Radovan Karadžić
AP
Radovan Karadžić

AP

Još je tajna ko je uzeo višemilionsku nagradu za hapšenje Radovana Karadžića, Foto: AP

Srpskim optuženicima u Haškom tribunalu glave su odsecali baš Srbi, kako bi izbegli krivicu i dugogodišnju robiju! Ovo za „Alo!“ ekskluzivno otkriva poznati beogradski advokat Borivoje Borović u svojoj knjizi „Haški put“, koja će svetlost dana ugledati posle Nove godine. Borović navodi da je bilo pedesetak lažnih svedoka, koji su svojim svedočenjima poslali srpske optuženike na dugogodišnje robije.

- U Hagu sam sretao naše generale, vojna lica i policajce, koji su svedočili i lagali protiv naših optuženika u raznim procesima, u strahu da oni ne budu optuženi. Među njima su bili i razni zaštićeni svedoci iz Srbije, a neki od njih su bili novinari, koji su lagali u korist Haškog tribunala. Ja sam to i kroz presude dokazao. Na ime toga su dobijali pare, pa su onda formirali razne nevladine organizacije, čiji su članovi držali predavanja po svetu o navodnim zločinima Srba, sve lažno. Bilo je desetak zaštićenih svedoka, a u raznim predmetima protiv Srba bilo je oko 50 lažnih svedoka - navodi za „Alo!“ Borović , koji je četiri i po godine u Hagu branio Miroslava Radića (58), bivšeg oficira JNA, oslobođenog optužbe za pomaganje u ubistvima i mučenju hrvatskih zarobljenika u Vukovaru 1991.

Borivoje Borović, advokat

Dejan Briza

Borivoje Borović piše knjigu Haški put u kojoj otkriva kako su lagali srpski generali i policajci, advokat, Foto: Dejan Briza/Alo

Albanci kupovali presude

Borović ističe da se u Haškom sudu među advokatima uveliko pričalo kako su optuženi Albanci kupovali oslobađajuće presude, iako je protiv njih bilo niz dokaza u korist srpske strane.

- Bilo je vrlo neuobičajeno da se, i pored velikog broja dokaza protiv albanskih vojnika, koje je pribavilo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine i dostavilo ih Tribunalu u Hagu, da su isti naprečac bili listom oslobođeni! Hrvatski advokati i drugi su se takođe čudili tome i govorili da je vrlo moguće da su oni kupili presude. Dokazi su bili toliko očigledni, a oni su oslobađani pod neobjašnjivim okolnostima - otkriva Borović šta se sve dešavalo iz kulisa Haškog tribunala.

Ramuš Haradinaj

AP, Michaeld Corder

Ramuš Haradinaj, Foto: AP/ Michaeld Corder

Tako je, ističe poznati advokat, na volšeban način oslobođen i Ramuš Haradinaj (52), nekadašnji komandant OVK u području Dečana, koji je u Haškom tribunalu oslobođen krivice za zločine nad civilima na zapadu Kosova 1998. godine.

Oslobodio Miroslava Radića

Borović je 27. septembra 2007. izdejstvovao oslobađajuću presudu u Tribunalu u procesu protiv takozvane „vukovarske trojke“, kada je njegov klijent Miroslav Radić oslobođen krivice za pomaganje u ubistvima i mučenju hrvatskih zarobljenika u Vukovaru 1991. godine. Radić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u aprilu 2003. godine. Po dolasku u Srbiju, krajem septembra 2007, rekao je da je njegovim oslobađanjem istina dokazana i da se nada da neće biti poslednji Srbin koji je oslobođen optužbe pred Haškim tribunalom.

- Za Haradinaja se znalo da je ubijao svedoke, ali nije bilo dokaza. Za druge je dokaza bilo, ali su donete oslobađajuće presude - kaže naš poznati branilac.

Susret sa Miloševićem

Slobodan Milošević

EPA

Slobodan Milošević je govorio da Borović podržava njegovu borbu za srpstvo , Foto: EPA

Borović otkriva i da je u Hagu imao prilike da se sretne sa bivšim predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem i liderom radikala Vojislavom Šešeljem. 

- Sa Miloševićem sam se sreo u sudu i rukovali smo se. Popričao sam sa njim kao čovekom. Međutim, sledeće susrete sam izbegavao, jer sam se setio njegovog ponašanja kada je bio diktator u Srbiji. Ali tamo sam se ljudski rukovao, jer mi je bilo žao što je u Hagu. Posle toga je svom advokatu Zdenku Tomanoviću stalno govorio: „Eto, i Borović me podržava u odbrani srpstva“, što god to značilo. Zdenko mi je prenosio i govorio mi: „Ubi me, svaki dan pominje kako se s tobom video i kako ti podržavaš njegovu borbu za srpstvo“. Sa Šešeljem sam se sretao, bili smo u dobrim odnosima. Ranije sam bio njegov branilac u Srbiji, viđali smo se i čak sam mu davao sugestije za jedan njegov predmet - otkriva Borović ekskluzivno za „Alo!“, a u svojoj knjizi koju uskoro završava opisaće odbranu, susrete sa hrvatskim i albanskim advokatima, ali i druge pikanterije.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

Sumadinac

18.10.2020 11:32

Jao Boro ne reklamiraj se više, zašto stalno mesas politiku u pravosudje, bavi se politikom i batali advokaturu, prljas je strancarenjem

Nikola Uzelac

18.10.2020 12:14

Веома је мучно читати закаснеле исповести некад "важних" особа о томе шта су им у поверењу говориле друге, некад " важније" особе! Боројевићу и другарима би било боље да се стално присећају да су адвокати и да требају да вечно ћуте о томе шта су радили...