Milena Radulović i Mika Aleksić
Alo.rs/ATA Images
Milena Radulović i Mika Aleksić

Alo.rs/ATA Images

Milena Radulović i Mika Aleksić, Foto: Alo.rs/ATA Images

Srbija je burno odreagovala na vesti da je profesor glume, reditelj i scenarista Miroslav Mika Aleksić završio iza rešetaka zbog seksualnog zlostavljanja svojih učenika

Nekoliko devojaka, od kojih su neke maloletne, prijavilo je policiji da ih je Aleksić silovao ili seksualno uznemiravao. Pored brojnih javnih ličnosti koji su pružili podršku mladoj glumici, koja je ispričala jezivu priču, oglasila se i rediteljka Jana Maričić.

Ona je objavom na svom Instagram profilu otkrila tajne koje su dugo zataškavanje u prostorijama Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Jana Maričić

Printscreen

Jana Maričić, Foto: Printscreen

- Nadam se da će Fakultet dramskih umetnosti propisno i adekvatno odreagovati u slučaju koji je obelodanila Milena Radulović. FDU sam upisala 2005. godine i u to vreme, profesorka Bilja Mašić je verbalno i psihički zlostavljala neke svoje studente, uglavnom devojke, i to one koje nisu prethodno pohađale njihovu školicu. Pitali smo svoje drugarice zašto to tolerišu, ali su nam još tada objasnile da su nemoćne i da je to metoda na koju moraju da pristanu ako misle da ostanu na tada najprestižnijoj katedri za glumu u zemlji. Tada smo čuli i da je pokojni profesor Vladimir Jevtović zloupotrebljavao svoj položaj i seksualno iskorišćavao neke studentkinje. Profesorka u penziji, Gordana Goca Marić je uzimala mito čak i od kandidata koje nije kasnije primala na svoju klasu. Lično poznajem roditelje koji su joj na ruke isplaćivali iznose od nekoliko hiljada evra, a da ona tu decu nije primila ni u uži izbor - navodi rediteljka i dodaje:

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Jana Maricic (@jana_maricic)

- Moje kolege sa klase i ja smo imale sreću da nam predaje profesor Slavenko Saletović, koji nam se nikada ni jednom ružnom rečju nije obratio, a da mu je asistirala Iva Milošević, jedna od najpažljivijih i najposvećenijih pedagoga koje znam. Danas ona predaje glumu na Akademiji umetnosti. Fakultet dramskih umetnosti je institucija koja je ovim skandalom dobila šansu da odbrani i ponovo uspostavi svoj ugled, makar zbog izuzetnih umetnika, predavača i pedagoga koji su tamo predavali, ili predaju i dalje. Oni imaju dužnost da se ograde od nečega što je decenijama gajeno u toj instituciji od strane manjinskih, ali veoma manipulativnih pojedinaca - napisala je ona.

BONUS VIDEO

*

Pročitajte još:

Komentari (4)

MEHANIZAM

17.01.2021 16:23

sve moj do mojega

beba

17.01.2021 17:31

Sta je bre ovo...

DUDA

17.01.2021 18:07

NEZNAM KOLIKO JE OVO ZA POVEROVATI, KAD DOĐU KUĆI DA NE ISPTIČAJU MAJCI ŠTA IM SE DESILO, NEGO I DALJE DA IDU NA ČASOVE , PA POSLE 10.GOD.DA SE SETE DA PRIJAVE, MENI JE OVO SMEŠNO

Nakon...

17.01.2021 19:44

silovanja one i dalje redovno pohađale nastavu? Nije li to prilično nenormalna stvar? Sve u svemu moj zaključak je da NIJE LAKO BITI GLUMICA.