Šilerova ulica, sedište zemunskog klana
MUP
Šilerova ulica, sedište zemunskog klana

MUP

Šilerova ulica, sedište  zemunskog klana, srušena je zbog zakopanih para u dvorištu Foto: MUP

Milioni evra Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma, ubijenih vođa zemunskog klana bili su zakopani u dvorištu njihovog mafijaškog zdanja u Šilerovoj, a ukrao ih je jedan političar iz tadašnje vlasti, saznaje „Alo!“ od izvora iz pravosuđa. Osim njega su se ovajdili i neki članovi klana, ali i oni koji su u to vreme bili sitne ribe. Lokaciju na kojoj se nalaze pare ubijenih vođa zemunskog klana znao je Zoran Vukojević Vuk, svedok saradnik i Šiptarov kum, koji je zverski mučen i spaljen 2006. godine.

Šilerova ulica, srušena vila vođa zemunskog klana

MUP

Šilerova ulica, srušena vila vođa zemunskog klana, Foto: MUP

- Vukojević, koji je bio šef obezbeđenja u Šilerovoj, mučen je da bi otkrio gde je novac, ali i zbog kaseta na kojima su snimci gostiju iz sveta politike i estrade u mafijaškom zdanju u Šilerovoj 38-40 u Zemunu. Nije isključeno da je još neko znao gde je novac zakopan. Treba videti ko se sve obogatio posle rušenja Šilerove, ali i kako su neki postali veliki biznismeni. Među njima ima i nekih iz bezbednosnih službi, a koji su radili sa Vukojevićem u policiji - navodi izvor „Alo!“.

Božidar Spasić, bivši funkcioner Državne bezbednosti Srbije, kaže da je u Šilerovoj bilo mnogo skupocenih slika i zlata.

Mole Luković Kum i Dušan Spasojević Šiptar

privatna arhiva

Bili milioneri, Mile Luković Kum i Dušan Spasojević Šiptar, Foto: privatna arhiva

- Postavlja se pitanje gde se ta imovina zagubila. Kada je počeo prvi talas u akciji „Sablja“, na meti se odmah našla Šilerova. Kad su ušli u kuću, sve je pokupljeno. Pretpostavljam da je Šilerova srušena jer se sumnjalo da je unutar zidina i temelja bio sef u kojem su „zemunci“ krili novac i drogu, ili su i oni sami mogli da se tu kriju. Mislim da je razlog rušenja bio da se pronađu novac i zlato, a ne da se sruši kuća nekog klana. To su priče za malu decu. Pa carstvo Pabla Eskobara u Kolumbiji i danas stoji. Nema opravdanja za rušenje! Proces rušenja je bio pod strogim nadzorom tajnih službi. Država je uzela pare iz Šilerove, ali se postavlja pitanje ko je bio država u to vreme. Tada je bilo rasulo i pitanje je ko je uzeo novac. Činjenica je da su posle toga mnogi članovi tadašnjeg DOS-a, vlade i kriznih štabova odjednom postali veoma bogati - ističe Spasić i dodaje:

Mile Novaković, bivši šef Uprave kriminalističke policije

E-stock

Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije, Foto: E-stock

- Sefovi su verovatno bili skriveni u nekom delu tog objekta u Šilerovoj, podrumu, u posebnom šteku. Tako rade mafijaši. I dalje postoji neki štek, ali nema svedoka koji bi ukazali na njega! Svi oni koji su znali nešto o tome više nisu živi.

Mile Novaković, načelnik Uprave kriminalističke policije u vreme kada je vođena istraga o ubistvu Zorana Đinđića, izjavio je juče za „Alo!“ da nema podataka o tome da su nađene pare vođa zemunskog klana.

- Nema tragova da su negde ostale, kod porodice, rođaka… Očigledno je u tom periodu Vukojević bio najodaniji Šiptarov čovek. On je brinuo o kući i obezbeđenju i, kad smo to mogli da pratimo, bio je zadužen za čuvanje novca. Ako je novac negde zakopan, njegova sudbina je verovatno bila povezana s tim, ali on ubicama očigledno nije odao gde je novac. Zvanično se ne zna gde su pare koje se pominju, a spekulacije postoje - ističe Novaković i podvlači:

Božidar Boža Spasić, bivši funkcioner DB

Privatni album

Božidar Boža Spasić, nekadašnji funkcioner DB, Foto: Privatni album

- Nema tu silnih miliona jer su oni trošili i gradili, davali pare… Koliko je samo koštala zgrada? Oni su se razbacivali novcem. Njih je bilo mnogo, pa ako bi im „palo“ pet miliona od nečega, delilo se to na deset strana. I kasete sa snimcima političara ne postoje. U tom gnevu, političari su srušili Šilerovu kao simbol zla. Zgradu nije trebalo rušiti. To je bila navodna odluka vlasti jer je zgrada izgrađena bez ijedne dozvole gradskih, republičkih i zemunskih struktura, pa su hteli i da prikriju da su klanu dozvolili da to radi bez dozvole. Nije se vodilo računa, a to je mogao da bude još jedan dom zdravlja ili neka ustanova.

Da li ponovo treba ispitati pozadinu ubistva?

 

O tome ko je sve od političara bio gost u zloglasnoj Šilerovoj, Novaković kaže:

- Zna se o kome se pričalo u to vreme, znalo se, nisu krili da su dolazili. Šta da sakriju? Što nisu uzeli kasete, a ne da ruše zgradu? - pita on.

Lovac na „zemunce“ ističe da je kasno za političku istragu ubistva premijera Đinđića.

Kapetan Dragan: Taj Novaković lupa gluposti

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, uzvratio je na Novakovićevu prozivku.

- Prvo, nikada nisam ulazio u krivicu Zvezdana Jovanovića i Milorada Ulemeka Legije. Taj Novaković lupa gluposti! Nisam tvrdio da imam bilo kakve dokaze. Jedino smatram da nekome ko je nosio srpsku uniformu i branio srpski narod od ustaša, Šiptara i NATO to ne treba uzimati kao otežavajuću okolnost. Smatram da posle 16 dugih godina zatvora njima treba dati uslovnu slobodu sa velikim restrikcijama. Oni su osuđeni zato što su Srbi - rekao je juče Kapetan Dragan za „Alo!“.

 - Trebalo je ispitati političku pozadinu ubistva, ali od tada je prošlo 17 godina, koga sada da ispituju? Da se ponovo vraćamo na Đinđićeve političke protivnike u to vreme, a sve se vrti oko istih ljudi, oko Koštuničinog okruženja i Šešelja, nema druge. Trebalo je, ali sada je kasno. Šešelj izađe i priča svoje, a kapetan Dragan se uključio iz vedra neba. Pa kada imaju podatke, zašto ih ne daju tužilaštvu? - naglašava Novaković.

O tome da li je strani faktor bio uključen u ubistvo Đinđića, Novaković nema podatke.

- Nikada nije utvrđeno da je bilo koji strani faktor učestvovao u tome. Možda nekako posredno, ali istragom ništa nije utvrđeno. Ovo što je presuđeno, to je to, 99 odsto je istina, ostalo su sve spekulacije - uveren je on.
Novaković tvrdi da nije bilo drugog atentatora na Đinđića.

- Nije ga bilo. To je sigurno! To što Legija nije viđen na dan atentata nije čudno. Bio je u šteku, znao je celu situaciju. On je doveo ubicu, njegov čovek je pucao - zaključuje Novaković.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

Dusan

22.08.2020 22:29

Vi ste veoma ,,naivni,, Pa to je bilo poznato re 15 i više god. Zašto je uostalom i porušena ta kuća u Šilerovoj

Bane

23.08.2020 01:03

Kao , Ne zna se kao zato sto se i ne trazi , Pojeo vuk magarca , bilo je malo prasine i zdravo Ali se dooobro secam da je Ceda Jovanovic bio najuporniji u nastojanjima da se ta vila srushi do temelja iako se kupao u tom bazenu a iz tog doba je isto bio poznat Dinkic , gde su pare eto i njega mada se nije pisalo a Ceda je bio najmladji politicar, ubedjivao Milosevica da se preda , ocutao da se priprema atentat na DJindjica i ima previse " Putera " na nosu za mladog politicara mafijasa .