Saša Stanković otac nastradalog Pavla Stankovića
printskrin youtube
Saša Stanković otac nastradalog Pavla Stankovića

printskrin youtube

Saša Stanković otac nastradalog Pavla Stankovića, Foto: printskrin youtube

Ovako je jutros u jutarnjem programu "TV Prva" pričao Saša Stanković, otac šesnaestogodišnjeg Pavla Stankovića kog je prošle godine, na pešačkom prelazu, na Petlovom Brdu, u Beogradu, usmrtio pijani vozač.

Stanković je u emisiji gostovao sa svojim advokatom, Damirom Okanovićem i ispričao je sve što se dešavalo kobne večeri kada je njegov sin poginuo.

Deset meseci od saobraćajne nesreće doneta je prvostepena presuda i vozač Aleksandar M. je osuđen na tri godine zatvora za izazivanje nesreće sa smrtnim ishodom.

Advokat Okanović je istakao kako je postala praksa da sudije za ovakva dela izriču male kazne a Saša je rekao kako će se žaliti na ovakvu presudu.

Kobni odlazak u grad

Na pitanje voditeljke kada se poslednji put čuo sa Pavlom, Saša Stanković, je rekao da se sa sinom čuo malo pre ulaska u autobus koji je treba da ga odvede kući i da se zabrinuo kad se nije javio posle sat vremena.

- Pavle je 22. juna izašao, bio je u gradu. Javio mi se pre nego što je ušao u autobus. S obzirom da ga nije bilo u očekivano vreme, to je otprilike 45 minuta do sat vremena, ja sam ga pozvao telefonom s obzirom da je bila jaka kiša i da bi ga možda eventualno sačekao. On mi se nije javljao i tog trenutka sam posumnjao da mu se nešto desilo.

Na na pitanje šta mu je prolazilo kroz glavu u tom trenutku, nesrećni otac je odgovorio da se najpre nije zabrinuo, ali da je, kada se Pavle nije javljao na uporne pozive, shvatio da se sigurno nešto loše dogodilo.

- Prvo sam mislio da možda nije čuo telefon. Ali sam posle trećeg ili četvrtog poziva, pošto je Pavle bio dete koje je poštovalo apsolutno sva pravila, posumnjao da nešto nije u redu. Posle desetog puta shvatio sam da nešto ozbiljno nije u redu - priča on.

Prijavljena otmica

Saša je rekao i da je sina prvi put zvao u pola deset. Kada se nije javljao odlučio je da prijavi otmicu pošto je posumnjao na to da mu je sin otet.

- U 9.30 sam sam ga prvi put nazvao. Sat i po vremena kasnije, posle mnogo poziva, počeo sam da mislim da ga je neko oteo, pa sam njegov nestanak prijavio policiji - priča on.

Policija mu je, kako kaže, za pola sata javila da je Pavle doživeo nesreću.

Patrola ga našla kod Urgentnog centra

Na pitanje gde se nalazio kad je čuo vest o nesreći Saša je odgovorio da je bio kod Urgentnog centra gde je otišao pošto je naslutio da se nešto desilo Pavlu.

- Sumnjali smo da se nešto nije desilo. Došla je patrola policije i tamo, kod Urgentnog centra su mi saopštili - kaže on.

Nesrećni otac dodaje da mu nisu odmah rekli da mu je sin poginuo već samo da je doživeo nesreću.

Užasna vest, da je Pavle poginuo, Saši je saopštena oko ponoći...

Vozač imao 1,14 promila u krvi

Damir Okanović, pravni zastupnik porodice Stanković, rekao je da je vozač koji je pokosio tinejdžera u krvi imao 1,14 promnila alkohola.

- Izveštačeno je da je imao 1, 14 promila u trenutku nezgode. To je količina alkohola koja vas čini definitivno nepogodnim za upravljanjem motornim vozilom. To je okolnost koja je tužilaštvo opredelilo da vozača tereti za umišljaj, odnosno teži oblik krivičnog dela. Šta da vam kažem. Pavle nije imao šansu da preživi. Ni jednu sekundu. Brzina je bila 80 km na čas to je izveštačeno ali porodica veruje da je ona bila i veća - priča Okanović.

On doda da se čini da 80 kilometara na sat nije velika brzina, ali da šansa da pešak preživi kada ga vozilo u toj brzini udari praktično ne postoji.

-To je glavna ulica na Petlovom brdu, tu je po jedna traka za oba smera. Bila je noć, padala je kiša, autobus usporava da bi propustio Pavla. Zakonom je zabranjeno preticanje preko pune linije a posebno je kažnjivo ako pretičete vozilo koje se zaustavlja da bi propustilopešaka. Taj vozač je preticao tamo gde nije smeo po tri osnova i imao je alkohol u krvi. On po zanimanju nije smeo uopšte da ima alkohola u krvi. Vozio je vrzinom većon i od brzine u naselju i škole - dodao je Okanović.

"Vreme prolazi, ali sve je teže"

Otac poginulog tinejdžera kaže da mu je vremenom sve teže i da mu sin mnogo nedostaje.

- Nedostaje mi puno, njegovo prisustvo, aktivnost... Sve ono što je bio. Bio je vedar mlad čovek - rekao je on.

Kako je istakao, godine vaspitanja nestale su u trenutku.

- Ono što smo radili godinama, vaspitanje.... sve je nestalo u momentu. Pavle je bio jako talentovano dete. Svirao je tri istrumenta, pisao i producirao muziku. Bio je dobar učenik, u Petnici, putovao po Evropi... - zaključio je njegov otac.