Duško Šarić
Alo!/ Dejan Briza
Duško Šarić je oslobođen svih optužbi za šverc droge

Dejan Briza

Njegova privremeno oduzeta imovina je procenjena na više miliona evra, Duško Šarić, Foto: Dejan Briza/Alo

Šarić i Lončar, koji su pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje 19,2 miliona evra, u odvojenim tužbama su od suda tražili isplatu novca zbog propadanja imovine od 2011. do 2019. dok je bila u rukama države, saznaju „Vijesti“.

Imovina kojom je osam godina privremeno gazdovala država vraćena je proletos, kada su se stekli svi zakonski uslovi da firme i nekretnine ponovo budu upisane na imena Pljevljaka. Uprava za imovinu je sprovela postupak pravnog i fizičkog prenosa svojine na Šarića i Lončara, a tokom tog posla njihovi advokati su u zapisnike uneli sve što je pohabano ili propalo tokom gazdovanja države.

Imovina koja je 2011. godine privremeno oduzeta Pljevljacima procenjena je tada na oko 12.500.000 evra.

Darko Šarić

E Stock

Još mu traje suđenje u beogradskom Specijalnom sudu, foto, E stock

Šariću i Lončaru vraćeno je i zemljište u Pljevljima površine 6.203 kvadrata, poslovne zgrade u kojima su smeštene diskoteka „Municipium’S“, kafić „4 sobe“ i benzinska stanica „Mat petrol“, u čijem su sklopu zgrada sa kancelarijama, prodajni prostor, kafe-bar i prateći sadržaji, nadstrešnica za manipulativni prostor pumpe, automati za točenje goriva, saobraćajnice i parking-prostor, plato, zelene površine, rezervoari za gorivo, pumpa za tečni naftni gas i auto-perionica.

Vraćeni su im i stanovi upisani u listu nepokretnosti br. 4439 KO Pljevlja u ukupnoj površini od 2.194 kvadrata, koji su svojina „Mat company“, parcele od 2.683 kvadrata, stanovi u zgradi u listu nepokretnosti br. 4346 KO Pljevlja od 149 kvadrata.

Ostavila ga supruga dok je bio u zatvoru

Duško Šarić se u pljevaljskom sudu žalio da se zbog nervoze u zatvoru ugojio 20 kilograma, da ga je supruga nakon dve i po godine boravka u pritvoru ostavila, kao i da su njegova deca pretrpela mnoge nedaće tokom tog perioda.

„Nema tog novca koji mi može nadoknaditi tri i po godine koje sam nevin proveo u pritvoru“, rekao je tada mlađi Šarić.

Firmi „Mat construction“ država je vratila i nepokretnosti upisane u LN br. 4541 od 38.445 kvadrata, a Lončaru nepokretnosti u Pljevljima površine 899 kvadrata.

Šariću i Lončaru sudilo se zbog optužbi za pranje novca. Vrhovni sud je potvrdio presudu Apelacionog suda, koji je konstatovao da je bankarsko-finansijskim veštačenjem dokumentacije iz Srbije, sa Kipra i iz Norveške nesumnjivo utvrđeno da novac koji je bio predmet optužnice nije pribavljen prodajom droge.

Pljevljaci su od države dobili sporove zbog neosnovanog pritvora - Duško Šarić odlukom Osnovnog suda u Pljevljima dobio je 103.000 evra odštete.

Jovici Lončaru je po istom osnovu iz državne kase isplaćeno 106.000 evra.

Bonus video

VUČIĆ ZA ALO RS! Odlazim sa čela stranke!