Joca Amsterdam
Alo!/Vladimir Marković
Joca Amsterdam

Alo!/Vladimir Marković

Joca Amsterdam, Foto: Alo!/Vladimir Marković

* Joca Amsterdam, podneo je tužbu protiv države Srbije zbog neosnovanog oduzimanja tri skupocena automobila

* Limuzine pet godina propadale na placu na Zvezdari

* Jocić traži naknadu materijalne štete od oko 35.000 evra sa kamatama zbog umanjenje tržišne vrednosti automobila 

Sreten Jocić (58) zvani Joca Amsterdam, podneo je tužbu protiv države Srbije zbog neosnovanog oduzimanja tri skupocena automobila, vredna najmanje 300.000 evra, koji su gotovo pet godina propadali na placu u beogradskom naselju Zvezdara. Jocić traži naknadu materijalne štete od oko 35.000 evra sa kamatama zbog umanjenje tržišne vrednosti automobila i po osnovu amortizacije. 

- Jociću su nakon hapšenja u slučaju „Pukanić“ oduzeti skupoceni blindirani „mercedes“, blindirani „landkruzer“ i „audi A8“, koji su četiri i po godine stajali i „pasli travu“ po kiši i snegu u Volginoj ulici. Automobili su mu vraćeni pre tri godine, ali u lošijem stanju. Zbog toga, na ime izgubljene dobiti, moj branjenik traži odštetu - rekao je juče za „Alo!“ Jocićev advokat Dragoš Cukavac.

Događaj gotovo nepoznat javnosti! Ulemek je tada preživeo, razlog napada je rasvetljen, a onda je došao 8. oktobar 2000!

AUTOR: Alo/Kurir/Facebook DATUM I VREME: 27.08.2019. 16:49 Za vrlo kratko vreme izgradio je pravu imperiju. Milorad Ulemek Legija, Foto: EPA Za vrlo kratko vreme izgradio je pravu imperiju, a bogatstvo mu se procenjivalo na 500 miliona dolara.

 

On podseća da je još u toku spor koji vodi protiv države zbog višegodišnjeg nezakonitog boravka u pritvoru zbog slučaja „Pukanić“. 

Advokat Dragos Cukavac

Rajko Ristic

Advokat Dragos Cukavac, Foto: Rajko Ristic

 

- Postupak koji je vođen protiv Sretena Jocića je pravni nonsens u Srbiji jer protiv njega nije postojala optužnica u Hrvatskoj za ubistvo novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franića. Bez obzira na to, uhapšen je i suđeno mu je Srbiji, da bi na kraju bio oslobođen - naglašava Cukavac.

Jocić trenutno izdržava kaznu zbog optužbe da je naložio i platio ubistvo Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš, mogao bi uskoro da zatraži uslovni otpust. Jocić je najpre bio osuđen na 15 godina zatvora kao nalogodavac ubistva, ali je već odležao sedam, tako da bi srpski i evropski don, kako ga mnogi zovu, mogao na slobodu.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Njemu je Zakonom o amnestiji iz 1995. godine kazna smanjena na 13,5 godina, pa bi mogao da zatraži uslovno puštanje na slobodu. Po tom zakonu je važila odredba da posle izdržane polovine kazne postoji mogućnost za uslovni otpust ako se zatvorenik dobro vlada - kaže naš sagovornik.

Jocić je osuđen jer je, kako se navodi u presudi, dvojici policajaca naložio i platio da ubiju Gorana Marjanovića zvanog Goksi Bombaš. U kafiću Sportskog centra „Olimp“ u Beogradu, 18. jula 1995. ubijeni su Goksi Bombaš i njegova devojka Marija Đorđević. Prvobitnu kaznu zatvora od 15 godina služi od 28. decembra 2012. godine.

Bistri politiku u zatvoru

Jocić je u zatvoru čak i osnovao stranku, koju je najpre nazvao Srpska osuđenička lista, a kasnije ju je prekrstio u Pokret za pravdu i dostojanstvo, što mu je bio slogan partije. Čak je na parlamentarnim izborima pikirao i fotelju tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića, ali nije uspeo da sakupi 100.000 potpisa zbog suviše kratkog roka. Joca je iz zatvora poručivao da program partije obuhvata borbu za veća prava osuđenika, bolji tretman zatvorenika i njihovih porodica.

 

 Pravio šou na suđenjima

Jocić je na suđenjima u Specijalnom sudu uvek pravio šou i pojavljivao se čak sa turbanom na glavi. Za sebe kaže da je „seljak iz Velike Krsne i legalni diler dragulja i oružja“. Ističe da govori osam stranih jezika, da je živeo u Kini, Tajlandu, Siriji, Rusiji... Tvrdi da mu je „sve napakovano“, a u zatvoru voli da gleda emisiju „Znanje imanje“.

 

 BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista