MANASTIR
Alo!
MANASTIR

Alo!

Srbi u porti crkve trenutak pre nego što su napadnuti, Foto: Alo!

Prof. Nenad Kojić, koji je preživeo napad, kaže za „Alo!” da oni već godinama otkako je porušen manastir 1999. godine dolaze uoči manastirske slave 26. jula da čiste manastirsku portu. Posle pucnjave, kaže on, svi su odvedeni u vitinsku policiju da daju izjave.

- Ove godine su pucali u nas iz automatskog oružja. To su bila dva kratka rafala. Nas je bilo više od 20. Odmah smo počeli da bežimo i sklanjamo se ispod drveća. Pozvali smo policiju koja je došla. Mlađi su se baš uplašili. To je bio prvi put da neko puca na njih. Mi nikoga nismo videli jer je u pitanju planinski predeo. Policija nam je rekla da će otvoriti slučaj i istražiti ko je pucao. Šta će od toga biti, ne znamo - priča u dahu prof. Kojić.

Držaću liturgiju, pa nek pucaju!

Otac Zvonko iz Vitine, koji je juče trebalo da bude sa Srbima na raščišćavanju manastirske porte, ali je morao na put u Prizren, kaže za “Alo!” da je on dao blagoslov Srbima na koje je pucano da urade taj posao. - Svake godine dva, tri dana pred slavu čistimo portu manastira. Tako je bilo i ove godine i desilo se šta se desilo. Nismo dobrodošli tu. Uprkos svemu, rešio sam da posle 1999. godine u utorak služim prvi liturgiju u porušenom manastiru, pa nek opet pucaju - rekao je on.

Na pitanje „Alo!” da li će se do slave vratiti da čiste portu, on je rekao da bez policijske pratnje neće.

- Mi smo pre četiri dana tražili pratnju, ali je nismo dobili. Za dan slave manastira u policiji su nam rekli da će nam dati pratnju, ali se još ništa ne zna - kazao je on.

Srbi iz okolnih sela 16 godina čiste portu uoči manastirske slave Svetog arhangela Gavrila (26. jula), a na ruševinama manastirske crkve služi se liturgija na koju dolaze Srbi iz svih krajeva Kosova i Metohije.

- Znaju da je Sveti arhangel Gavrilo slava manastira i sve đubre koje imaju tih dana bacaju u crkvu i po porti. Dan uoči praznika organizovano odemo i sve lepo očistimo da bi liturgija mogla da se održi. Tako je svake godine. Toliko dugo traje taj teror da mi više međusobno to i ne komentarišemo – oni bacaju, mi čistimo - svedoče Srbi iz Binača.

MANASTIR

Eparhija Raško Prizrenska

Foto: Eparhija Raško - prizrenska

Albanski teroristi ovog puta su otišli i korak dalje, pa su na okupljene i zapucali.

Dalibor Jevtić, ministar za povratak u vladi Kosova, kaže za „Alo!” da je njegovo ministarstvo odmah posle pucnjave zatražilo podatke od policije.

- Jučerašnji rafali pokazali su da Srbi i dalje ne mogu slobodno da se kreću, a posebno zabrinjava činjenica da je na njih pucano na dan kada smo obeležili 17 godina od maskara 14 srpskih žetelaca. Evo već 17 godina niko nije odgovarao ni za žeteoce, niti za decu iz Goraždevca, a da su uhvaćene njihove ubice, verovatno se drugi ne bi usuđivali da pucaju na Srbe. Ovo što se desilo pri čišćenju manastirske porte pokušaj je ubistva, a ne zastrašivanje. Poruka koja je time Srbima poslata vrlo je jasna i glasi da još ne postoji spremnost i volja da se prihvati ništa što je srpsko na Kosovu. I dalje postoje oni koji žele da izvrše dodatni pritisak na srpski narod, ne samo da odustanu od obeleževanja manastirske slave, već i od života na ovim prostorima - naveo je on.

Zaklali sveštenika, manastir minirali

Manastir posvećen Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, u narodu poznat kao manastir Binča - Binač, datira iz 14. veka. Od tada do danas više puta je napuštan i obnavljan. Lokalni Albanci su 1867. godine zaklali sveštenika. Nakon što je manastir opet napušten, obnovljen je po drugi put početkom 20. veka. Međutim, albanski ekstremisti su zapalili manastirski konak i crkvu u junu 1999. godine, a u decembru iste godine crkva je do temelja razrušena minama. Od 1963. godine manastir je upisan u registar spomenika kulture Republike Srbije.

 

Zločin u Starom Gracku 17 godina bez kazne

Gracko

screenshot Youtube

Pomen stradalima, Foto: screenshot Youtube

U Starom Grackom kod Lipljana obeležena je godišnjica jednog od najvećih zločina nad Srbima, kada je pre 17 godina ubijeno 14 srpskih žetelaca. Ujedno, za to zversko ubistvo još niko nije odgovarao, a desilo se po dolasku Unmika i Kfora na Kosovo i Metohiju. Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je juče parastos kod spomen-ploče u centru Starog Grackog.

Gracko

screenshot Youtube

Foto: screenshot Youtube

 

Podsetimo, na njivi tokom žetve 23. jula 1999. godine ubijena su četiri člana porodice Janićijević - Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao samo 17 godina. Meci su pokosili i Andriju Odalovića, braću Jovicu i Radeta Živića, Stanimira i Boška Đekića, Sašu i Ljubišu Cvejić, Nikolu Stojanovića, Miodraga Tepšića i Milovana Jovanovića. Policija Unmika je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on pušten iz pritvora posle dva meseca zbog nedostaka dokaza.

 

Komentari (3)

Jovan

24.07.2016 08:46

A po gradovima širom Srbije opet su Albanci sa KiM počeli masovno da otvaraju pekare.Oni mirno zarađuju velike pare a Srbi su u sredinama gde su Albanci većina izloženi torturi i pritisku,pa čak i borbi za goli život.To bi sistematski moralo da se promeni.OKO ZA OKO, ZUB ZA ZUB.

Gastarbajter

24.07.2016 09:53

@Jovan - Samo kad pucaju na Srbe nisu teroristi, kazu kauboji sa divljeg zapada

gagagaga

24.07.2016 19:56

koji vise srbi sa kosova sto stalno o njima bedni smo i mi u srbiji za nas niko ne pita