Jezero Pariguz
Beoinfo
Tuga tužan plač očaj otac smrt

Shutterstock

Satima je trazio Dejana, nije mogao da ga spase, Foto: Shutterstock

Dejan R. (49) iz Aleksinca udavio se prekjuče u Oblačinskom jezeru kod Niša kada je zbog jakog nevremena ispao iz svog čamca. Njegovog prijatelja Miodraga V. (53), koji je takođe upao u vodu, od sigurne smrti spasao je Ivica Aleksić, koji živi nedaleko od jezera.

Tragedija se dogodila u nedelju oko 23.00 časa, kada su Dejan i Miodrag otišli na Oblačinsko jezero da mrežom love ribu, iako je to zabranjeno. Kako jkaže izvor iz istrage, njih dvojica su hteli da iskoriste nevreme jer tada nema čuvara jezera.

- Njih je kolima na obalu dovezao Marko S. iz Aleksinca. Dejan i Miodrag su ušli u čamac i krenuli ka središtu jezera. Međutim, počeo je da duva jak vetar i da im talasi ljuljaju čamac. U jednom trenutku njih dvojica su se uspaničili i ispali iz čamca. Sve to je sa obale posmatrao Marko S. - kaže izvor i dodaje:

- Kada je Marko video šta se dogodilo, potrčao je da pronađe Ivicu Aleksića, za kog je znao da živi nadomak jezera, da ima čamac i da jedini u tom trenutku može da pomogne u spasavanju utopljenika.

Ivica Aleksić, koju je juče zatečen kod jezera, kaže da je te kobne noći šetao psa kada je video Marka koji kao bez duše trči i doziva njegovo ime.

- Toliko je bio u šoku da me nije prepoznao, pa me čak i pitao gde je moja kuća. Ipak, kada je shvatio da me je našao, povikao je: „Spasavaj čoveče, dave mi se drugovi“. Zajedno smo potrčali do obale gde su čamci. Uzeo sam jedan izviđački jer je moj bio izduvan, pa sam krenuo ka sredini jezera – priča Ivica.

On je dodao da je imao velikih problema da upravlja veslima jer je vetar bio jak, a talasi poprilično visoki.

- Čuo sam Dejana kako očajnički doziva u pomoć. Tri puta je jako zavikao „upomoć“, a onda je nastala tišina. Pokušavao sam što brže da veslam, ali mi talasi nisu dali. Tada sam ugledao Miodraga, koji je bio na ivici snage i počeo je da se davi. Nekako sam doveslao do njega i ščepao ga za okovratnik, a zatim ubacio u čamac, pa smo zajedno nastavili potragu za Dejanom – kaže ovaj hrabri čovek.

Ivica Aleksić navodi da su Dejana tražili gotovo tri sata, ali od njega nije bilo ni traga ni glasa, nakon toga je došao na obalu i pozvao policiju i Hitnu pomoć.

- Na mestu gde je Dejan ispao iz čamca voda je duboka oko dva i po metra, što je bilo dovoljno da se on utopi. S obzirom na to da sam ga pet minuta slušao kako doziva upomoć, verujem da je plivao, ali da više nije imao snage. Koliko sam čuo, na brani je pronađen čamac, jedna Dejanova čizma i mreža kojom su lovili ribu – rekao je Ivica i dodao:

- Mnogo mi je teško, Dejanovi krici mi još odzvanjaju u ušima, cele noći nisam mogao da zaspim. Znam mu suprugu i decu. Strašno je što je tako stradao.