Glumac Stiven Sigal
EPA
Glumac Stiven Sigal

EPA

Koristili bitkoine sa likom popularnog glumca Stivena Sigala, Foto: EPA

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je saslušano 11 državljana Srbije, Crne Gore, Filipina i Austrije, s prebivalištem u Nišu, koji se sumnjiče da su digitalnom prevarom ojadili američke državljane za 70 miliona dolara! Američke vlasti traže da im bude suđeno u Teksasu, ali njihovi branioci juče su se usprotivili izručenju. Svi uhapšeni su negirali krivicu, dok se tužilac saglasio da budu izručeni u SAD.

Preporučujemo:

Kako „Alo!“ saznaje, mozak prevare je Kristijan Krstić, a porota američkog suda tvrdi da su u kriminalnoj grupi i Filipinka Ksenija Fej Atilnao, Marko Pavlović, Uroš Selaković, Nenad Krstić, Antonije Stoiljković, Andrija Selaković, Miloš Mitić, Blažo Radulović, Nikola Dimitrijević, Nenad Mladenović i drugi pomagači.

Prema optužnom zahtevu, grupa je od januara 2014. do jula ove godine u severnom okrugu u Teksasu napravila investicione platforme preko kojih su „reklamirali lažne investicione platforme iz Kine, Australije, sa Filipina i iz Srbije“.

Advokat Dragoš Cukavac

Rajko Ristić

Advokat Dragoš Cukavac, Foto: Rajko Ristić

- Tražili su biznismene da ulože novac u lažne investicione platforme. Koristili su bitkoine s likom popularnog američkog glumca Stivena Sigala, ali novac nisu ulagali u trgovinu, već su ga trošili za lične potrebe - piše u zahtevu za istragu.

Svi uhapšeni imali su lažni identitet, većina je koristila ženska imena.

- Tvrdili su da imaju fabrike u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Indiji, Maroku, Meksiku i Kini, gde se bitkoini mogu kupiti navodno za upola cene. „Mozak“ grupe je rodom iz jednog belopalanačkog sela i dugo je radio na Filipinima, gde se i oženio. Veoma je cenjen u IT industriji i neverovatan je programer i matematičar. Mislili su da su nedodirljivi, a počeli su da bodu oči kada su krenuli da se razmeću novcem. Imali su toliko novca da su ugrađivali dijamante u cipele - navodi izvor iz istrage.

Advokat Dragoš Cukavac, branilac programera Mladenovića, kaže za „Alo!“ da njegov klijent nema veze sa internet prevarom.

- On je već dva puta pokušao da se ubije u zatvoru i naređeno je njegovo psihijatrijsko veštačenje. Treba im suditi u Srbiji jer bi im u Americi bila ugrožena ljudska prava. Imamo sporazum sa SAD o izručenju, ali do sada niko nije izručen - kaže Cukavac.

Konačnu odluku o izručenju donesi Krivično-vanraspravno veće Specijalnog suda i srpski ministar pravde.

Pročitajte još: