Lajko Feliks je instrument ukraden iz automobila
Promo
Lajko Feliks, virtuoz na violini

promo

Lajko Feliks, virtuoz na violini, Foto: promo

Protiv Nenada Simetića (51) iz Temerina i Predraga Jovišića (48) iz Stare Pazove podignuta je optužnica zbog krađe skupocene violine našeg čuvenog muzičara i kompozitora Lajka Feliksa, saznaje „Alo!“. Trećeoptuženi Nenad Jovišić, Predragov brat, sklopio je sporazum o priznaju krivice, prema kojem će šestomesečnu kaznu služiti u kućnom pritvoru zbog prikrivanja.

Violina „Domeniko Montano” izrađena je 1800. godine i na tržištu vredi oko pola miliona evra, jer u celom svetu ima samo 15 komada, ali je veštak tokom istrage utvrdio da vredi upola manje - 265.000 evra!

Lopovi su 1. novembra prošle godine u Bačkom Petrovom Selu ukrali violinu iz otključanog automobila „dodž” koji pripada Feliksu.

Ukradenu violinu su hteli da preprodaju

MUP

Ukradenu violinu su hteli da preprodaju, Foto: MUP

- Simetić i Jovišić se terete za tešku krađu, za koju je zaprećena kazna od dve do deset godina zatvora. U toku je postupak preispitivanja optužnice, a okrivljeni su u pritvoru, u kojem se nalaze od 19. decembra. Sud je doneo rešenje o potvrđivanju optužnice. Predmet je trenutno u Apelacionom sudu u Novom Sudu, pošto su se okrivljeni žalili na produženje pritvora - rekao je juče za „Alo!“ Marko Božović, portparol Osnovnog suda u Bečeju.

Kradljivci su uhapšeni u Novim Banovcima na jednom parkingu, gde su ispred jedne zgrade najverovatnije čekali kupca. Simetić je uhapšen odmah, dok je Jovišić pokušao da pobegne sa violinom. Usput je bacio violinu, ali su ga policajci ubrzo uhvatili i pronašli instrument, koji na sreću nije bio oštećen.

Paganini iz Vojvodine

Feliks je pomalo ekscentričan muzičar, poznat je i kao “đavolji violinista”, “Paganini iz Vojvodine” i “muzički genije”, kako ga nazivaju brojni muzički kritičari. Rođen je u Bačkoj Topoli, a prva muzička iskustva stekao je svirajući citru, tradicionalni instrument poznat među narodima centralne Evrope, da bi vrlo brzo prešao na violinu i postao svetski poznat violinista, čija je muzika osvojila publiku od Tokija, Berlina, Amsterdama, Londona i Beča do Njujorka.

Lajko Feliks je jedan od najpoznatijih violinista na svetu i poreklom je iz Bačke Topole, a trenutno živi na Paliću sa suprugom i ćerkom. Feliks je u izjavi medijima posle krađe rekao da mu je žao violine, ne zbog materijalne, već zbog njene umetničke vrednosti.

- Mislim da lopovi nisu ni bili svesni koliko stvarno košta ta violina, a to ni meni nije bitno. Ja ne biram instrumente po ceni, već po tome koliko mi mogu pomoći pri stvaranju muzike. Ta violina ima izuzetan zvuk i zato mi je dragocena, a ne zbog svoje materijalne vrednosti. U svojoj kolekciji imam dosta instrumenata, čak i vrednijih, ali meni je bitan zvuk i po tome cenim neki instrument - rekao je Feliks.

Komentari (1)

Dejan

08.04.2020 09:22

Ostavio pola miliona u otkljucanom autu na izvolte? To onda nije teska kradja nisu nista provalili samo uzeli. Mom kolegi su ukrali auto koji je bio otkljucaan dok je kupovao u prodavnici. I rekli mu da nije teska kradja nego pozajmica. I na tome se sve zavrsilo..