Preživeo atemntat Milan Beko
Masanori Jošida/ALO
Preživeo atemntat Milan Beko

Masanori Jošida/ALO

Preživeo atentat Milan Beko, Foto: Masanori Jošida/ALO

Švajcarski sud je poslao dopis u kojem traži katalog pitanja koja bi se postavila Adrovcu, kao i da oni vode proces i zapisnik o saslušanju. Oni su zatražili i da im se kompletna pitanja dostave u naredna tri meseca. 

Sudija Višeg suda Marina Anđelković izjavila je da nema svrhe da se traži saslušanje Ivana Adrovca s obzirom na to da Švajcarci žele da vode saslušanje i suđenje u Srbiji, kao i da isključe javnost.

 

Ona je predložila da se odustane od saslašanja Adrovca jer bi se u suprotnom taj proces odužio. Međutim, advokatica Milana Beka je rekla da insistiraju na saslušanju Adrovca, jer je veoma važan svedok.

Ivan Adrovac bi trebalo da svedoči na okolnost toga da je preko telefona "specijala" komunicirao sa suprugom, a preko optuženog Zdravkovića.

Adrovac se nalazi u švajcarskom zatvoru zbog serije pljački koje je počinio. U ovom procesu je optužena njegova supruga Maja koja se tereti da je atentaroima dala municiju ispaljenu na Beka, a da je na čaurama nađen njen DNK.

Maja Adrovac sa advokatom Momčilom Minićem

Vladimir Marković,Alo

Maja Adrovac sa advokatom Momčilom Minićem , Foto: Vladimir Marković,Alo

Ona je na prvom suđenju oslobođena krivice ali je Apelacioni sud poništio tu odluku i naredio novo suđenje. Kao atentaror optužen je Aleksanadar Zdravković koji se nalazi u zatvoru, a tereti se da je sa grupom NN lica pokušao da ubije Beka ispred njegove kuće na Senjaku.

Sudija je odbila predlog da se Ivan Adrovac uopšte saslušava putem video linka kako se ne bi pdužio proces.

- Smatram da nema svrhe da ponovo tražimo saslušanje. Koliko shvatam, oni imaju otpor, traže da potpišemo nekakve izjave da ne smemo da obaveštavamo javnost o svedočenju, a naš postupak je javan. Takođe traže da se ne snima i da mi ne vodimo zapisnik, već da ga oni vode što je nemoguće da prihvatimo. Zahtevaju i da dostavimo katalog pitanja i da od njega ne odstupamo, što nije moguće. Ne vidim način da ovo izvedemo, oni su nas otkačili - rekla je sudija.

Ona je takođe odbila i predlog odbrane da se izvrši novo DNK veštačenje optuženoj Maji Adrovac. Sledeće suđenje je zakazano za 27. jun kada bi konačno trebalo da bude iznete završne reči.