Na meti i pop pevačica Britni Spirs
AP Chris Pizzello
Na meti i pop pevačica Britni Spirs

AP Chris Pizzello

Na meti i pop pevačica Britni Spirs , Foto: AP Chris Pizzello

Beograđanin S. S. (38) uhapšen je zbog sumnje da pripada svetskoj hakerskoj grupi „Vrhovni gospodar tame“, koja je ukrala kompromitujuće podatke od holivudskih zvezda Britni Spirs, Dženifer Lopez, Kventin Tarantino, Kejti Holms, ali i mnogih drugih! Oni su upadali u kompjuterske sisteme građana SAD, a zatim ih ucenjivali i uzimali novac! Na njihovom udaru bile su i velike medijske kompanije, ali i obični građani, škole i klinike.

Sprovedena je međunarodna policijska akcija, i to u režiji Federalnog istražnog biroa (FBI) i srpske policije. Njen cilj je bio da se otkrije veći broj ljudi koji su koristeći naziv „Vrhovni gospodar tame“ na internetu od juna 2016. do danas neovlašćeno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava. Na taj način, grupa je krala informacije i lične podatke građana SAD, poput brojeva računa, intimnih fotografija sa operacionih stolova iz klinika, neobjavljenih filmova i poslovnih strategija.

- Osumnjičeni su nakon toga žrtvama upućivali ucenjivačke poruke koje su sadržale pretnje da će informacije biti javno objavljene ako žrtva ne uplati traženi novac. Potom su zahtevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin (BITCOIN), a na osnovu do sada dostupnih podataka, žrtve su ukupno uplatile više 275.000 američkih dolara - rečeno je u MUP-u Srbije. 

Pevačica Dženifer Lopez

EPA Nina Prommer

Pevačica Dženifer Lopez, Foto: EPA Nina Prommer

Na udaru ove grupe našla se i eminentna klinika za plastičnu hirurgiju u London bridžu za poznate ličnosti, a hakeri su tvrdili da, između ostalih, imaju snimke članova britanske kraljevske porodice.

Brojke

50 - ucenjenih građana SAD
275.000 - američkih dolara za sada uzeto na prevaru
225.000 - dolara zahtevali i dobili od poznate medijske kuće
2 - najčešća metoda hakerskih napada

Istragom nije utvrđeno kako je došlo do upada, ali istražni organi veruju da kriminalci poseduju snimke iz neposredne blizine operacionih sala, kao i snimke intimnih delova poznatih muškaraca i žena, kao i snimke njihovih lica dok leže na operacionom stolu.

Pretresom stana S. S. pronađena je i oduzeta oprema. Prema nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćenog pristupa zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično delo iznude.

Kako saznajemo, na udaru se našla i poznata klinika za plastičnu hirurgiju, zbog čega je nastala panika među mnogim poznatim ličnostima. Prema navodima stranih medija, na udaru te grupe našli su se Britni Spirs, Dženifer Lopez, Kventin Tarantino, Nikol Kidman, ali i moćne medijske kuće poput ABC-a, „Foksa“, CBS-a i drugih. 

Saša Živanović

Medija centar

Saša Živanović, Foto: Medija centar

 - U septembru prošle godine upali su u firmu, konkretno medijsku kuću, koja se bavi miksovanjem snimaka i HD materijala, te su im pretili da će sav materijal objaviti ukoliko im ne uplate određeni novac. Mesec dana kasnije, nakon što je hakerima stigla uplata, „Gospodar tame“ je izveo novi napad. Meta je bila jedna od najvećih medijskih kuća u SAD, koja je bila povezana sa prethodnom metom. Uzeli su snimke, filmove i sve moguće podatke. Kako bi pokazali da se ne šale, deo sadržaja, odnosno filmove serije, objavili su na Tviteru i sajtu „piratbej.org“. Hakeri su od te kompanije tražili 225 bitkoina ili 225.000 dolara - ispričao je naš sagovornik blizak policiji, a inače hakeri iz ove grupe insistirali su da im se isplate isključivo vrše u virtuelnoj valuti (BITCOIN), a do sada su, kako se pretpostavlja, uzeli više od 275.000 američkih dolara.

Nisu poštedeli ni slavnog Kventina Tarantina

AP Eric Jamison

Nisu poštedeli ni slavnog Kventina Tarantina, Foto: AP Eric Jamison

Na listi njihovih napada našle su se i škole, kao i klinike za plastičnu hirurgiju.

- Oni su izvršili upad u sistem jedne škole, odakle su pokupili dosijee kako zaposlenih, tako i dece. Deci su pretili da će im objaviti podatke, između ostalog i poverljivih informacija koje đake mogu dovesti do samoubistva, zahtevajući da im uplaćuju novac. Profesore i rukovodstvo škole su takođe ucenjivali skandalima i informacijama da su hakovani, da će objaviti te podatke javno, što će dovesti do skandala i narušavanja ugleda škole. Roditeljima su pretili da će nakon objavljivanja tih podataka izbiti haos i da će doći do eskalacije nasilja - navodi naš sagovornik.

Šalju zloćudne programe elektronskom poštom

Na koji način hakeri upadaju u sisteme naših računara i kako da se zaštitimo objasnio je za naš list Saša Živanović, bivši načelnik Uprave za visokotehnološki kriminal.

- Najčešće se koriste kombinovane tehnike napada, a to je primena tehničkih metoda uz tehnike socijalnog inženjeringa. To znači pomoću psiholoških metoda. Na primer, slanjem određenih zloćudnih programa elektronskom poštom! Dobijete neki atačment (dodatak) koji je zaražen, dobijete link kako biste kliknuli na njega i na taj način kompromitujete vaš računar. Pre toga ide neki tekst, nešto primamljivo, kako bi vas naveli da otvorite atačment ili da kliknete na sam link. Postoji druga metoda, što mnogi naš građani ne znaju, a to je kada sa „Torenta“ i raznih sajtova skidamo piratske programe, to jest krekovane verzije tih programa. Ona ima svoj cilj, a to je da iskoristi vaš računar ili čak podatke o vašem računaru za neke kriminalne delatnosti. Dosta ljudi, nažalost, skida piratske filmove i igrice - kaže Živanović. Prema njegovim rečima, najbolji način da se zaštitimo jeste redovno ažuriranje operativnih sistema. - Na primer, „Majkrosft vindouz“ ima određene antivirusne alate, a možete da kupite neki antivirusni alat, koji treba redovno apdejtovati. Međutim, stoprocentna zaštita u tom smislu ne postoji, stopostotna zaštita za nas je da ne nasedamo na te primamljive poruke, pisma... - istakao je naš sagovornik.

 

 

Komentari (2)

jana

17.05.2018 14:20

I fbi i cia ih infiltriraju u svoje grupe

lepe ko medjedi

17.05.2018 14:23

I kod našeg jet seta i politicara ima dosta materijala