zločin
FacebookPrintscreen
zločin

FacebookPrintscreen

Foto: FacebookPrintscreen

- Ako ne uzima lekove, bolest se vraća, jer se takve psihijatrijske bolesti ne mogu trajno izlečiti. Praksa kaže da, kada pacijent prestane sa terapijom, ponovi isti ili sličan zločin.

Miloš je na saslušanju priznao zločin, ali je bio slabo komunikativan zbog svog psihičkog stanja. Policija je u kući pronašla sekiru, pantalone i majicu osumnjičenog sa tragovima krvi.

Leskovac

Alo.rs

Leskovac, Foto: Alo.rs

Da li njegovo psihičko stanje može da ga oslobodi zatvora?

Advokat Mladen Magdelinić kaže da će Miloš, ukoliko se utvrdi da je bio neuračunljiv, biti oslobođen zatvorske kazne.

- Za postojanje krivičnog dela potrebno je, između ostalog, da učinilac bude uračunljiv. Učinilac koji izvrši bilo koje krivično delo, a nije uračunljiv ne može biti proglašen krivim. Delo koje se učini u stanju neuračunljivosti nije krivično delo, jer nema sva njena obeležja, već je u pitanju tzv. protivpravno delo - kaže Magdelinić.

- Kada se tokom postupka utvrdi da je učinilac neuračunljiv, tužilac podnosi sudu predlog da se prema učiniocu izrekne mera bezbednosti obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstevnoj ustanovi. U tom slučaju sud na svakih devet meseci ispituje da li još postoje razlozi za lečenje i čuvanje učinioca u zdravstvenoj ustanovi - kaže advokat Mladen Magdelinić.