Apelacioni sud, Beograd
Alo! Masanori Josida
Dragan Nikolić i Milena Dravić

Printskrin

Dragan Nikolić i Milena Dravić, Foto: Printskrin

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio bankara Vladana Barjaktarevića jer je neosnovanim transakcijama sa računa klijenata oštetio Komercijalnu banku a sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

Istom odlukom kojom je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda od Bajraktarevića je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim delom od 345.490 evra i 101.145 USD.

Osuđen je zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju.

Istaknuti imovinsko-pravni zahtev oštećene banke Komercijalna banka a.d. sa sedištem u Beogradu je odbijen kao neosnovan, navodi se u odluci Apelacionog suda objavljenoj na njegovom sajtu.

Barjaktarević je, kako se navodi, osuđen jer je od 1. novembra 2012. godine do 27 .marta 2014. godine, u ekspozituri Komercijalne banke, kao šef ekspoziture, Sektora poslova sa stanovništvom, prekoračenjem ovlašćenja odgovornog lica pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 48.584.709,11 dinara.

Pročitajte još:

On je protivno utvrđenoj proceduri poslovanja banke u više navrata trebovao i preuzimao gotov novac iz trezora ekspoziture, a zatim sačinjavao naloge neistinite sadržine o navodnoj isplati novčanih sredstava koje je označavao svojim elektronskim potpisom i od klijenata podizao iznos pri čemu novac nije isplaćivao klijentima već je isti zadržavao za sebe.

Lažno sačinjene naloge o navodnoj isplati nije predavao kontroloru svih zaposlenih u ekspozituri što je bio dužan, a da bi prikrio protivpravno prisvojen novac u računski sistem pod svojom šifrom unosio neistinite podatke o navodnim gotovinskim uplatama na račune navedenih klijenata kao i neistinite podatke o navodnom prenosu sredstava sa računa pojedinih klijenata na račune navedenih klijenata, navodi se u presudi.

Dragan Gaga Nikolić

Privatna arhiva

Dragan Gaga Nikolić , Foto: Privatna arhiva

Tako je neistinito uvećavao stanje na računima klijenata sa kojih je podizao novac čime je naneo štetu banci, a sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 345.490,15 evra i 101.145 USD.

Barjaktarović je bio umešan i u nestanak 130.000 evra iz ekspoziture Komercijalne banke 2006. godine, kad je, između ostalih, skinut novac i s računa glumačkog para Dragana Nikolića i Milene Dravić Međutim, Barjaktarović nikad nije odgovarao za to, a krivica je svaljena na kontrolorku.

Bonus video: VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!