Hitna pomoć
Alo!/Dejan Briza
Hitna pomoć

Alo!/Dejan Briza

Hitna pomoć, Foto: Alo!/Dejan Briza

* Još jedan napad na Srbe u Hrvatskoj dogodio se pre tri dana

* Pretučen je srpski povratnik iz Rijeke

* Prvo je izvređan na nacionalnoj osnovi, a onda je dobio pesnicu u glavu i grudi 

Kako saznaje "Index" od Milana Erakovića, pravnog savetnika Srpskog narodnog veća, 70-godišnji povratnik Dobrivoje Arsić bio je verbalno, a potom i fizički napadnut od strane nepoznatih osoba, od kojih je jednu napadnuti prepoznao kao stanara susedne zgrade. Fizičkom napadu prethodilo je verbalno vređanje na nacionalnoj osnovi, nakon kojeg je povratnik zvao policiju dva puta. Indikativno je da su napadači znali ime i prezime povratnika te je vređanje bilo usmereno na njegovu nacionalnost i činjenicu da je povratnik. Kako se dolazak policije odužio, došlo je i do fizičkog napada.

Strašni detalji BRUTALNE tuče u Kninu! Supruga gazde kafića otkrila da su napadači bili MRTVI PIJANI i da su pre batina vređali!

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 22.08.2019. 11:54 Sinoć je u mestu Uzdolje na području Knina nekoliko ljudi u lokalu verbalno i fizički napalo vlasnicu i goste, pri čemu su oštetili i inventar objekta, izvestila je policija.

Iako je povod bio problem parkiranja ispred stambene zgrade, Arsić je, pre nego što je pretučen, izvređan zato što je Srbin. Napadači su mu psovali "srpsku i četničku majku". Onda je udaren šakom u glavu i u prsa, a pored toga što ima 70 godina srpski povratnik još je, navodi Eraković, i osoba sa invaliditetom.

"Index" je u posedu medicinske dokumentacije u kojoj su navedene povrede koje je zadobio Arsić. U ambulantu je primljen u predinfarktnom stanju.

Srpsko narodno veće podnelo je u sredu kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja, uz saglasnost povratnika, za kaznena dela pretnje, nanošenje telesnih povreda i uznemiravanja.

Iz Srpskog narodnog veća sumnjaju da je i postupanje policije bilo etnički obojeno.

Ali napad na srpskog povratnika je tek deo problema. Iz SNV-a poručuju kako imaju sumnje da je i postupanje policajaca bilo etnički obojeno.

PROČITAJTE JOŠ:

- Nažalost imamo neformalna saznanja da je postupanje policajaca nažalost etnički obojeno. Naime protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave već protiv žrtve napada. Prema rečima napadnutog jedino činjenica da je srčani bolesnik sprečila je njegovo privođenje tokom noći te upućivanje prekršajnom sudiji. Iako je gospodin Arsić u četvrtak 22.08. 2019. godine oko podne tražio uvid u spis to mu nije omogućeno nego je traženo od njega da to napravi u pismenoj formi, što je on i učinio. Kako je u međuvremenu stigla kaznene prijave od strane Srpskog narodnog veća od prethodnog dana policija hitno poziva gospodina Arsića u oko 14 sati na razgovor povodom prijave koji traje četiri sata iako je Arsić u predinfarktnom stanju - poručio je Eraković.

Pojašnjava kako to nije prvi put da primorsko-goranska policija tako postupa.

- Slično postupanje Policijske uprave Primorsko-goranske imali smo 2015. godine prilikom održavanja predstave HNK Ivan Zajc gde su gledaoci i posetioci verbalno vređani po nacionalnoj osnovi od strane navodno pripadnika „Armade“ a u stvari članova opskurne Autohtone Hrvatske stranke prava. Fizički napad na jednog od posetioca od strane osoba koje su vređale i dobacili uvrede gledaocima karakterisan je kao „remećenje javnog reda i mira“. Međutim postupanje delatnika pokazalo je izrazitu neobjektivnost gde je napadač „upozoren“ što god to značilo a protiv napadnutog je podignuta prekršajna prijava. Kako je prekršajni sud nakon utvrđivanja dokaza utvrdio da nije bilo govora o bilo kakvom prekršaju od strane gospodina koji je optužen te donosi oslobađajuću presudu na istu PU Primorsko-goranska ulaže žalbu! Toliko o profesionalnom postupanju delatnika PU PGŽ te se nadamo da kad je reč o ovom slučaju obrazac neobjektivnog postupanja neće se ponoviti - poručio je Eraković.

BONUS VIDEO: Miki Manojlović zaplakao tokom potresnog govora, Makronu OČI PUNE SUZA! (VIDEO)