan faktor socijalizacija, uslovi u kojim zivi pas i kakav je vlasnik. kod loseg vlasnika i patuljasti pinc zna biti opasan pas

crni

11.07.2016 21:27

uvodi se porez na sve . a ne oporezuju se iskompleksirane licnosti koje drze ove zveri , pod hitno uvesti porez od hiljadu evra za drzanje pit bula , i sprovoditi zakon o nacinu drzanja psa , pa da vidim ko ce svoje komplekse da leci drzanjem ovih zveri !

Deni

12.07.2016 09:33

nema opasnog psa samo loseg vlasnika aaa tuzno je sto ce se ovi divni psi morat ubit radi dede koji je radio sulud poso branio zamisli macku od dva terijera crvenih ociju jos ako je bio pod alko dozom a garant onda nije mogo biti drugaciji ishod.

ljutko

13.07.2016 07:55

@Deni - Na čemu li si ti !!!???Ti znaš da je čovek bio pijan !?Branio bih i ja mog mačka od "divnih" pasa i "divnih" keroljubaca poput tebe !Samo ja tom prilikom koristim moj divni TT kalibra 7,62 mm

Meow

13.07.2016 11:08

Jadna maca ;(