Uhapšen Jakov Kontić
MUP
Uhapšen Jakov Kontić

MUP

Uhapšen Jakov Kontić, Foto: MUP

Jakov Kontić (45), jedan od najvećih narko-bosova u Italiji uhapšen je juče u Beogradu u akciji srpske i italijanske policije. Zajedničkoj akciji dve države prethodila je istraga duga godinu dana, a sumnja se da je Kontićeva grupa godišnje prebacivala i do 100 kilograma kokaina iz Holandije u Italiju.

Osim Jakova Kontića, koji je označen kao vođa kriminalne grupe za šverc kokaina u zapadnoj Evropi, juče je u Beogradu uhapšena i njegova nevenčana supruga Sonja Lazić (32), kao i Milovan Nikolić Profa (45) i Zoran Končulić (34). 

- Policija je juče upala u jedan stan u Beogradu i uhapsila četiri osobe, a u Italiji je uhapšeno još 16 Italijana povezanih sa tom kriminalnom grupom. Ukupno je zaplenjeno 24 kilograma kokaina visoke čistoće, 12 kilograma marihuane, dva pištolja, četiri automobila, četiri skupocena ručna sata, dva motocikla, kao i 58.250 evra - kaže naš izvor.

Zaplenjen novac, satovi, telefoni...

MUP

Zaplenjen novac, satovi, telefoni..., Foto: MUP

Italijanska policija više od decenije drži na oku Jakova Kontića, Beograđanina crnogorskog porekla, jer važi za jednog od najvećih narko-bosova u Italiji. 

- Kontić je dospeo u sam vrh italijanske mafije pre 20 godina, kada se verio sa sestrom Luiđija Magerinija, jednog od bosova puljske mafije „Sakra korona unita". On je, navodno, dobio i dete sa Magerinijevom sestrom i tako stekao visoku poziciju u mafijaškoj organizaciji. Luiđi Magerini je uhapšen 2005. u policijskoj akciji „Domino“, a Kontić je tada, kako se veruje, preuzeo poslove od njega - kaže naš izvor.

Kokain plaćali od 33.000 do 38.000 evra

Hapšenju Kontića i njegovih saradnika prethodilo je nekoliko akcija presecanja lanaca transporta droge.

- U proteklom periodu presečena su četiri transportna lanca. Grupa se sumnjiči da je u Holandiji nabavljala kokain čistoće 86,7 odsto, po ceni od 33.000 do 38.000 evra po kilogramu. Odande ga je preko Nemačke transportovala u Austriju, gde je rađena deoba i jedan deo je prebacivan u Italiju - kaže naš izvor i dodaje da se sumnja da su članovi Kontićeve grupe novac stečen od prodaje narkotika u Srbiji ulagali u kupovinu nekretnina i skupocenih vozila.

Prema podacima italijanske policije, Kontić je dva puta izbegao hapšenje u Italiji - 2005. i 2010, ali je 2012. bio uhapšen u Milanu u akciji „Belo".

- Ostalo je nejasno kako se Kontić posle hapšenja 2012. našao na slobodi. Međutim, očigledno je da je po izlasku iz zatvora nastavio da razrađuje i grana svoj kokainski biznis - kaže izvor Alo!.

Kada je pre šest godina uhapšen u Milanu, tamošnji inspektori su otkrili kako radi njegova kriminalna grupa.


- Grupa se teretila za krijumčarenje velikih količina kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, a sumnjalo se da imaju jake veze u Srbiji, Španiji i Crnoj Gori. Kontić, koji je glavni snabdevač droge u severnoj Italiji, dospeo je u vrh kokainske piramide zahvaljujući niskim cenama droge na tržištu. Njegov kokain je jeftiniji za 20 odsto od ostalih, a izuzetno je kvalitetan - pisali su italijanski mediji nakon akcije „Belo“.

Hapšenje osumnjičenih

MUP

Hapšenje osumnjičenih , Foto: MUP

Prema izvorima italijanskih medija, sumnja se da je taj Beograđanin švercom droge rukovodio iz Milana, a da su mu pomagale narko-bande iz Beograda. 

- Poslednjih godina je promenio transportnu rutu. Ranije je kokain nabavljao u Kolumbiji, odakle ga je uz pomoć saradnika prebacivao do Argentine, a onda preko Južnoafričke Republike, Nemačke, Crne Gore i Srbije do Italije - kaže sagovornik.

Hapšenje u Italiji i Srbiji usledilo je posle sastanka srpskog tužioca za organizovani kriminal sa Federikom Kaflerom de Rahom, novoizabranim tužiocem za borbu protiv mafije i terorizma Italije, koji je održan prošle nedelje u Beogradu.

Komentari (3)

sasa

21.06.2018 10:50

Koliko je Saric imao bliskih saradnika? kada treba da se popuni broj reci u nekom tekstu uvek dodaju Sarica

MILETA

21.06.2018 11:09

BRAVO ZA ALO, SVIMA IME I PREZIME I MARS U TITOGRAD.

Ujka Zitko PFK

21.06.2018 11:19

Srbija-mala bara,mnogo krokodila!