Zgrada u kojoj je stan više puta prodan
Privatna arhiva Alo
Zgrada u kojoj je stan više puta prodan

Privatna arhiva Alo

Zgrada u kojoj je stan više puta prodan, Foto: Privatna arhiva Alo

 Kako „Alo!“ saznaje iz izvora bliskih istrazi, protiv Sekulovića, odmah nakon njegovog izručenja, podneto je više krivičnih prijava jer je od 2004. do 2007. stanove u zgradama koje je njegova firma kao investitor gradila na lokacijama na Vidikovcu u ulici Pilota Mihajla Petrovića 70 i u Staroj Rakovici u Gregorčićevoj ulici 8, na katastarskoj parceli broj 249, prodavao više puta. Nekoliko oštećenih kupaca već je saslušano u Trećem osnovnom tužilaštvu, a kako nezvanično saznajemo, jedan od stanova u zgradi na Vidikovcu prodat je čak 17 puta!

- Istraga u vezi s prevarama vodi se odvojeno od suđenja za trostruko ubistvo i nakon saslušanja svih oštećenih, očekuje se da okrivljeni Sekulović bude doveden iz Centralnog zatvora u Beogradu u Treće osnovno tužilaštvo kako bi dao iskaz - navodi izvor iz istrage i dodaje da je Sekulović očigledno svesno izvršio sve prevare jer je neposredno pre nego što će se desiti trostruko ubistvo za koje je okrivljen svu imovinu i firmu ugovorom prebacio u vlasništvo svog oca.

Te iste godine Sekulović je u julu od zelenaša pozajmio oko 100.000 evra, a od jedne banke je podigao kredit u iznosu od 500.000 evra.

Branko Sekulović je posle 11 godina skrivanja uhapšen u Bosni i Hercegovini i izručen Srbiji, gde mu je počelo suđenje zbog optužbe za ubistvo Vladimira Samardžića Globusa (29), Dušana Pejovića (24) i Darka Živanovića (22), zvanog Žika Šumadinac, koji su ubijeni 27. septembra 2007. u prostorijama firme „S kompani“ na Vidikovcu.

Uviđaj nakon ubistva

Privatna arhiva Alo

Uviđaj nakon ubistva, Foto: Privatna arhiva Alo

On se na suđenju branio da je od ubijene trojice uzeo novac na kamatu i da su ga oni maltretirali. Tvrdio je da ih nije ubio on, već neki njihov saradnik, izvesni Crnogorac, kome takođe duguje novac.

- Bavio sam se izgradnjom stambenih objekata i izradom aluminijumske stolarije. U jednom trenutku sam imao potrebe za pozajmicom, jer su banke bile rigorozne sa kreditima - ispričao je Sekulović.

Od Živanovića, koga je znao kao opasnog momka koji je davao pozajmice sa zelenaškim kamatama, u više navrata je pozajmljivao po 50.000 evra, a od Samardžića jedanput 25.000 dolara.

- Uspevao sam da vratim sve to jer sam imao veliki priliv novca od prodaje stanova, a prosečno godišnje čak četiri miliona evra - rekao je Sekulović.

 

- Međutim, sve je počelo kada sam kupio halu. Ispostavilo se da me je vlasnik prevario i izgubio sam 400.000 evra. Crnogorcu sam prodao nekoliko stanova i uzeo sam 140.000 evra. Javio se posle i rekao da se ipak predomislio, zahtevajući 210.000 evra, sa zaradom koju je on zamislio. Tad sam saznao da je to čovek koji ima iza sebe ubistvo u Crnoj Gori i nekoliko njih u inostranstvu. Odmah sam počeo da mu vraćam novac - rekao je Sekulović na ročištu.

Uviđaj nakon ubistva

Privatna arhiva Alo

Uviđaj nakon ubistva, Foto: Privatna arhiva Alo

 

Ukrao identitet državljanina BiH

Sekulović je uhapšen u BiH na graničnom prelazu Brod, kada je krenuo u Hrvatsku sa lažnim bosanskim pasošem na ime Mario Trivan, u kojem je bilo navedeno da ima 48 godina. Iako je bio na poternici Srbije, zahvaljujući falsifikovanim papirima, putovao je mirno po svetu. Koristio je pasoš s prezimenom Trivan, koji je državljanin BiH poreklom iz Gradiške, ali nastanjen u Australiji. Njegov identitet ukraden je 2013, kada je Sekulović na njegovo ime dobio pasoš u Banjaluci. Pregledom pasoša utvrđeno je da je boravio u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji, a kod njega je pronađeno i oko 7.000 konvertibilnih maraka.

 On je naveo da su ga stisli i da ga je Žika Šumadinac pozvao dva dana pre ubistva 27. septembra 2007,zahtevajući novac.

- Rekao je da hoće 80.000 evra. Zamolio sam ga da mu 27. septembra dam 50.000, a ostatak naknadno. Zamolio sam ga i da raskinemo ugovor za stan koji je bio garancija za dug. Pošto je trebalo Crnogorcu da vratim novac, Žika je rekao da ga baš briga za njega - rekao je Sekulović.

Poverioci traže novac

Nakon ubistva i nestanka Sekulovića, policiji a i njegovoj porodici javili su se poverioci koji su zahtevali svoj novac. Policiji su se javili kupci stanova, tvrdeći da ih je Sekulović prevario, navodeći da su ustanovili da je njegova firma, odnosno on, stanove koje su kupili prodala još nekim kupcima. Firmu su posle Sekulovićevog bekstva preuzeli njegova supruga i otac koji su rasprodavali imovinu i namirili veliki broj ljudi. Protiv Sekulovića postupak zbog neizgrađenog stana, odnosno povračćaj novca pokrenuo je i Mihajlo Z., koji je dobio sudske presude, ali ne i novac.

Prema njegovim rečima, kobnog dana bio je u svojoj kancelariji sa tim Crnogorcem, kad su došla trojica sada pokojnih. Navodno, neimenovani Crnogorac sakrio se u drugu kancelariju da čuje šta će da pričaju o njemu i kad je čuo da ga psuju i vređaju, izašao je i ubio ih.

- Crnogorac je ušao iz druge kancelarije i pucao je u njih. Zalegao sam na trosed u pravcu stola. Uhvatio me je za vrat i stavio mi pištolj uz glavu: „Sve sam ih pobio. Šta ću s tobom? Duguješ mi novac...“ Molio sam ga, rekao sam mu da imam decu. Odvukao me je u kola i na putu ka Žarkovu me je izbacio napolje. Zapretio mi je da moram da odem iz zemlje i da će znati ako se vratim - ispričao je u svojoj odbrani Sekulović, tvrdeći da je njegov otac Crnogorcu isplaćivao dugove do 2015, kada on prestao da im se javlja.