Rumunija, kokain
EPA/Policia Romania
Rumunija, kokain

EPA/Policia Romania

Rumunija, kokain, Foto: EPA/Policia Romania

Pročitajte još:

 

U zajedničkoj akciji srpske i rumunske policije, podsetimo, uhapšena su dvojica Vranjanca, koji su najverovatnije bili samo kuriri. Njima je juče određen pritvor do 30 dana, iako su se na saslušanju branili tvrdnjama da nemaju nikakve veze sa drogom.

Odmazda

Bivši načelnik beogradske policije Marko Nicović kaže za Kurir da je onaj koji je uložio novac u kupovinu droge izgubio oko 50 miliona evra i da u tom svetu ljudi retko olako prelaze preko ovako velikih zaplena, te da se stoga može očekivati odmazda.

Rumunija, kokain

EPA/Policia Romania

Rumunija, kokain, Foto: EPA/Policia Romania

- Kupovna cena te droge bila je oko 50 miliona evra, toliko je neko uložio i platio. Siguran sam da je u akciju zaplene bila uključena i američka DEA, koja je javila Rumunima za tovar droge. Iz iskustva znam da se 70 procenata ovakvih akcija sprovodi tako što grupe koje trguju kokainom na veliko nameštaju jedna drugoj i zbog toga posle ovakvih zaplena najčešće slede žestoki obračuni među njima - kaže Nicović.

On podseća da srpski, ali i albanski i bosanski kriminalci zauzimaju istaknuta mesta u lancu krijumčarenja narkotika.

Preporučujemo i ovo:

 

Istražitelji, proveravaju indicije da je kokain zaplenjen u Rumuniji bio pošiljka koju su poslali vođa "vranjskog klana" Davor T. (31) i vođa "škaljarskog klana" Igor Dedović, za kojim je Crna Gora već raspisala poternicu.

- Prema informacijama koje se proveravaju, Davor T. je glavna veza između kolumbijskih kartela i evropskih kupaca. Navodno, on je visokorangiran u narko-biznisu, a dvojica uhapšenih Vranjanaca najverovatnije su bili samo prevoznici - potvrdio je izvor iz istrage.

Žrtve

I on se slaže da posle ovako velike zaplene uvek postoji strah od novih kriminalnih obračuna.

 

- U prilog tome ide i rat kavačkog i škaljarskog klana, koji je počeo pre pet godina i u njemu je ubijeno najmanje 35 osoba. Nekada jedan klan, kom je glavna delatnost upravo šverc kokaina, pocepao se na dve grupe i počeo bitku do istrebljenja zbog nestanka 200 kilograma kokaina iz stana u Valensiji 2014. Stan je pripadao Goranu Radomanu, koji se u tom trenutku nalazio u pritvoru na Kubi zbog saobraćajke. Upravo je Radoman ubijen u Beogradu 2015. kao prva žrtva rata klanova - podseća sagovornik i napominje da je količina, ali i vrednost zaplenjene droge u Rumuniji, pet puta veća.