Jovan Marić
ALO foto Dejan Briza
Jovan Marić

ALO foto Dejan Briza

Jovan Marić navodi da takve osobe vuku neprijatna iskustva iz detinjstva, Foto: Dejan Briza/Alo

Profesor dr Jovan Marić, naš poznati psihijatar i seksolog, kaže za „Alo!“ da je pedofilija seksualnost nastranost koja spada u veliku kategoriju poremećaja ličnosti. On navodi da postoji 15 do 20 podvrsta poremećaja, gde spadaju i do seksualno izmenjene ličnosti i pedofilije.

- Interesantno je da iako je reč o psihijatrijskoj bolesti, on jeste odgovoran, nije psihotičan. Da je reč o ozbiljnoj duševnoj bolesti, svi bi išli na obavezno lečenje u psihijatrijsku zatvorsku ustanovu. Ima duhovita rečenica: „Kada ne bi postojale psihopate, zatvori bi bili prazni“. U njima je puno osoba s antisocijalnim poremećajima ličnosti, te izmenjenim kontrolom seksualiteta. Mi smo zauzeli stav da čovek može i mora svoj polni nagon da stavi pod svesnu i voljnu kontrolu. Medicina je zauzela stav da čovek za razliku od životinja, mora svoj nastrani nagon da stavi pod kontrolu - ističe prof. Marić.

Malčanski berberin

facebook.com

Osobe kao Malčanski berberin su vrlo nesigurne sa ženama, Foto: Facebook

On ističe da je iskustvo pokazale da su osobe poput „malčanskog berberina“ vrlo nesigurne u situaciji za ženama. 

- Zato im treba devojčica da ne mogu da se obrukaju. Uglavnom vuku iz mladosti vrlo neprijatna iskustva s devojčicama. Drugo, može biti
po sredi osveta ženskom rodu. Kod siledžija je penis oruđe za osvetu prema ženama. Primarna je agresija za sekundarno seksualno uživanje.

Takve osobe nisu razvile moralnost - naglašava sagovornik „Alo!“.

On navodi da su Amerikanci siledžijama davali injekcije s hormonima kojima se ubija seksualna želja.

- Ali su se onda javili zaštitnici individualnih prava, rekli da ne sme da se to daje na silu, što se obično dešavalo. Nije do kraja efikasno, ali može da postigne neke rezultate. Radila se i neka hirurška intervencija na mozgu, lobotomija, a ta osoba je bila kao biljka, bez emocija. Agresija je bila suzbijena. Kastracija bi takođe bila jedna od varijanti - zaključuje prof. dr Marić.