sahrana, šok, plač, tuga
Shutterstock
sahrana, šok, plač, tuga

Shutterstock

sahrana, Foto: Shutterstock

Radmila i Saša Marković iz Petlovače kod Šapca u subotu su ostali bez bebe stare 4,5 meseca. Mali Kristijan je zaspao u kolicima i nije se više budio. Kliničkom obdukcijom utvrdiće se uzrok smrti, a neutešni roditelji od jutros primaju saučešće brojnih rođaka i komšija koji su se sjatili u kuću tuge i pripremaju sahranu koja će se obaviti sutra.

Pročitajte još:

Otac Saša sa rukama na potiljku kroz dvorište i kuka na sav glas. Majka Radmila samo što sem od tuge ne sruši na zemlju. Tek što su stigli iz kapele šabačke bolnice. Plaču deda Milan i baba Ljiljana, sedmogodišnja sestrica Milena, desetogodišnji brat Jovica i šesnaestogodišnji Obren, Radmilin sin iz prvog braka. Pod šatorom ispred kuće sede ožalošćeni rođaci, dolaze komšije, ljudi iz sela... Traže reči utehe, nude pomoć oko sahrane...

Radmila ne prestaje da plače. Tek se povratila od šoka koji je doživela kada je u kapeli oblačila bebu za poslednji ispraćaj.

- Jao, tata, mama, kako ćemo ovo preživeti! Da ste samo videli kako je lep. Ali, oči mu se sklopile, ne smeje se više. Obukla sam mu ono odelce što je tetka kupila. Taman mu, lepo mu stoji. I patikice što ste mu kupili sam mu obula. I one mu taman - priča dok se guši u suzama.

Jedva uspeva da ukratko ispriča kako je od rođenja sa Kristijanom bilo problema. Rodio se u Loznici u sedmom mesecu. Ni dva kilograma nije imao pa je prebačen na Institut za neonatologiju u Beogradu. Tamo se lečio dva i po meseca, a od kako su ga doneli kući, zaboravili su na sve muke posle rođenja. Bio je razdragana, umiljata i vesela beba, svi su ga pazili, igrali se sa njim. Lepo je napredovao.

- U Beogradu su ga lečili od trinaest bolesti. Imao je i sepsu, ali su lekari uspeli da ga spasu. Otpustili su ga i rekli nam da ima šum na srcu, aritmiju i da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom. Sutra smo imali zakazanu kontrolu, a mi ćemo ga sutra sahraniti - priča Radmila pokazujući medicinsku dokumentaciju.

U subotu uveče oko pola deset Radmila je pripremila hranu u flašici. Pojeo je, kaže, svega oko dvadesetak grama i kada je podrignuo spustila ga je u kolica. Nije se ni minut okrenula od njega, kada ga je pogledala on je već zaspao. Radmila pretpostavlja je u tom trenutku i preminuo, jer više nije uspela da ga probudi i nije disao.

Preporučujemo još:

Odneli su dete u Dom zdravlja u Prnjavoru gde je lekar rekao da je mrtvo. Kolima hitne pomoći je prebačeno u Šabac, gde je juče urađena obdukcija. Rezultati će stići za mesec i po dana i do tada se može samo nagađati o uzroku smrti koja je konstatovana u 23.03. časova.

Lekari su u izveštaju napisali da je beba primljena bez respiracije, palpabilnih pulseva, hladne periferije, sa mrtvačkim mrljama, nereaktivnim zenicama, EKG je pokazao ravnu liniju, iz usta i nosa se cedio zgrušan mlečni sadržaj sa sukrvicom.

Radmila je prošle godine na porođaju izgubila muško dete. Ponovo je zatrudnela kako bi prebolela tu tragediju.

- To smo teško preživeli i mnogo smo se radovali kada se Kristijan rodio. Sin i snajka imaju dvoje dece i hteli su još, Bog je dao da se izvuče jer se rodio pre vremena, bio je nejak, ali sudbina im ne da pa ne da - kaže deda Milan.

Saša i Radmila žive veoma teško u kući koja se možda tako ne može ni nazvati. Lane su ustvari kupili kuću koja je izgorela i počeli da je od temelja sređuju. Od nadnica koje zarade on i otac Milan, koji uprkos godinama radi kako bi pomogao sinu i njegovoj porodici, uspeli su da za život urede sobičak od jedva 16 kvadrata. Krevet, sto, stolice i ikona na zidu je sve što je u sobu moglo da stane. I u uglu kolica u kojima je mali Kristijan spavao.