Jovan Vukotić, Filip Korać. Škaljarski klan, Kavački klan
Ilustracija
Jovan Vukotić, Filip Korać. Škaljarski klan, Kavački klan

Ilustracija

Jovan Vukotić, Filip Korać. Škaljarski klan, Kavački klan, Foto: Ilustracija

- Rat između "škaljarskog" i "kavačkog" klana traje. On ne može biti većeg intenziteta, za četrdesetak dana je ubijeno četiri, pet pripadnika uglavnom "škaljarskog" klana. Naša javnost nije primetila da od kada je naše Javno tužilaštvo povuklo optužnicu protiv Filipa Koraća, jednog od uglednih članova ovih klanova, on se u bukvalnom smislu izgubio u nekom prostoru, pa su nastupili novi talasi sukoba. Upozoravali smo da se na slobodi nalaze tzv. tempirane bombe. Dakle, oni koji mogu da narede i organizuju dalja ubistva i obračune u okviru tih klanova - priča za Alo.rs bivši pripadnik Službe državne bezbednosti Božo Spasić.

Stoga se, kako ovaj bivši operativac službe državne bezbednosti ističe u razgovoru za Alo.rs, sa sigurnoću može tvrditi da ovaj rat neće prestati. Ipak, Spasić konstatuje da je u ovom momentu, do danas, ovaj rat izmešten sa beogradskih i srpskih ulica, zahvaljujući efikasnosti srpske policije. Međutim, nevolje su nastupile za policije susednih zemalja, i Grčke i Ukrajine u kojima su raštrkali pojedini pripadnici klanova.

- Taj tzv. unutrašnji rat po lokaciji se preselio na globalni plan, tako da mi sa sigurnošću vrlo brzo očekujemo udarce "kavačkog" klana na "škaljarski", jer se u javnosti smatra da je ovaj prvi klan u blagoj prednosti u odnosu na drugi. Verovatno će "škaljarci" pregrupisati svoje snage i odgovoriti - ocenjuje Božo Spasić.

Božidar Spasić

Pink TV/Printscreen

Božidar Spasić, Foto: Pink TV/Printscreen

Prema rečima našeg sagovornika, treba napomenuti da se radi o mafijaškim skupinama koje vrlo brzo i lako regenerišu nove članove, koji potom svojim kriminalnim autoritetom za kratko vreme zauzimaju mesta ubijenih, i nastavljaju svoje sukobe.

- Ono što je najvažnije jeste da se više ne radi o sukobu zbog teritorije za distribuciju droge i vršenje drugih kriminalnih dela, već se radi o klasičnom osvetničkom obračunu dve kriminalne grupe. Taj obračun se neće završiti dok se ne ubije onoliko koliko je do sada ubijeno, jer tek onda više neće imati ko koga da ubije - priča Spasić.

Ovaj bivši operativac službe državne bezbednosti tvrdi da sukobe "škaljarskog" i "kavačkog" klana uspešno koristi neki novi klan, koji je, po njegovoj oceni, verovatno i izazvao ove sukove, te se ubacio u taj posao.

- Naša javnost primećuje, da i posle smrti pripadnika ovih pomenutih klanova, koji su uzgred rečeno bili glavni distributeri i rasturači droge na Balkanu, zavisnicima droge na tržištu ne fali ni jedan gram. Dakle, ovi se između sebe obračunavaju, a neko treći je očito preuzeo primat u distribuciji droge, ali i u vršenju drugih krivičnih dela pljački, razbojništva itd.

Pročitajte:

Božo Spasić podseća da je Jovan Vukotić, navodni vođa "škaljarskog klana", još u čitulji nakon ubistva svog oca, najavio novi talas, te ocenjuje da su glavni razlozi ovih sukoba osveta, ne droga.

- Postavlja se pitanje na koji će se način to realizovati, ali je izvesno će se tek tada rasplamsati totalni sukobi unutar te dve grupacije. Više ne možemo govoriti o klanovima, već o dvema grupama kriminalaca rešenih da se obračunaju, ali ne u svrhu dvesta ili trista kilograma kokaina, već u osvetničke svrhe. Droga više nije prioritet, već osvetiti člana grupe ili porodice - prognozira Božo Spasić.

On podseća da izlaskom Vukotića na slobodu vrlo brzo može doći do novog rata.

Primirje i tajne službe kao sponzori

Kriminolog Zlatko Nikolić ističe da nije izvesno kada će doći do oslobođenja Jovana Vukotića, ali da to zavisi od crnogorskog tužilaštva.

- Vukotić imam puno toga na duši, pa zavisi šta će od toga Tužilaštvo Crne Gore želeti da izvuče na tapet. Kada dođe do Vukotićevog oslobođenja, očekujem da će doći do primirja sukoba između "škaljarskog" i "kavačkog" klana - kaže Nikolić.

Zlatko Nikolić

Printskrin

Zlatko Nikolić, Foto: Printskrin

Ovaj kriminolog u razgovoru za Alo.rs ističe da su za pomenute klanove veoma jaki udarci bili što su za kratko vreme izgubili četiri čelna čoveka, ali da će kriminalni poslovi nastaviti da se odvijaju.

- Uvek postoje neki novi klinci. Da se mafija povrati, potrebno je svega dva, tri meseca, a to ne zavisi samo od njih, već od službi koje ih pokrivaju. I "škaljarci" i "kavačani" imaju svoje "sponzore" u određenim službama bezbednosti kojima su potrebni, ne samo zbog dilovanja droge koja je svima isplativa, već i zbog drugih poslova koji su službama vrlo isplativi. Pošto je taj prljavi novac potreban i tim službama, mislim da će jedno vreme biti iznuđeno primirje, a onda opet "Jovo nanovo" dolaze neki novi klinci. Smisliće se neko novo ime za tog novog lidera i sve ide ispočetka - zaklučio je Nikolić.

Preporučujemo:

   

Komentari (1)

kraja

28.07.2020 19:08

"Kriminolog Zlatko Nikolić ističe da nije izvesno kada će doći do oslobođenja Jovana Vukotića, ali da to zavisi od crnogorskog tužilaštva." ...evo koliko ovakvi "strucnjaci" pojma nemaju... ...vukotic pusten uhapsen ponovo, pusten... ...kraj...