Barbara Vitez
privatna arhiva
Barbara Vitez

privatna arhiva

Barbara Vitez, Foto: privatna arhiva

Nakon niza fotografija koje su poslate roditeljima Barbare Vitez, a navodno su snimljene u Mađarskoj, Endre Vitez, otac devojčice kojoj se pre tri godine gubi svaki trag, zaputio se u Budimpeštu sa ekipom Exploziva, kako bi pokušao da sazna išta o svojoj nestaloj ćerki.

Barbaru je navodno u jednom klubu u prestonici Mađarske slikao Bela A, koji se porodici predstavio prvo kao lekar, potom kao novinar, a na kraju kao osoba koja se bavi nestalom decom. Pravih informacija o njemu nemaju, ali veruju da on ima podatke o njihovoj ćerki.

- On više zna nego što kaže - smatra Melinda Vitez za Prvu TV.

Zbog tragova o Barbari Endre je proteklih godina išao u Beč, Seksard, Kečekmet, Debrecin, Budimpeštu... Dok ima snage, kaže, ne odustaje od potrage za svojom ćerkom. On i njegova žena sumnjaju u zvaničnu verziju događaja - da je Barbara sa mosta u Senti pala u Tisu i poginula. Naročito jer im je nekoliko nedelja nakon tragedije stiglo anonimno pismo u kome se navodi da je Barbara drogirana, silovana, zadavljena, a potom bačena u reku.

Senta - Mesto gde je pala Barbara Vitrez sa mosta

N. Kolundžija

Senta - Mesto gde je pala Barbara Vitrez sa mosta, Foto: N. Kolundžija

Poslednja nada da im je ćerka živa stigla je pre više od mesec dana kada su roditeljima počele da pristižu fotografije od Bele A. na kojima se nalazi nešto starija devojka, sa istim ožiljkom i mladežima kakve ima Barbara.

No, na adresi u predgrađu Budimšte, a na kojoj Bela A. radi, nisu zatekli nikoga.

HLADAN TUŠ U POLICIJI

Endre se dalje zaputio u policijsku stanicu u jednom od distrikta u Budimpešti, gde su mu rekli da slučaj Barbare Vitez mađarskoj policiji nikada nije prijavljen.

Pročitajte još:

- Barbara kod njih nije na listingu. Kao da sam upao u hladnu vodu. Nadao sam se da se nešto radi, da su proveravili, da imaju kontakte, ali ništa, njima to čak nije ni poznato - kaže Endre.

Kako kaže direktor srpske policije Vladimir Rebić, i njega je to začudilo, jer je za Barbarom raspisana Interpolova poternica, a saradnja između naše i mađarske policije na slučaju Barbare Vitez, kako tvrdi - postoji.

- U nekoliko navrata srpska policija je, na osnovu krivičnih prijava, kontaktirala mađarsku, švajcarsku i grčku policiju, kada smo imali podatke da se Barbara možda nalazi na teritoriji tih zemalja. Uvek smo dobijali negativne rezultate tih potraga - kaže Rebić.

Endre je sa novinarima obišao i klubove u Budimpešti, u kojima je ona navodno snimljena.

- Grozno se osećam kada znam da je ona možda nekoliko ulica dalje. Najteže mi je da vidim svakog na ulici kako ide sa svojim sinom ili ćerkom, a ja nemam s kim da idem. Imam, a ipak nemam - kaže Endre.

MAĐARSKA U PRVE TRI ZEMLJE U EVROPI KADA JE REČ O TRGOVINI LJUDIMA

U Budimpešti su se našli sa aktivistom organizacije koja se bori protiv trgovine ljudima i pomaže ženama koje su izvučene iz prislinog lanca prostitucije.

Endre i Melinda, roditelji Barbare Vitez

N. Kolundžija

Endre i Melinda, roditelji Barbare Vitez, Foto: N. Kolundžija

- Na mapi trgovine ljudima Mađarska u prvih pet u svetu, tj. prvih pet u Evropi, zajedno sa Bugarskom i Rumunijom. Budimpešta je tranzitna i Mađarice koje upadnu u ovu priču pre ili kasnije završe u Nemačkoj, Švajcarskoj, Holandiji. Prvo nisam verovao da je Barbara živa, ali sada msilim da je to moguće i da se ona nalzi negde u Evropi, ne mora da znači u Budimpešti. Često te devojke drogiraju i koriste dok na taj način mogu. Kada već ni sa drogom nisu sposobne da budu iskorišćene, onda ih bace - kaže aktivista koji je hteo da bude anonima.

Endre mu je pokazao Barbarine fotografije, kao i one koje je dobio od Bele A.

- Ti mladeži na istim mestima kod drugih osoba ne mogu da se nađu. Sigurni smo da je to ona.

Na pitanje aktiviste da li je Barbari neko možda nudi posao, tipa da bude konobarica u Mađarskoj, otac kaže da preko Fejsbuka nije, jer je u njen profil imao uvid.

- Nije često izlazila, bila je kućni tip. Stalno je crtala ili na kompjuteru oblačila lutke. Nije četovala često - kaže Endre.

Aktivista je Barbarine fotografije počeo da pokazuje ženama koje su se prisilno bavile prostitucijom u Mađarskoj.

Otac nestale Barbare Endre Vitez

N. Kolundžija

Otac nestale Barbare Endre Vitez, Foto: N. Kolundžija

- Moguće je da je viđena u klubu u kome tvrdi da jeste. Pokazali smo njenu sliku ženama koje su već u fazi reintegracije i devojkama koje su iz prositucije izašle pre nekoliko nedelja. No, to ne znači ništa. Može da bude bilo gde u ovom velikom gradu - kaže aktivista.

Nakon provere, on je Endreu i novinarima javio da Bela A. nije poznat u krugovima trgovine ljudima, ali da je porodicu slagao da je rođen u Vojvodini.

Jedan od razloga zbog kojih potrage u Mađarskoj nisu imale pomaka jeste i taj što u njihovoj javnosti nestanak devojčice iz Srbije nije imao velikog odjeka.

Prostitucija je u Mađarskoj je, inače, zvanično legalna. Njome se bavi između 10.000 i 20.000 žena i muškaraca. Oko 80 odsto onih koje je ova organizacija izbavila tvrde da su se prodavanjem svog tela bavili pod prisilom.

- Nije problem jedino to što ona nije kući... Samo da znam da joj ne fali ništa - kaže Endre i dodaje da od potrage za ćerkom neće odustati dok ima snage.

Bonus video: Završetak prikaza na vojnom aerodromu - "Sloboda 2019"

 

 

Komentari (2)

Sara

06.11.2019 23:34

Kako je moguće da naša policuja tvrdi da je devojcica na Interpolovoj poternici, a madjarska policija o tome nema pojma. Nešto tu debelo nije u redu?

Mila

07.11.2019 20:20

Zalosno koliko roditelje zavlace bolesni ljudi.Ako je te veceri bila sa drugovima mislim da deca nece da lazu jer nemaju korist,jedino su oni videli istinu ili se odlucili na takav korak gurnusi je u Tisu,ili je sama pala,sve se odvijalo sa toliko dece,alooo pa ima tu valjda neko da kaze. istinu.Kakva prostitucija i bakraci,mladost ludost,istinu znaju ti decaci i tu je sve upetljano.