Mesto ubistva Dejana Stankovića
printskrin youtube RTV Kruševac
Mesto ubistva Dejana Stankovića

printskrin youtube RTV Kruševac

Ilustracija: printskrin youtube RTV Kruševac

Policija nam je javila da je Budimir poginuo te noći, 25. oktobra 2017.godine, i mi još ne verujemo da ga više nema - priča za Violeta Stanojević iz Kruševca, supruga komunalnog radnika koga je prikleštio "smart", dok je u trećoj smeni uredno čistio ulice. Pokojni Stanojević, izbeglica sa Kosmeta, samo je radio svoj posao u Ulici Nikole Pašića, kada ga je udario automobil za čijim je volanom bio Slađan Đ. (29), koji je bio pod dejstvom alkohola (2,17 promila), marihuane i kokaina!

Viši sud u Kruševcu objavio je u četvrtak prvostepenu presudu po kojoj se optuženi osuđuje na kaznu zatvora od tri godine, a izrečena mu je i dvogodišnja zabrana upravljanja motornim vozilom. U zatvorsku kaznu uračunava se i vreme provedeno u pritvoru, od 25. oktobra do 5. decembra 2017. godine. I Više javno tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe na presudu.

Unesrećeni Stanojevići u subotu 19. oktobra izlaze na groblje na godišnjicu stradanja Budimira, koji je imao troje dece i tri unuka. Najmlađe unuče, rođeno pre dve nedelje, nije dočekao da ga vidi.

Alkohol

Suđenje zbog ove tragedije počelo je u avgustu, a jedno od ročišta, kako nezvanično saznajemo, nije održano, jer je optuženi u međuvremenu uhvaćen za volanom u pripitom stanju.

- Kada je pročitana presuda, pomislila sam na našu porodicu, ali i na roditelje iz Niša koji su izgubili dve mlade ćerke, Milicu i Mariju, koje su kao i još jedan čovek stradali kada ih je kolima pokosio pijani vozač - komentariše Violeta, dodajući da im komšije u selu Trmčare kod Kruševca nisu dozvolile da pokleknu tokom minule godine.

- Naša država mora da promeni zakon, pa sve ostalo!

 

Jer, kako kaže, strože kazne možda bi spasle mnoge živote.

Pročitajte još:

M. B., suvozač optuženog, prošao je sa povredama glave, desne ruke, kuka, dva slabinska pršljena, dok je Stanojević, koji se nalazio iza FAP teretnjaka JKP "Kruševac", praktično bio pribijen za zadnji deo tog vozila. Zadobio je smrtonosne povrede zbog "višestrukog preloma karličnih kostiju sa rascepima obe zajedničke bedrene arterije, potpunog otkinuća desne potkolenice, rascepa tkiva slezine, jetre, nagnječenja tkiva oba plućna krila, što je dovelo do naglog prestanka disanja i rada srca".

Preživeo pogrom

Budimir Stanojević, dugogodišnji radnik JKP "Kruševac", preživeo je martovski pogrom 2004. godine na Kosmetu, ali je morao da napusti rodnu grudu i Lipljan, i otpočne novi život sa porodicom i suprugom Violetom, sa kojom je bio u braku 28 godina. Radio je 13 godina noćnu smenu, da bi se preko dana bavio poljoprivredom.