Zoran Đinđić, čekale ga tri ekipe za likvidaciju
EPA, Koča Sulejmanović
Zoran Đinđić, čekale ga tri ekipe za likvidaciju

EPA, Koča Sulejmanović

Zorana Đinđića su čekale tri ekipe za likvidaciju, a atentator je čak imao i njegov dosije, navodi izvor iz tajne službe, Foto: EPA, Koča Sulejmanović

Naš sagovornik navodi da je visokorangirani engleski obaveštajac viđan u sedištu MUP-a u Makišu i da je bio zadužen za skrivanje ubica.

- On je legalno boravio u našoj zemlji i bio je zadužen za dovođenje snajperiste iz Londona koji je ubio Đinđića, a kasnije za njegovo skrivanje i bekstvo. Pre i posle ubistva Đinđića viđan je kod našeg policijskog funkcionera (ime poznato redakciji), a bio je zadužen da zataška čitav slučaj i istragu usmeri u pogrešnom pravcu. Prema mojim informacijama, on se sada nalazi u Ukrajini - navodi sagovornik „Alo!“.

Foto robot Đinđićevog ubice

Arhiva

Foto robot Đinđićevog ubice, koji je, tvrdi obaveštajni izvor, stigao iz Londona, Foto: Arhiva

Prema njegovim rečima, engleski obaveštajac je dan pre ubistva Đinđića, 11. marta 2003, doveo Hila, jednog od najboljih engleskih snajperista, kao i njegovu pratnju, a nakon atentata se pobrinuo da oni u roku tri sata napuste zemlju.

Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum

Arhiva

- Tog snajperistu je najbolje opisao svedok Kujo Kriještorac (52), koji je policiji dao njegov opis, a na osnovu kojeg je policija napravila foto-robot, a onda su ga izbrisali. Kriještorac je policiji rekao da je na dan ubistva video kako iz zgrade u Gepratovoj beži osoba svetle kose. Kriještorca su 1. marta 2004. ubili sa desetak hitaca iz oružja sa prigušivačem - dodaje izvor „Alo!“.

Zoran Đinnđić je odmah odvezen u Urgentni centar

Printskrin, RTS

Zoran Đinnđić je odmah odvezen u Urgentni centar, u kojem je podlegao povredama, Foto: Printskrin, RTS

Naš sagovornik navodi da uloga engleskog snajperiste nikad nije otkrivena. Svojevremeno je jedan izvor blizak obaveštajnim krugovima rekao da je na sastanku u vili saradnika engleske obaveštajne službe, izvesnog Marka, ugovoreno kako će se ubica i njegovi pomagači posle atentata izvući na bezbednu lokaciju.

Milorad Ulemek Legija

Profimedia

Niko ga nije video na dan atentata, Milorad Ulemek Legija, Foto: Profimedia

Plan je bio da se sve tri ekipe sa lokacija izvuku vozilima s rotacionim svetlima i upute u pravcu Novog Beograda. Prema tim izvorima, atentator je brifovan o svemu. Operativci i engleski obaveštajac su ga obavestili o svim važnim parametrima neophodnim za planiranu akciju.

Pet agenata u Vladi znalo sve?

Goran Petronijević, advokat i nekadašnji sudija Okružnog suda u Beogradu, rekao je za „Alo!“ da je pet visokopozicioniranih funkcionera u Đinđićevoj vladi sarađivalo sa stranim obaveštajnim službama, koje su i naredile premijerovo ubistvo, iza kojeg, kako se veruje, stoje CIA, MI6 i nemački BND.

Kako su mediji izveštavali pet godina nakon ubistva, atentatoru su predočeni dosijei svih članova Đinđićevog obezbeđenja, čak i samog premijera. U njima su bili i njihovi psihološki profili, analiza njihovog ponašanja i drugi detalji.

Bio okružen špijunima Zoran Đinđić

Tanjug,Dragan Antonić

Navodno su mu dati i svi podaci o meteorološkim prilikama, padavinama, vetru, vazdušnom pritisku. Pretpostavka njihovih stručnjaka bila je da će vreme biti idealno za akciju.

Pročitajte još:

Tada je, veruje se, engleski obaveštajac rekao da sve zavisi od njega, da je upravo Hil taj koji određuje početak akcije i da sve mora biti sinhronizovano s njim.

Kad je pogledao sva dokumenta i neke snimke koji su mu bili pripremljeni, atentator je doneo odluku kako da postupi.

Vatrogasci požar vatra

Alo!/Masanori Jošida

- Hil je obavestio prisutne da će odabrati trenutak kada će pucati i da će to biti onda kad Đinđić bude bio najmanje pokretan, odnosno kad bude bio na vratima ulaza broj pet u zgradu Vlade. Naglasio je da odmah posle njegovog hica simultano mora biti otvorena vatra i iz druga dva snajperska gnezda i da strelci moraju eliminisati Milana Veruovića, prvog pratioca Zorana Đinđića - otkrio je taj obaveštajni izvor.

Splav Kučića

Alo!/Masanori Jošida