Rešena sudbina Darka Eleza, uskoro sledi izručenje
alo.rs
Darko Elez
Darko Elez, Foto: Prinskrin

Portparokla suda Mirjana Piljić precizirala je da je sud odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rešenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza zbog niza teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Tim rešenjem je odbijen deo molbe BiH za izručenje Eleza povodom drugog niza krivičnih dela izvršenih od 2005. do 2009. godine, jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između naše zemlje i BiH.

U svakom slučaju sudovi su pravosnažno odlučili da Elez bude izručen BIH, a u skladu sa procedurom, konačnu odluku o izručenju doneće ministarka pravde Maja Popović.

Elez se nalazi u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu gde živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Mediji ga u Srbiji pominju kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

BIH traži izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnog dela organiziranog kriminala.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je nakon hapšnenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična dela počinjena na području Istočcnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena "metodama mafijaških likvidacija", 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštecenih osoba sa podrucja Istocnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopštenju u koje je Tanjug imao uvid.

Lokalni mediji su preneli da je reč o ubistvima - vlasnika svadbenog salona "Rodeo" Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika nocnog kluba "Sparta" Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istocnom Sarajevu.

Tužilaštvo BIH ističe da je u saradnji sa partnerskim institucijama došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih dela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez, koji je uhapšen u Beogradu po poternici Interpola Sarajevo.

Eleza tužilaštvo takođe traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena u od 2005. do 2009. godine. Izručenje po ovim optužabama sprski sudovi su odbili.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu.

On ima pasoše i Srbije i BIH.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još: