Strahinja Stojanović, Sonja Suarez Gomez
Printscreen / Instagram
Strahinja Stojanović, Sonja Suarez Gomez

Printscreen

Strahinja Stojanović i Sonja Suarez Gomez, Foto: Printscreen

Srpsko podzemlje zna ime ubice Strahinje Stojanovića (30), koji je u nedelju ubijen u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil. U egzekuciji je učestvovala grupa ljudi, a ubijeni je praćen najmanje dva meseca. Moguće je da je danima vozio bombu ispod automobila, dok ubica nije sačekao povoljan momenat da je aktivira. Odluku o ubistvu doneo je neko ima velika finansijska sredstva i ko je mogao da angažuje profesionalca i da uništi tragove. Stojanović je žrtva nastavka sukoba klanova iz Crne Gore, a vrlo brzo treba očekivati da će biti uzvraćen udarac, kaže za „Alo!“ Božidar Spasić, bivši funkcioner Državne bezbednosti.

- Stojanović je znao ko će da ga ubije. Ako je on znao, morao je to da zna i neko iz njegovog okruženja. Moguće je da je njegova devojka iz Kolumbije znala da mu neko preti i da ga neko prati. Ona je veoma važan svedok, možda zna razloge ubistva i ko mu je pretio, zbog čega je zadržana u zemlji. Moguće je da ga je ona opustila i nesvesno ubice navodila na njega - kaže Spasić.

Pod džip Strahinje Stojanovića postavljen je eksploziv

E-Stock, Danijel Milutinović

Pod džip Strahinje Stojanovića postavljen je razoran eksploziv, Foto: E-Stock/Danijel Milutinović

Da je Kolumbijka važan svedok, govori i činjenica da su je telom na sahrani Stojanovića štitila trojica mladića. Ona je prekjuče vrištala pre ulaska u kapelu, a trojica mladića nisu dozvoljavala da se slika.

Stojanovića je ubio stručnjak koji je prošao obuku rukovanja vojnim eksplozivom „pentrit P-500“, kaže za „Alo!“ iskusni penzionisani forenzičar MUP-a.

Sonja Suarez Gomez je vrištala ispred kapele

Danica Ćuruvija, Alo

Sonja Suarez Gomez je vrištala ispred kapele, Foto: Danica Ćuruvija/Alo
Božidar Boža Spasić, bivši funkcioner DB

Privatni album

Božidar Boža Spasić, bivši funkcioner DB, Foto: Privatni album

Tri sata saslušavana kao svedok

Sonja Suarez Gomez saslušana je u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu povodom ubistva njenog partnera Strahinje Stojanovića. Ona je dala iskaz tužilaštvu kao svedok, s obzirom na to da je bila sa Stojanovićem u automobilu u trenutku eksplozije. U tužilaštvo je došla u pratnji advokata i Stojanovićeve majke, koja nije saslušavana, niti joj je upućen poziv. Saslušanju, koje je trajalo više od tri i po sata, prisustvovao i sudski tumač za španski jezik. Za ubistvo Strahinje Stojanovića pokrenuta je istraga protiv NN lica zbog krivičnog dela teško ubistvo, za koje je zaprećena kazna od namanje 10 godina zatvora ili doživotni zatvor. Stojanović je preminuo nakon teških povreda zadobijenih u eksploziji džipa BMV Iks-5, 13. septembra na Novom Beogradu nešto pre 13 sati.

Eksploziv donet iz Bosne

Spasić navodi da je eksploziv nabavljen verovatno u Bosni ili Albaniji.

- On se lako švercuje. Vešto se prenosi komad po komad te paklene naprave. Radi se o maloj magnetnoj napravi u obliku telefona. Sam mehanizam ima samo jedan odašiljač, koji se sa daljine aktivira. Za ubistvo je izabrana nedelja i lokacija oko autobuske stanice kada nema gužve. Ubica nije želeo nikog osim Stojanovića da ubije - ističe Spasić.

On naglašava da je za likvidaciju potreban uigran tim ljudi čiji je posao da ostanu nevidljivi, a da dođu do potrebnih informacija.

Krater ispod sedišta vozača

- Gotovo u svim slučajevima eksploziv se postavlja ispod sedišta vozača s malim finesama napred ili nazad, u zavisnosti od cilja i vremena koje ima osoba koja ga postavlja. Sve što se stavi ispod sedišta vozača ima usmereno dejstvo na žrtvu, da ne povredi ostale putnike. Najveći krater je ispod sedišta vozača, na podlozi i iznad njega, a u posebnim slučajevima vodi se računa o tome da suvozač prođe sa što manje povreda. Zbog toga je Kolumbijka samo lakše povređena - objašnjava iskusni forenzičar za naš list.

PROČITAJTE JOŠ

Komentari (1)

bela

18.09.2020 08:29

a sto su se sklonili u parove.