Darko Šarić
EPA
Darko Šarić

EPA

Darko Šarić, Foto: EPA

* Advokat Darka Šarića u žalbi traži ukidanje presude

* U žalbi navedena povreda Krivičnog zakonika

* U presudi nejasan detalj gde je organizovana kriminalna grupa

Radoslav Baćović, Šarićev branilac, u žalbi traži ukidanje presude zbog bitne povrede odredbi krivičnog postupka, potpuno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede Krivičnog zakonika.

Presuda Darku Šariću na 600 strana! Već proveo pet i po godina iza rešetaka

AUTOR: D. Ćuruvija DATUM I VREME: 05.07.2019. 21:28 Presuda Darku Šariću (48), koji je u ponovljenom postupku osuđen na 15 godina zatvora zbog optužbe da je švercovao kokain iz Južne Amerike, napisana je na 600 strana, saznaje „Alo!".

- Iz izreke presude u ovom delu nije razumljivo kada su tačno okrivljeni oformili organizovanu kriminalnu grupu, gde su je oformili, da li su je oformili istovremeno na teritoriji Republike Srbije, više zemalja bivše SFRJ, zapadne Evrope i Južne Amerike ili je oformljena sukcesivno i na kojim teritorijama - navodi Baćović.

Advokat Radoslav Baćović traži ukidanje presude

Masanori Jošida,Alo

Advokat Radoslav Baćović traži ukidanje presude, Foto: Masanori Jošida/Alo

On traži od Apelacionog suda da preinači presudu i Šarića oslobodi optužbi ili da se pred istim sudom održi suđenje na kojem će se ponovo izvesti svi dokazi, osim onih za koje odbrana tvrdi da su nezakoniti, zbog čega se na njima ne može zasnivati sudska odluka. Takođe traži da ponovo ispita svedoke saradnike Nebojšu Joksovića Joksu, Draška Vukovića i Radana Adamovića. Baćović zahteva i da Šarić o tom suđenju bude obavešten i pozvan da prisustvuje.

Šarićev advokat ističe da je njegov branjenik nezakonito prisluškivan, te da se zbog toga telefonski razgovori ne mogu koristiti kao dokaz.

PROČITAJTE JOŠ:

 

- Prema podacima za koje odbrana nije uspela da prikupi dokaze, Darko Šarić se od 2003. godine sluša neprekidno, ali se time u ovoj žalbi odbrana neće baviti. U sudskom spisu postoji dokument BIA od 20. maja 2007. iz kojeg proističe se Darko Šarić sluša još od 2007. godine.

Nebojša Joksović

Alo/Privatna arhiva

 Nebojša Joksović Joksa, Foto: Alo/Privatna arhiva

Odbrana je u više navrata predlagala da se svi telefonski razgovori kao nezakoniti izdvoje iz predmeta jer se na njima ne može zasnovati sudska odluka, ali ako sud već sluša razgovore po predlogu tužilaštva, odbrana je predlagala da se onda u dokaznom postupku preslušaju i svi razgovori koje je Darko Šarić vodio, a koji se nalaze u tužilačkim spisima i koji odbrani nikada nisu dostavljeni iako su više puta traženi, već se drže u tajnosti - navodi se u žalbi.

Joksović je izneo brojne neistine

Šarićev advokat zamera sudiji Siniši Petroviću što je utvrdio da ima nedoslednosti u Joksovićevom svedočenju, pa je uprkos tome zaključio da nisu od presudnog značaja za sud, već da samo otkrivaju „kakav je on narodski rečeno čovek“ . On ukazuje i na Joksovićeve nelogične odgovore.

- U postupku je izneo brojne neistine i na brojna pitanja davao različit spektar odgovora - „jesam“, „nisam“, „nego šta nego jesam“, „možda jesam“, „možda nisam“, „verovatno jesam“, tako da nudi sve odgovore na isto pitanje koje mu se postavlja - piše u žalbi advokata Baćovića.

Baćović osporava iskaz svedoka saradnika Nebojše Joksovića Jokse (47) navodeći da sud nije trebalo da mu poveruje jer je u više navrata govorio kontradiktorno.

- Kada govorimo o iskazu Nebojše Joksovića na osnovu kojeg je sud zasnovao i doneo činjenično stanje i osuđujuću presudu u odnosu na Darka Šarića, odbrana ukazuje da Nebojša Joksović ne otkriva sudu ništa bitno svojim kazivanjem, nijednu odlučnu činjenicu, već se paušalno izjašnjava na osnovu onoga što je čuo od drugih i kaže: „Sve što mi je poznato o samom događaju u Italiji, poznato mi je iz priče“, usput negirajući činjenicu da je član organizovane kriminalne grupe, još manje da je organizator događaja u Italiji, kao i činjenicu da je uopšte učinio krivično delo: „Nisam nikada dao nalog...“, ne navodeći nijedan konkretan događaj u kojem je učestvovao on lično i ne navodeći nijednu radnju koju je lično preuzeo, istovremeno negirajući da je ostvario bilo kakvu imovinsku korist od kriminala - piše u žalbi Šarićevog advokata.

BONUS VIDEO: Snimak autoputa Miloš Veliki dronom