Goran Janković
facebook.com
Goran Janković

facebook.com

Goran Janković, Foto: facebook.com

Ni traga ni glasa od brutalnog ubice koji je pre četiri dana macolom ubio ženu i njene roditelje u novosadskom naselju Telep. Vulkanizer Goran Janković (37), naočigled svoja dva sina, od tri i 10 godina, macolom je ubio ženu Mirjanu (32), tasta Branislava (63) i taštu Nadu (57) Pajić i posle toga kao u zemlju da je propao!

Policija

Alo!/ Dejan Briza

 

Policija intenzivno pretražuje dunavski nasip od Novog Sada do Veternika, Futoga i Begeča zbog sumnje da je ubica posle monstruoznog zločina izvršio samoubistvo! Istovremeno, eliminacijom mogućih jataka, koji trostrukom ubici mogu da pruže utočište, policija pokušava da mu uđe u trag. 

Policija danonoćno čuva familiju žrtava, kao i roditelje osumnjičenog ubice, zbog bojazni da bi i njima mogao da naudi. Poznanik trostrukog ubice kaže da je Goran garantovano bio pijan kada je poubijao porodicu jer to normalan čovek ne bi mogao da uradi.

- Goranu smo dali nadimak Lepak još dok smo bili mali, jer se ponekad čudno ponašao. Ovo što je uradio ne bi mogao da napravi normalan čovek, zbog čega sumnjam da je najverovatnije bio pijan. Otac mu je prevoznik, a on je vulkanizer. Bio je vrlo vredan, ali je znao da bude prgav - kaže Goranov poznanik.

- Kuća u Ulici Petefi Šandora 156 b u kojoj se dogodio stravičan zločin, kao i kuća u Veterničkoj 51, u kojoj je živeo Goran pod budnim su okom policije. Širom Novog Sada i okoline raspoređeni su policajci spremni za akciju hapšenja ukoliko bude otkriveno skrovište ubice. Dignut je na noge čitav policijski korpus, a angažovane su i kolege iz okolnih mesta koja pripadaju policijskoj Upravi Novi Sad - kaže naš izvor blizak istrazi.

- Moguće je da je digao ruku na sebe kada je shvatio šta je uradio, kao i da mu za to preti 40 godina robije! To je jedan od mogućih scenarija, mada postoji mogućnost da je ilegalno prešao granicu i da se krije kod rodbine ili prijatelja u Hercegovini, odakle je rodom - priča naš izvor.
Autonomni ženski centar povodom ovog slučaja izražava sumnju u obučenost zaposlenih u nadležnim institucijama da pravilno procene rizike i prave razliku između niskog i visokog stepena rizika. Dve nedelje pre ove tragedije Mirjana je zajedno s decom napustila Gorana i prijavila ga za nasilje. Njemu je tada izrečena zabrana prilaska i kontakta, a podneta je i krivična prijava za nasilje u porodici.

Čolaković: Osumnjičeni nosio potencijal ubice

Psiholog prof. dr Radomir Čolaković kaže da je kombinacija ljubomore, frustracija, nerešenih konflikata između supružnika i psihopatološke strukture ličnosti rezultirala je zločinom.

- Mnogo faktora ukazivalo je na to da je osumnjičeni u sebi nosio potencijal ubice. Uništena tri života i doživotna trauma dece dokaz su da je trebalo drugačije postupati. Mera zabrane prilaženja, kao mera prevencije, nije se pokazala efikasnom i odvela je porodicu u tragediju. Kako se kontroliše da nasilnik ne prekrši meru zabrane prilaska žrtvi? Ako prekrši tu zabranu, to ga neće mnogo koštati. Maltene, kao kad vozač prođe kroz crveno svetlo na semaforu! Apsurdno! Zakazala je prevencija, koja je na nivou „neće valjda da se desi“ - kaže Čolaković.

- Da li je u ovom slučaju bio procenjen visok rizik od nastupanja smrtnog ishoda nasilja? Ako jeste, zašto nadležne institucije nisu pritvorile nasilnika, već su se oslonile na mere iz Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji treba primenjivati preventivno u slučajevima niskog rizika? Da li je policija prilikom procene rizika imala u vidu činjenicu da osumnjičeni ima prijavu za ilegalno posedovanje oružja i da li mu je to oružje oduzeto? Ako u ovom slučaju nije procenjen visok rizik od smrtnog ishoda nasilja, zašto nije? Ovaj slučaj, kao i drugi slični, ponovo pred nas stavlja pitanje o tome da li su zaposleni u nadležnim institucijama obučeni da valjano procene rizike i da prave razliku između niskog i visokog stepena rizika? - samo su neka od pitanja Autonomnog ženskog centra, koji je nadležnim ministarstvima predlagao formiranje ekspertske radne grupe koja bi doprinela da broj zločina bude smanjen. 

- Na osnovu analize svakog konkretnog slučaja zločina, motivisanog mržnjom prema ženama, stručna grupa bi utvrdila gde su učinjeni propusti i dala preporuke za postupanje nadležnih institucija, kako bi se sprečilo da druge žene budu ubijene! - kaže Aleksandra Nestorov iz Autonomnog ženskog centra.
- Godinama ukazujemo na važnost adekvatne procene rizika. Istraživanja potvrđuju da ljubomora nasilinika, odluka da žrtve napuste muža ili partnera, kao i posedovanje oružja višestruko povećavaju rizik od ubistava žena. Reagujte pre zločina, ne posle! - upozorava Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra.
Kuća porodice Pajić u ulici Petefi Šandora u Novom Sadu zavijena je u crno. Rođaci Pajića još ne znaju kada će Mirjana, Branislav i Nada biti sahranjeni, jer su njihova tela još na obdukciji.

 

Komentari (1)

Kostadin

27.05.2019 07:14

U zemlju da je propadne Centar za socijalni rad.Centar za socijalni rad Novi Sad pravi neprestano katastrofalne greške. Među njima su preovlađujuće one da buduće ubice pozitivno ocenjuju. Komisija u Ministarstvu za rad nije reagovala na katastrofalne greške i kontradiktorne predloge i nalaze koje je Centar davao a koje su prethodile brojnim ubistvima.