Rade Šefer počinio stravičan zločin
Foto arhiva
Rade Šefer počinio stravičan zločin

Foto arhiva

Rade Šefer počinio stravičan zločin, Foto: Foto arhiva

Ovo u razgovoru za medije kaže Katalina Bajtai iz Martonoša, strina 25-godišnjeg Žoltana Bajtaija koji je pre tačno četiri godine ostao bez cele porodice - starije sestre Natalije i roditelje Karolinu i Šandora. Njih je te nedelje, 17. maja, dan posle Natalijine udaje za Vlastimira Šefera, ubio mladoženjin otac Rade Šefer (55) iz Sente, koji je iza sebe ostavio čak šestoro mrtvih.

PROČITAJ JOŠ:

KRVAVI PIR

U svom krvavom piru pomahnitali Rade Šefer je prvo u Oromu ubio roditelje svoje bivše supruge Jenea i Gizelu Traćik, a zatim se odvezao u Martonoš, gde je usmrtio nekadašnju životnu saputnicu Rožu, a zatim i snahu Nataliju i njene roditelje Karolinu i Šandora Bajtaija.

Pucao je i teško ranio Natalijinu tetku Natali, i to pred maloletnim detetom. Da bi zaštitio dete i suprugu, Natalin muž Emanuel Danjoj, francuski državljani, usmrtio je Šefera u samoodbrani.

Policija rotacija uviđaj

Alo!/Marko Metlaš

Policija rotacija uviđaj, Foto: Alo!/Marko Metlaš

Rade Šefer je navodno u krvavi pohod krenuo jer nije želeo da njegov sin Vlastimir, koji se dan pre masakra oženio Natalijom, u životu i u braku prolazi kroz ono kroz šta je on prošao. O snahi je pričao sve najgore, a bivšu suprugu, od koje se razveo godinu dana pre tragedije, optuživao je da je ona odabrala ženu za Vlastimira.

Iako se nije slagao sa izborom svog starijeg sina, 16. maja je bio na svadbi, ali se napio i napao bivšu suprugu i mlađeg sina Aleksandra.

Aleksandar je napad prijavio policiji, koja je Šefera odvela na trežnjenje, ali ga je tužilac pustio uz napomenu da prijava zbog pretnji i nasilja "ide redovnim putem".

PREPORUČUJEMO:

Po izlasku iz pritvora, Šefer je otišao u svoju kuću u Senti, uzeo lovačku pušku i patrone i krenuo u krvavi pir.

PUSTA KUĆA

U kući u kojoj je Rade Šefer ubio bivšu suprugu, snahu i njene roditelje, sada živi samo Natalijin mlađi brat.

- Godinu dana je trebalo Žoltu da se malo oporavi od svega. On još nije spreman da priča o svemu šta je preživeo. Važno je da se malo stabilizovao. Radi u Subotici, ima devojku - kaže Žoltanova strina i snaha ubijenog Šandora Katalina Bajtai.

U nedelju je bila na misi, i kada je sveštenik pomenuo imena Natalije, Karoline i Natalije, srce joj se steglo.

- Niti smo u kontaktu niti znamo bilo šta o Vladislavu. Priča se svašta, ali mi zaista ne znamo šta je s njim - navodi Katalina Bajtai.

Majka ubice: Ne mogu da zaboravim šta nas je snašlo

- Moj sin nikada nije bio agresivan, ništa nije ukazivalo na tregediju. I zaista ne znam šta se desilo. Ne mogu da zaboravim sve to što nas je snašlo - kaže 82-godišnja Ilona Šefer, majka Radeta Šefera koji je zbog neslaganja sa sinovljevim izborom ubio šestoro.

Ilona se priseća da je Rade bio na svadbi kod sina, da se vratio kući i ponovo otišao.

- Nisam znala gde je. Tek uveče su rođaci došli i ispričali mi šta se desilo - navodi starica.

Unuk Vladislav, kako navodi Ilona, trenutno je u Mađarskoj, gde radi.

- Nije oženjen. Radi u Mađarskoj i rekao mi je da će doći kad bude na godišnjem odmoru. Očekujem ga svakog dana - kaže na kraju razgovara Ilona Šefer.

Da se ne ponovi

Gergelj Horvat, predsednik mesne zajednice Martonoš, kaže da se u poslednje vreme ne priča o tragediji koja je pre četiri godine zadesila ovo do tada mirno vojvođansko mesto.

- Prve godine se pričalo samo o tome. Ali, kako vreme prolazi, ta velika tragedija bledi, ljudi potiskuju sećanja. Najteže je sinu i bratu žrtava, koji živi ovde. Koliko znam, radi u Subotici, a retko ga viđam. Nadam se da se takvo nešto neće više ponoviti - kaže predsednik MZ Martonoš i dodaje da je mladoženja Vlastimir dolazio samo kod matičara da bi uzeo papire, ali da se više nije pojavljivao u mestu gde je njegov otac ubio četvoro.