Jovan Jovica Vukotić
Privatna arhiva
Jovan Jovica Vukotić

Privatna arhiva

Jovan Jovica Vukotić, Foto: Privatna arhiva

Kotoranin Jovan Vukotić (38), koga bezbednosne službe Srbije označavaju kao vođu škaljarskog klana, osuđen je juče na 15 meseci zatvora jer je koristio falsifikovani makedonski pasoš na ime Georgije Andonov. Sudija Irena Kovačević je u obrazloženju presude navela da je pasoš izdala zvanična makedonska institucija, ali da je on nesporno falsifikovan, jer je pored Vukotićeve slike ime drugog čoveka. Zora Dobričanin Nikodinović, njegov branilac, posle izricanja presude je otkrila misteriju u vezi s falsifikovanim pasošem, tvrdeći da ga je dobio kao agent za specijalne svrhe!

Jovan Jovica Vukotić

Privatna arhiva

Jovan Jovica Vukotić, Foto: Privatna arhiva

- Nije tačno da je Vukotić priznao krivično delo falsifikovanja. Taj pasoš nije ni kraden, ni falsifikovan, već je izdat legalno u Makedoniji. Na njemu je pravi štambilj makedonske institucije i potpis Jovana Vukotića. Takvi pasoši se izdaju specijalnim agentima u posebne svrhe - rekla je Zora Dobričanin Nikodinović.

Vukotić je presudu primio mirno, dok je njegov otac Vesko Vukotić burno reagovao, govoreći sudiji: „Kako ste presudili, neka vam bog i Vasilije Ostroški vrate istom merom!”

Pre donošenja presude, tužilac Predrag Milovanović je u završnim rečima tražio da Vukotić bude osuđen na godinu i po dana zatvora.

- Za tužilaštvo je najvažnije to što je Vukotić priznao da je koristio sporni pasoš. Njegovu raniju osuđivanost treba uzeti kao otežavajuću okolnost i zbog toga tražim višu kaznu - rekao je tužilac.

Borivoje Borović i Zora Dobričanin Nikodinović, Vukotićevi advokati, tražili su da on bude oslobođen. Oni su negirali optužbe da je Vukotić falsifikovao pasoš. Tvrdili su da je pasoš izdat u policiji i da posle toga nije menjan.

Pročitajte još:

Vukotić je juče istakao da nije priznao da je falsifikovao pasoš, kako je tvrdio tužilac, već da ga je „samo koristio”. 

- Taj pasoš sam dobio u specijalne svrhe, što sada ne bih objašnjavao - rekao je juče Vukotić.

Dejana Živković i Jovan Vukotić

Instagram/dejanazivkovic

Dejana Živković i Jovan Vukotić, Foto: Instagram/dejanazivkovic

Optužnicom mu je na teret stavljeno da je od aprila do septembra ove godine koristio falsifikovani pasoš u Barseloni, Varšavi, Antaliji, Istambulu i u Ukrajini.