Radomir Marković
EPA/Saša Đorđević
Radomir Marković, bivši šef DB

EPA/Saša Đorđević

Radomir Marković, bivši šef DB, Foto: EPA/Saša Đorđević

Dok su svi zatvorenici spavali, u požarevačkom zatvoru „Zabela“ tokom noći je izbio požar i to baš u delu u kom je smešten Marković! Marković je osuđen na 40 godina zatvora za ubistvo četvorice funkcionera Srpskog pokreta obnove 1999. na Ibarskoj magistrali,  kao i za pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. S još trojicom pripad tadašnje DB optužen je za ubistvo novinara i vlasnika  „Dnevnog telegrafa“ Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999, ali je to suđenje prošle godine počelo ispočetka.

Pre četiri dana, na godišnjicu ubistva, prijatelji i kolege Slavka Ćuruvije su mu odali počast na mestu zločina, u Svetogorskoj ulici u  Beogradu, ispred zgrade u kojoj je živeo. Iste večeri, u zloglasnom sedmom paviljonu u kojem je smešten Marković odigravala se prava  drama.

- Tokom noći, dok su svi spavali, odjednom je iz podrumskih prostorija počeo da se širi gust dim. Zatvorski čuvari najpre su uočili da se  zapalila razvodna kutija sa osiguračima, koja se potpuno istopila! Kako je kasnije utvrđeno, kratak spoj, a potom i požar izazvali su kablovi  koji vode od ogromnog bojlera od 300 litara! - kaže dobro obavešten izvor „Alo!“.

Kako objašnjava naš sagovornik, i mnogo manji bojleri mogu eksplodirati kao bomba i povrediti ili usmrtiti ljude. Krajem prošle godine u  jednom stanu na Čukarici bojler je oštetio tri stana i povredio 11 ljudi. 

- Bojler ovolikog kapaciteta, kao što je ovaj u „Zabeli“, u slučaju eksplozije bi mogao da izazove pravu katastrofu - upozorava on.

Prema pisanju medija, Radomir Marković u zatvoru je zadužen za garderobu i posteljinu robijaša. On je zadužen da u glavnom magacinu popisuje ćebad, sredstva za higijenu i druge stvari koje zatvorenici duže.

Pre nego što je obavljao posao magacionera, Marković je u zatvoru nadzirao sistem kanalizacije, odnosno kontrolisao otpadne vode unutar
zidina zatvora.