Prvoslav Davinić
printscreen
Prvoslav Davinić

printscreen

Prvoslav Davinić, Foto: printscreen

 Krivični postupak protiv bivšeg ministra odbrane SCG Prvoslava Davinića, povodom sumnji da je 2005. godine zaključio ugovor štetan po državu o zakupu špijunskog satelita od Izraelske kompanije "ImageSat Internacional NV" ušao je, nakon više od 10 godina, u završnu fazu - pred presuđenje.

Današnje suđenje, koje je od početka zatvoreno za javnost, odloženo je za 10. novembar.

Sa ovog suđenja je isključena javnost zbog tajnosti podataka koji se tiču ugovora o zakupu špijunskog satelita, koji je trebalo da služi za nadgledanje administrativne granice Srbije i Kosova i Metohije.

Davinić opet oslobođen na sudu

AUTOR: alo.rs DATUM I VREME: 03.03.2016. 12:56 Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić oslobođen je optužbi za zloupotrebu položaja dok je bio ministar odbrane. Prvoslav Davinić, Foto: Oliver Bunić Bivši ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić oslobođen je u Višem sudu optužbi za zloupotrebu položaja prilikom prodaja pušaka iz Crne Gore i kupovine stana tadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Ljubiši Jokiću, objavile su "Novosti".

 

Presuda će u skladu sa zakonom biti javno objavljena.

Istraga protiv Davinića zvanično je pokrenuta u aprilu 2009. godine, posle odluke Vrhovonog suda Srbije, pošto je tadašnje vojno tužilaštvo prethodno zaključilo da nema mesta istrazi.

Optužnicu protiv Davinića najpre je zasupalo vojno tužilaštvo, pa više javno tužilaštvo i teretilo ga za krvično delo zloupotreba službenog položaja, ali je 2014. godine predmet ustupljen Prvom osnovnom javnom tužilaštvu pa je tada optužen za lakše krivično delo "nesavestan rad u službi".

Sumnja se da je Davinić mimo propisane procedure zaključio ugovor o pravu korišćenja satelita, vredan 44,9 miliona evra sa izraelskom firmom i pribavio korist toj firmi.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Međutim, zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o zakupu satelita, izraelska kompanija je tužila Srbiju i dobila spor tako što je država obavezana da joj nadoknadi štetu od oko 37 miliona dolara.

Srbija je, međutim, nakon novih pregovora 2010. godine sa Izraelcima zaključila "trgovinski sporazum" i obavezala se da im isplati od 27 miliona dolara odštete.

Davinić od početka ovog slučaja tvrdi da ugovor o kupovini satelita nije ni bio zaključen, bar ne u formi koja bi obavezivala Srbiju.

U optužnici se navodi da je Davinić zaključio ugovor bez ikakvog prethodnog postupka izbora ponuđača i bez bilo kakve prethodne stručne konsultacije sa Generalštabom Vojske SCG, ili bilo kojim drugim odgovornim i stručnim licima Vojske SCG, radi utvrđivanja potrebe satelitskog nadzora teritorije sa stanovišta odbrane zemlje i radi definisanja uslova za ugovaranje odgovarajućih usluga.

Davinić dobio još jednu optužnicu!

Početak suđenja Prvoslavu Daviniću (77), nekadašnjem ministru odbrane Srbije i Crne Gore, optuženom da je nezakonito 2005. dozvolio prodaju viškova vojnog naoružanja državnom crnogorskom preduzeću "Jugoimport mont" po povlašćenim cenama, odloženo je danas za 7. decembar u Višem sudu u Beogradu jer se nije pojavio advokat okrivljenog.

 

Davinić je nakon silaska sa funkcije bio optužen u još pet slučajeva, u kojima je uglavnom pravosnažno oslobođen.

Sutra mu se u Višem sudu u Beogradu nastavlja ponovljeno suđenje zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG preduzeću iz Podgorice, kao i prilikom kupovine stana načelniku Generalštaba Vojske SCG Ljubiši Jokiću. Ukinutopm prvostepenom presudom u ovom slučaju bio je oslobođen od optužbi.

On je odlukom Apelacionog suda uslovno osuđen samo u slučaju poznatom kao "barkasa", jer je 2005. godine Crnoj Gori poklonio vojni brod barkasa vredan oko 3,6 miliona dinara, i prema stavu suda, tako oštetio budžet državne zajednice.

BONUS VIDEO: Funkcioner Saveza za Srbiju Branko Miljuš ulazi u zgradu Rektorata