Velja Nevolja hapšenje
ATA Images
Velja Nevolja hapšenje

ATA Images

Velja Nevolja hapšenje, Foto: ATA Images

Policija je od pripadnika klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića oduzela ukupno 44 telefona s aplikacijom Skaj, preko koje su kriminalci razmenjivali snimke i slike mučenja, egzekucija i sakaćenja žrtava, piše beogradski list.

Ministar policije Aleksandar Vulin istakao je, gostujući na TV Prva, da su istražitelji uspeli da dekodiraju zaplenjene telefone, u kojima su nađeni brojni dokazi o brutalnim zločinima.

Holandske kartice

- Ti telefoni su kodirani i u njima su nađeni mnogi dokazi o krivičnim delima. Za neke smo znali da su ih oni počinili, a za neke smo tek sad otkrili da su njihovo delo - rekao je Vulin i objasnio:

- Telefoni su podržavali samo inostrane operatere, mahom iz Holandije. Upravo iz tog razloga bilo je nemoguće kontrolisati, pratiti, kao ni ući u trag ovim telefonima. Telefonu se može ući u trag jedino ako se dođe u njegov fizički posed. Kartice naših operatera nisu funkcionisale u ovim telefonima.

Pripadnici najmonstruoznijeg klana, prema rečima ministra, međusobno su razmenjivali jezive snimke i fotografije, a minimalni deo tog materijala prikazan je javnosti u subotu na konferenciji za medije, održanoj nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Velja Nevolja

Tanjug

Velja Nevolja, Foto: Tanjug

- Svrha užasnih snimaka i fotografija koje su pripadnici klana razmenjivali između sebe i slali protivnicima bila je zastrašivanje - istakao je Vulin i dodao da je ovde reč o "neljudima i bolesnicima, koji nikada više ne smeju da izađu na ulicu i da se umešaju u normalan svet".

Sumnjalo se da je na prikazanim slikama unakaženih tela navijač Crvene zvezde iz Koteža Zdravko Radojević, ali je njegova porodica za Kurir to demantovala jer se na slici jasno vidi tetovaža, koju on nije imao.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je na pomenutoj konferenciji da će u roku od dva dana biti saopštena nova saznanja, jer su pozajmljene sprave kojima se otkrivaju novi dokazi. Kako je rekao, pomoću tih sprava se došlo do saznanja o kojima niko nije mogao ni da sanja.

Svi imaju šifre

Kako Kurir nezvanično saznaje, sprava o kojoj je predsednik govorio zapravo je oprema koja sadrži specijalne softvere pomoću kojih mogu da se otvore takozvane komore, u kojima su zabeležene informacije koje su razmenjivane putem tog telefona.

- Ti softveri mogu da spoje podatke koji su brisani i da praktično vrate obrisani sadržaj. Reč je o izuzetno skupoj opremi, koju poseduje svega nekoliko zemalja u svetu - objašnjava izvor.

Podsetimo, aplikacija Skaj nije dostupna svima na tržištu, ali nije ni zabranjena. Njeno korišćenje se plaća, a svaki korisnik ima svoju šifru pomoću koje se povezuje s drugim korisnikom, koji takođe koristi ličnu šifru. - Naši istražitelji i stručnjaci su uspeli da provale sve šifre pripadnika klana i da svaki pojedinačni pseudomim iz aplikacije Skaj poveže s konkretnom osobom - kaže izvor i dodaje da su kriminalci bili ubeđeni da policija ne može da uđe u trag sadržaju koji su razmenjivali preko Skaja, jer se on nakon slanja trajno uništava.

Uzori im džihadisti

Otkad je uhapšena kriminalna organizacija Veljka Belivuka, iz dana u dan se pojavljuju nove informacije o grozotama koje je ovaj klan činio svojim žrtvama.

- Fotografije koje su objavljene uznemirile su javnost. Na jednoj je trup sa odsečenom glavom, na drugoj je odsečena glava, a na trećoj fotografiji je nago telo ubijenog muškarca sa brojnim povredama i ranama koje su najverovatnije nastale usled mučenja. Poznavaoci prilika ističu da su pripadnici ove grupe, sudeći po načinu izvršenja ubistava, koristili metode džihadista Islamske države - kaže sagovornik lista.