Restoran večera
Profimedia
Restoran večera

Profimedia

Foto: Profimedia

Da li zbog starosti ili slabijeg vida, tek meštani Malajnice kod Negotina kažu da deda Vojislav Aleksandrović verovatno prvi put u životu nije prepoznao zelenu pupavku, jednu od najotrovnijih gljiva, koja je bila kobna za njegovog unuka Slađana (31), koji je od posledica trovanja preminuo na VMA.

- Deda je spremio večeru i unuku, koji obožava pečurke, dao je veću porciju - pričaju nam komšije Aleksandrovića. - Vojislav je zelenu pupavku verovatno pomešao sa jajčarama, koje su izuzetno ukusne. I ranije ih je često brao, a stariji kažu da ove dve vrste gljiva znaju da prevare, jer pomalo liče.

Starac, koji je takođe jeo otrovne pečurke, ali u manjim količinama, trenutno je na lečenju u negotinskom Zdravstvenom centru i, kako prenose "Novosti", dobro se oseća.

Po rečima Slađanovih drugova, on je kobnog dana rešio da večera sa dedom, sa kojim je živeo u dvadesetak kilometara od Negotina udaljenom planinskom selu. Vojislav već godinama bere i jede pečurke i dosad mu se, vele meštani, nikad nije desilo da - omane.

Sa prvim simptomima trovanja Slađan se 9. jula javio u negotinsku bolnicu, a deda nešto kasnije, kad su unukove laboratorijske analize ukazale na trovanje i na oštećenje jetre zbog, kako je navedeno, patoloških hepatograma i analiza azotnih materija u krvi.

- Preporuka je da pacijent stigne u specijalizovanu ustanovu za toksikologiju u prvih 48 sati od momenta konzumiranja potencijalno opasnih gljiva, što je u ovom slučaju ispoštovano. Ipak, pošto je reč o jednoj od najotrovnijih gljiva, procenat smrtnosti je veliki, posebno što ih je mladić pojeo u velikim količinama - saznajemo od dr Vidosave Paunović Barbulović, v. d. direktora Zdravstvenog centra u Negotinu.

Meštani Malajnice, ali i brojnih brdsko-planinskih sela u negotinskom kraju, već godinama beru pečurke jer određene vrste imaju dobru cenu kod otkupa. Posebno su omiljeni vrganji, ali i jajčare i lisičarke. U ovom kraju, do ovog slučaja, ne pamte da je, osim probavnih tegoba, bilo trovanja.